Мечтата за покоряване на Еверест тласка всяка година стотици към

...
Мечтата за покоряване на Еверест тласка всяка година стотици към
Коментари Харесай

Еверест с черен рекорд! 18 човека останаха завинаги в планината през отиващата си 2023-та

Мечтата за подчинение на Еверест тласка всяка година стотици към 8848-те му метра, само че рекордните 18 индивида останаха вечно в планината през отиващата си 2023-та. Това е с един повече от най-черната до момента година - 2014-та. Тогава имаше 17 жертви, само че би трябвало да се направи значимо конкретизиране: 15 от тях бяха затрупани от лавина под базов лагер 1.

 

От 1921 година до момента 322 алпинисти са останали вечно по скатовете на магнетичния връх. През последното десетилетие жертвите са 84. Единствената година без смъртен случай е 2020-а, защото тогава нямаше експедиции поради пандемията от ковид.

 

Печалният връх обаче може още следващата година да бъде усъвършенстван, тъй като върви ръка за ръка с различен - този на броя мераклии, устремили се към Покрива на света. Огромен поток от алпинисти, климатични аномалии и напълно разумната последица от това - доста гибел.

 

Непалското държавно управление, което издава разрешителните за изкачването на върха, подвигна тройно таксите. Но това не понижи броя на мераклиите, даже в противен случай. Само за тази година издадените разрешителни са близо 1000.

 

И в случай че допреди години искащите да стигнат най-високата точка на планетата бяха съвсем напълно отлични алпинисти, към този момент сериозен е броят и на по този начин наречените високопланински туристи. Те са богаташи, които се устремяват към върха с голям екип от помагачи, които носят всичко належащо.

 

Всичко това обаче води и до тапи в подножието на Еверест. Опашките от десетки чакащи в колона стават нещо всекидневно през май, когато са най-благоприятните условия за взлом. Това също покачва съществено рискът от съдбовен край - неслучайно зоната над 8000 метра носи прякора „ Зона на гибелта “ - колкото повече време прекарваш там, толкоз повече вреди понася организмът.

 

Миналата година бе оповестен и огромен отчет на над 300 учени от целия свят, които сигнализират за климатични аномалии на Еверест. Ледникът Кумбу, да вземем за пример, има вътрешна температура, която е по-висока от междинната на въздуха. Фактор, който съществено отслабва неговата непоклатимост. А оттова се усилва заплахата от непредсказуеми лавини и свлачища.

 

„ Шерпите споделят, че всякога, когато се връщат, планината наподобява друга. Там, където предходната година е имало лед, в този момент има вода, а където е имало корав сняг, в този момент той е мек “, разяснява ветеранът Пасанг Яндже.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР