Мечтаете за красив балкон, обсипан с цветя? Време е да

...
Мечтаете за красив балкон, обсипан с цветя? Време е да
Коментари Харесай

Очаровайте балкона с пролетни цветя – ето какво да си засадите

Мечтаете за хубав балкон, отрупан с цветя? Време е да превърнете проектите си в деяние. Знаете ли, че още през април можете да омагьосате балкона или градината си с красиви растения?

Това е най-подходящото време за засаждане на луковични растения.
Разберете кои типове ще радват окото с красиви цветове за малко време.

Пролетта към този момент е тук. Разгръщането на младите листа е ефикасен метод за възстановяване на настроението и променяне на мрачния сив пейзаж. Все по-често желаеме да прекарваме времето си на открито и на балконите си. Не е належащо да имаме градина, с цел да се радваме на пролетните цветя, задоволителен е даже най-малкият балкон и малко воля. Време е да разберем какво да засадим при започване на април и на кои цветя ще им е най-комфортно на нашия балкон.

Какво да засадим напролет: препоръки и рекомендации

Въпреки че доста сортове пролетни цветя се засаждат в края на април и началото на май, откакто преминат студовете и температурните съмнения, първите бързо привличащи вниманието луковични растения могат да бъдат засадени още в края на март.

Устойчивите на атмосферни въздействия растения, като снежинки, крокуси, нарциси и иглики, ще се развият най-добре през при започване на пролетта. Това ранно време за засаждане благоприятства и прелестните маргаритки, които са изключително устойчиви на ниски температури. В допълнение към луковичните растения имаме и някои многогодишни, като да вземем за пример хелеборе.

Иглика

 иглика

Както подсказва името, игликите са първите цветя, които се появяват по натурален път в ливадите и градините. Това е пролетно цвете, което може сполучливо да се отглежда както в градинска почва, по този начин и в балконски или домашни саксии.

Грижата за игликите е лесна, само че те изискват внимание. Тези цветя обичат места с частична сянка и се нуждаят от постоянно поливане.

Минзухар

 минзухар

Пролетно цъфтящите минзухари, са извънредно красиви цветя и са много лесни за грижа. Те не би трябвало да се бъркат с есенните сортове на това растение. Цветовете се появяват много бързо и радват с ярките си цветове. Със сигурност ще придадат доста сексапил на всеки балкон, даже и на най-малкия.

Минзухарите могат да се засаждат непосредствено в земята или в саксии. Добре гледаните минзухари могат да доближат височина от 20 см. Това цвете вирее добре в смесена почва, състояща се от пясък, горна почва и торф. С такава примес нуждата от интервенция и поддръжка доста понижава. Минзухарите се нуждаят от рядко поливане и е най-добре да се засаждат тук-там, предпазени от вятъра. 

Лалета

 лалета

Наред с игликите, лалетата е другото цвете, което е синоним на пролетта. Тези цветя се отличават с ярки, витални цветове и порастват от устойчиви луковици. Тези характерности ги вършат извънредно издръжливи на преобладаващите метеорологични условия при започване на пролетта.

Тропическият балкон. Екзотична концепция за градски оазис

Интересно е, че има доста разновидности на лалетата, които са просто ослепителни със своите цветове и форми. Ако възнамерявате да засадите лалета в саксии на балкона си, най-добре е да изберете ранни сортове от тези растения. Лалетата обичат полусенчести места и богата на хранителни субстанции почва. Не забравяйте да осигурите дренаж. Когато поливате, не навлажнявайте венчелистчетата.

Маргаритки

 маргаритки

Маргаритките са класическо цвете, мисълта за което прави сърцата ни по-топли. С настъпването на пролетта то процъфтява в множеството ливади. Най-добре е маргаритките да се засаждат в богата, леко глинеста почва. Те се нуждаят от доста слънчева светлина, постоянно поливане и отбрана от вятъра.

Анемони

 анемони

Анемоните са неповторими, само че подценявани растения. Те обичат сенчестите места и ще се разположат красиво в градините под дърветата. Ако обаче се подправят с малко слънчева светлина, те радват с цветовете си.
Срещат се в розово, бордо, блестящо розово, синьо, алено и най-често срещаното бяло със зелен или черен център. Те безспорно са знак на настъпването на пролетта, само че радват до късна есен. Изискванията им са минимални.

Нарциси

 нарциси

Яркожълтият нарцис е цвете с форма на звезда, което се свързва най-вече с великденската декорация. То е елементарно за развъждане и може да радва и на домашния перваз. Съществуват красиви дребни сортове от него.

Зюмбюл

 зюмбюл

Те са красиви, дребни и отлично ароматни. Това е още едно луковично растение, което ни радва при започване на пролетта. Подобно на доста други луковици, зюмбюлът ще се усеща добре в балконска ковчеже и на перваза на прозореца. Цветовете са синьо-лилави на цвят.

Теменужка

 теменужка

Теменужките са извънредно изящни цветя, които цъфтят от пролетта до есента. Изборът на цветове е голям и те могат да се засаждат още през март. Предпочитат леко сенчести места и умерено поливане.

Други растения, които могат да се засаждат през март и април:

Видовете, които ще се оправят добре при към момента нестабилни естествени условия, включват: примула, синчец, кала.

Март е също по този начин уместно време за засаждане в саксии на растения, които ще радват окото през лятото и есента. Далиите, бегониите и стрептокарпусите към този момент би трябвало да са готови за сезона. Растенията, засадени по това време, ще цъфтят по-бързо.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР