Мечтаете ли вече за дългоочакваната ваканция следващото лято? Тогава е

...
Мечтаете ли вече за дългоочакваната ваканция следващото лято? Тогава е
Коментари Харесай

Започнете да спестявате за лятната ваканция още през зимата


Мечтаете ли към този момент за дълго чаканата почивка идващото лято? Тогава е добре да започнете да спестявате за нея още в този момент. Планирането на лятната отмора изисква доста време, подготовка… и пари.

По-лесно е да спестявате по-малки суми поредно във времето, също така евентуално ще можете да се възползвате от отстъпки за ранни резервации, свързани с пътуването.

Хората споделят, че най-честата причина да не вървят на отмора е, че не могат да си я разрешат. Но като заделите пари и организирате пътуването си занапред, вашата мечтана лятна почивка ще се трансформира в действителност благодарение на няколко лесни стъпки.

1. Направете бюджет

Ако към момента нямате направен бюджет, това е първото нещо, от което да започнете. В противоположен случай ще бъде доста мъчно да следвате пореден проект за икономисване.

Намаляването на разноските и действителното печелене на пари от други източници са вероятни разновидности. Например, продажбата на непотребни движимости или лимитираното харченето са положителни способи да улесните спестяването за идната лятна почивка.

Прегледайте повтарящи се месечни разноски и може да откриете неща, които няма да ви липсват, освобождавайки пари, които да насочите към ваканционната спестовна касичка. Друг метод да спестите е като пожертвате някоя вечеря на ресторант и вместо това заделите тези пари за вечеря в ресторант, до момента в който сте на отмора.

 istock istock

Бюджетът може да действа и като увещание за вашите цели и цели. Докато изграждате ваканционен фонд, обмислете да отложите други огромни разноски за скъпи покупки (като нова кола) за идната календарна година.

2. Спестявайте поредно

Използвайте времето във ваша изгода. Средната цена на 7-дневна отмора за едно тричленно семейство в България е към 1800 лв.. Това е сериозна сума, с която да се разделите едновременно.

Но спестяването даже на 2000 лв. за 12 месеца е по-лесно, в сравнение с да вземем за пример за 3 месеца. Ако заделяте единствено 38 лв. на седмица, ще спестите 2000 лв. за една година, в съпоставяне със 167 лв. на седмица за 3 месеца.

Също по този начин, вместо ръчно да трансферирате парите в спестовна сметка, помислете за автоматизиране на вашите спестявания, с цел да не се отклонявате по пътя към задачата. Проверете дали може да настроите повтарящ се превод от разплащателната към спестовната ви сметка.

3. Проучете цените авансово

Въпреки че може да не се наложи да резервирате полети и хотел незабавно, добре е да планирате пътуването си в чужбина след 6 до 12 месеца, като по този метод имате време да следите цените и да спестявате. Имайте поради, че цените на полетите непрекъснато се трансформират и в двете направления.

В допълнение към самолетните билети, резервирането на хотел по-рано може да има обилни преимущества. Повечето хотели, курорти и туроператори пускат отстъпки за ранни записвания, с цел да привлекат пасажерите да се ангажират допустимо най-рано.

С ранна регистрация някои хотели и курорти оферират улеснения като безвъзмездна или по-евтина закуска, промоционални спа процедури и други понижения. Проактивността във вашата подготовка може да ви завоюва сред 20 и 40% отстъпка, само че най-важното е, че получавате оптимално качество на минимална цена.

4. Планирайте почивката стратегически

Когато планирате лятното си пътешестване, има способи да спестите повече благодарение на няколко хитринки. Една от опциите е да летите с нискотарифна компания. Още по-евтино ще ви излезе, в случай че вземете единствено ръчен багаж.

Датите и часовете на вашия полет също имат значение. Ако планирате напред във времето и сте гъвкави по отношение на датите, можете да изберете часове на полета, които са по-евтини. Гугъл Flights да вземем за пример е потребен инструмент, който ви демонстрира какъв брой костват самолетните билети за разнообразни дати.

 istock istock
Обикновено полетите по време на учебни ваканции са по-скъпи. През учебните ваканции доста хора пътуват, с цел да посетят фамилиите си, да отидат на отмора или да посетят туристически дестинации. Повишеното търсене нормално води до увеличение на цените на самолетните билети.

Ако имате опция, е добре да планирате пътуването си отвън пиковите интервали и високия сезон, с цел да спестите от разноските за полети. Освен това вашата мечтана дестинация евентуално няма да е толкоз пренаселена.

5. Използвайте бонус за регистрация

Струва си да разгледате
бонусите за регистрация на кредитни карти, с цел да видите дали те могат да ви оказват помощ да спестите пари. Вземете поради няколко неща, когато разглеждате тези предложения:

- годишна такса – в действителност ли желаете и сте в положение да я плащате всяка година?

- условие за минимални разноски – можете ли да похарчите тази сума и да я изплатите напълно, когато е дължима?

- настоящи преимущества на кредитната карта – ще има ли тази карта стойност в портфейла ви в дълготраен проект?

Ако знаете, че ще похарчите огромна сума или повече, в сравнение с нормално харчите, потреблението на нова кредитна карта с награди, която ще ви даде
бонус за регистрация, може да е алтернатива, която си коства да обмислите.

Не забравяйте да проучите и сравните множеството налични
бонуси за регистрация. Прочетете изискванията, с цел да сте сигурни, че можете да се класирате за бонуса – постоянно изискването е да похарчите избрана сума пари през избран интервал от време, с цел да се класирате.

6. Възползвайте се от ваканционните предложения

Разпродажби като Черен петък, Кибер понеделник и новогодишни промоции не се лимитират до обичайните браншове на търговията на дребно – туристическата промишленост също взе участие в тях.

Преди да стартират празничните сезони, е значимо за пътуващите да имат ясна визия къде желаят да отидат и какво желаят да резервират. Някои туристически уеб уеб сайтове разрешават да настроите вести за цените за съответни дестинации и дати. Веднага щом има спад в цените, което постоянно се случва по време на празнични разпродажби, ще получите незабавни вести, с цел да не пропуснете предложения за стеснен интервал от време.

 istock istock
Обърнете внимание, че не всички оферти, рекламирани към празниците, са в действителност преференциални покупко-продажби. Понякога фирмите изкуствено завишават цените преди продажбата, което прави понижената цена да наподобява по-привлекателна.

За да сте сигурни, че в действителност получавате промоция, разгледайте по-подробна история на цените или проучете междинните цени няколко месеца авансово, тъй че да имате база за съпоставяне, когато разпродажбите стартират.

7. Започнете да мислите за обмяна на валута

Когато възнамеряват интернационално пътешестване, доста пасажери мислят за полети и настаняване, само че постоянно подценяват значим подробност – обмяната на валута. Създаването на проект за това по какъв начин и по кое време ще обменяте валута подсигурява, че ще получите най-хубавите курсове и ще избегнете проблеми в последния миг.

Разгледайте кредитни карти за пътешестване, в случай че към момента нямате такава. Бонусите за регистрация не са единственото преимущество, което те оферират. Кредитната карта постоянно се оказва най-евтиният способ за продан на валута.

Старайте се да плащате в точния момент и напълно, с цел да избегнете лихви. И потърсете кредитна карта без такси за задгранични преводи. Ако имате опция за избор, нормално е по-добре да платите в локалната валута и вашата мрежа за кредитни карти да се оправи с обменния курс.

Кредитни карти обаче не се одобряват на всички места, тъй че е значимо да помислите и по какъв начин ще обменяте пари в брой. Обменните курсове се трансформират всекидневно – като ги наблюдавате авансово, можете да обменяте парите си, когато курсовете са във ваша изгода.

Ако чакате прекомерно дълго, с цел да обмените валута, може да се наложи да го извършите на летище или туристически център, където нормално има доста по-високи такси. Предварителното изследване и продан на пари в реномирани банки или онлайн платформи може да ви помогне да избегнете тези непотребни разноски.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР