МБАЛ - Добрич е пред ефективна стачка заради яростен конфликт

...
МБАЛ - Добрич е пред ефективна стачка заради яростен конфликт
Коментари Харесай

Добричката болница е пред ефективна стачка заради спор за заплати

МБАЛ - Добрич е пред ефикасна стачка поради гневен спор сред личния състав и шефа Георги Желязков. Поводът - заплатите в болничното заведение. Стачката е планувана за 10 ноември, а ден преди този момент в съда би трябвало да се гледат искове на ръководителя на здравното заведение против 136 души, протестиращи от близо месец предупредително по един час дневно. " Исковете са за доказване на законността на предупредителните протестни дейности ", съобщи Желязков пред БНР.

Светлина върху сагата хвърля Синдикатът на българските медицински експерти (СБМС). В обществените мрежи той информира за предисторията - стартирани договаряния за осъществяване на браншовия трудов контракт с шефа на лечебното заведение; главните хонорари трябвало да се покачат до 1500 лева за медицински специалисти и 920 лева за санитари (съответно 820 и 710 по-рано). " Преговорите започнаха, само че шефа, д - р Желязков отхвърли да извърши браншовия групов трудов контракт и усили заплатите на медицинските експерти до 1025 лева Това докара до започването на предупредителни протестни дейности на личния състав, като всичко това беше проведено, съгласно законите на страната. На 20.10.2022г. шефа на болничното заведение подписва групов трудов контракт с ръководителя на другия профсъюз КТ Подкрепа в болничното заведение, д - р Божков! Но още веднъж заплатите на медиците не доближават равнищата, които са заложени в отрасловия групов трудов контракт! Свикана е арбитражна комисия, с която да се уточнят изискванията за идната ефикасна стачка. През всичкото това време, хората, разписали се с подготвеност за ефикасна стачка, биват подложени на душевен тормоз и напън от страна на управлението. Биват мачкани и унизени от директните си ръководители, с които работят един до друг и с които дружно се борят за живота на пациентите си! Биват привиквани на " аленото чердже " на шефа и притискани да подпишат новия групов трудов контракт с по - ниски заплати от контрактуваните в отрасловия групов трудов контракт ", написа синдикатът.

Очаква се при ефикасни протестни дейности да бъдат изпълнявани единствено минималните действия в болничното заведение - незабавните и неотложните случаи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР