Майсторски, разтърсващи, зловещи и незабравими са разказите на прословутата американска

...
Майсторски, разтърсващи, зловещи и незабравими са разказите на прословутата американска
Коментари Харесай

Лотарията и други разкази“ от Шърли Джаксън за първи път на български

Майсторски, разтърсващи, злокобни и незабравими са разказите на прословутата американска писателка Шърли Джаксън – най-хубавите от които сега излизат за първи път на български. Известна със своите пристрастия към свръхестествени тематики, Джаксън си спечелва място измежду най-талантливите прозаици оттатък океана с провокативните си сюжети, които са проницателна позиция към американската просвета и постоянно съдържат метафори за човешкото държание.

Сборникът „ Лотарията и други разкази “ – единственият, който писателката издава приживе, – излезе у нас със знака на издателство „ Кръг “. Преводът е дело на Светлана Комогорова – Комата, а корицата е от Люба Халева.

Шърли Джаксън печели голяма известност точно с описа си „ Лотарията “, оповестен през 1948 г. в списание „ Ню Йоркър “. Историята стартира като видимо доброжелателно изложение за спокоен град в провинцията, само че придобива тъмен поврат. 

Най-много читателски писма в историята на „ Ню Йоркър “ са изпратени точно поради този текст, като доста от читателите му показват своето комплициране по отношение на скритите смисли и отблъскващ край. Майсторът на хоръра пък Стивън Кинг споделя: „ Прочетох „ Лотарията “ в гимназията. Първата ми реакция: потрес. Втората: „ Как го е направила? “. Разказът се трансформира в един от най-значимите за своята ера, преведен е на десетки езици и е неведнъж приспособен за радиото, малкия екран и сцената.



Но с изключение на него, сборникът съдържа още 24 истории, напълно непознати за българските читатели. Написани през разнообразни години, шедьоври като „ Демоничният обичан “, „ След вас, драги ми Алфонс “, „ Цветната градина “, „ Седемте типа неизясненост “ и „ Зъбът “ разкриват майсторството на Джаксън да внушава дълбокия мрак, свирепост и нелечимата самотност, които владеят човешкото сърце.

„ Лотарията и други разкази “ излиза отвън жанровите ограничавания, с които сме привикнали да асоциираме името на разказвачката. Текстовете в книгата са свързани доста повече с реализма, като фантастичните нотки са извънредно дискретни, сведени до най-малко.

Докато сякаш написа за най-баналното и ежедневното, писателката дава опция да надникнем в латентните закани на живота – както из лъскавия мегаполис, по този начин и в слънчевата провинция. Кара ни да съзрем съдбовната си уязвимост зад привидните отбрани, които неизбежно издигаме. И ни твърди, че даже най-невинните представители на общността – децата, са не по-малко изпълнени с изконния човешки блян по тъмнината.

Джаксън работи мощно с повтарящите се претекстове и знаци. В множеството разкази участва еднакъв вторичен воин – господин Харис. Той е демоничният обичан, публицист, безразсъден сътрудник или чудноват комшия сноб… Различни предмети се появяват в другите разкази, а домът – в града или в провинцията – е централен топос. Джаксън е проницателен наблюдаващ на домашната простащина и дребнотемие, зад които с изящна свирепост ни разкрива дълбоките, страшни за гледане пластове на човешкото. Тя открехва пердето към ужаса на съществуването и общуването.

Шърли Джаксън (1916 – 1965) е американска писателка, известна по целия свят със своите 6 романа, 2 мемоара и над 200 описа. Родена в Сан Франциско, тя учи в университета в Рочестър, а по-късно и в университета в Сиракуза, където е редактор на хумористичното университетско списание. След като се дипломира през 1940 година, Джаксън се реалокира със брачна половинка си в Ню Йорк, където двамата работят за „ Ню Йоркър “, а след това и в дребния град Норт Бенингтън.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР