Майстор-пекар от Пловдив патентова два нови вида български хляб. Изделията

...
Майстор-пекар от Пловдив патентова два нови вида български хляб. Изделията
Коментари Харесай

Майстор-пекар от Пловдив патентова нови два вида хляб

Майстор-пекар от Пловдив патентова два нови типа български самун. Изделията му към този момент са на пазара след година опити и избор на специфични брашна. На новите български хлябове майсторът дава имена в чест на античния Пловдив.

Пловдив

Георги Лефтеров кандидатства за европейски патент за рецептура за занаятчийските си хлябове. Идеята му е патентът да отбрани и географското обозначение на изделията, които се вършат в Пловдив.

Георги Лефтеров - майстор-пекар: Два хляба съм направил, единият мрачен самун, в който има шест типа тъмни брашна, в това число брашно от лимец, от ечемик, малко просо, ръж, пълнозърнесто пшенично брашно. Вторият самун е белият самун, бял самун, който е изработен от типове пшеница, които виреят точно на Балканския полуостров.
Закваската за пълнозърнестия самун е от ферментирал мед, а за белия - стафиди, като от голяма важност е и дългото втасване. Според майстора Георги Лефтеров, във всяко от изделията има и доза поверие. Казва, че наименованията на хлябовете са поклон към историята на Пловдив.

Георги Лефтеров - майстор-пекар: Тъмният самун се назовава Пулпудева, а белият самун - Евмолпия, Евмолпийски.
Символика има и във типа на хлябовете, които ще бъдат предпазени от европейския патент до месеци, след привършване на процедурата.

Георги Лефтеров - майстор-пекар: Белият самун " Евмолпия ", той е нарязан по доста забавен метод на външен тип, едни дребни квадратчета, което значи камъните старите, на които стои целия нашия град.
Пълнозърнестият " ухилен " самун, както Георги Лефтеров го назовава, изобразява хълмовете на Пловдив със седемте си странични разреза. Майсторът е решил да показа новите си произведения и на съревнование.
Георги Лефтеров - майстор-пекар: Имаме предпочитание да създадем първото такова съревнование за занаятчийски самун и с цел да може хората на място да споделят кой самун е по-добър.
Фестивалът на хляба ще се организира през май идната година в Пловдив.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР