Майките на деца с увреждания от гражданската инициатива Системата ни

...
Майките на деца с увреждания от гражданската инициатива Системата ни
Коментари Харесай

"Системата ни убива" поиска оставката на Борисов

Майките на деца с увреждания от гражданската самодейност " Системата ни убива " желаеха оставката на държавното управление на Бойко Борисов.

В  отворено писмо до президента, премиера, омбудсмана, както и до медиите и жителите на България, те приканват всички да се причислят към митинга им и да обтегнат палатки в " триъгълника на властта " в София.

Ето цялостния текст на писмото, изпратено от ръководителя на " Системата ни убива " Вера Иванова:

" Уважаеми дами и господа,

Това писмо е следващ опит да внесем изясненост по отношение на сегашния ни митинг. Очевидно е, че и ръководещите и медиите, или не схващат или се вършат, че не схващат претекстовете и настояванията ни.

Видно е, че най-същественият въпрос, подложен във фокуса на публичното внимание по отношение на митинга ни, не касае нито претекстовете ни, нито настояванията ни, нито даже дали митингът ни е политически инспириран. Най-същественият въпрос, който вълнува ръководещите, а оттова и медиите и респективно обществото, е коя политическа мощ ни подбужда към протестни дейности.

С оглед насочването на публичното внимание към по-съществените въпроси, отнасящи се до настояванията ни, взехме решение да прекратим гадаенето по тази тематика, като създадем следното самопризнание:

Да, митингът ни е политически и е инспириран не от една, а от три политически партии. Тези партии са ГЕРБ, НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация.

Поздравления, господа ръководещи! С политиката си, учредена на всяване на боязън и измама, вие сте единствените политически сили, съумели да ни подбудят към протестни дейности.

Преди да продължим с в действителност значителните за митинга ни въпроси, отнасящи се до претекстовете и настояванията ни, се обръщаме към медиите:

Уважаеми медии, уважаеми публицисти,

Свободата на словото се крепи на върха на перото ви. Къде сме/сте в класацията по независимост на словото, зависи най-много от куража ви да излезете от зоната си на комфорт, гарантираща 111–то място. Ако подобен не ви доближава, няма смисъл да си " губите времето " с това писмо. Изхвърлете го и отидете да отразявате следващия анекдот на Премиера.

Все отново, с оптимизъм се надяваме, че множеството от вас ще прочетат писмото, даже и да не ви разрешат да го отразите.

Мотиви и претенции на митинга ни:

Настоящият ни митинг стартира на 01.03.2020 година с едно само искане – Оставка на госпожа Сачева от поста Министър на МТПС. Мотивите ни за настояването на тази оставка са опитите на госпожа Сачева обществено, посредством Закона за персонална помощ (ЗЛП), освен да оправдае пропуските в работа на подопечното ѝ министерство, само че и да го употребява (а с него и нас) като инструмент за почистване на политически сметки.

За задачата, госпожа Сачева си разреши, посредством средствата за всеобща информация, да заблуждава обществото във връзка с текстовете в ЗЛП. Една от най-любимите неистини, които Министърът на МТПС повтаря непрестанно е, че от следващата година право на персонална помощ, съгласно ЗЛП ще имат 670 000 души. Това нейно изказване е безспорна измама.

От следващата година 670 000 души ще имат право да аплайват по ЗЛП за персонална помощ. Дали ще получат такава помощ и какъв ще е нейният размер, зависи от оценка на самостоятелните им потребности от персонална помощ.

Смеем да твърдим, че не дребна част от тези хора са способни да водят независим и самостоятелен живот, въпреки и да са с решение от ТЕЛК. Сметките, които госпожа Сачева прави, че следващата година ЗЛП ще коства на данъкоплатците над 3 милиарда лева, са безусловно спекулативни и голословни.

Всъщност проблемите на госпожа Сачева, в качеството ѝ на Министър на МТПС не произтичат от ЗЛП. Проблемите на госпожа Сачева произтичат от това, че:

1. Оценката на степента на увреждането, показана посредством експертно решение на ТЕЛК, е безусловно неинформативна и неадекватна;

2. Липсва на указател на хората с увреждания, съдържащ данни, позволяващи да се създадат разбори, въз основа на които да се възнамеряват обществените политики и разноските за тях;

3. Кадрови проблем в МТПС и АСП;

Това са проблеми, за чието разрешаване ние не един път сме упорствали както пред МТПС, по този начин и пред Министерски съвет. Проблеми, трупани с години, чието разрешаване се е отлагало и по всичко проличава, че продължава да се отсрочва.

Г-жа Сачева, заявява желание през март да направи частична оценка на въздействието на ЗЛП, като в това време го оцени като " зле написан, муден и неработещ ". Изготвянето на оценка на въздействието е заложено в самия закон и е отговорност на МТПС.

Принципно не сме срещу правенето на такава оценка, стига тя да е безпристрастна. Фактът, че госпожа Сачева си разреши априори да прави оценка закона като неефикасен, ни дава съображение да се съмняваме в безпристрастността и обективността при оценяването на въздействието на ЗЛП.

На 02.03.2020 година в отговор на настояването ни за оставката на госпожа Сачева, кабинетът " Борисов 3 " назначи на поста зам.-министър на МТПС госпожа Стоименова, чийто сектор ще са политиките на хората с увреждания. За неосведомените ще отбележим, че с помощта на тази госпожа, митингът ни през 2018 година продължи цели 7 месеца.

Тя беше тази, която обществено разгласи, че митингът ни е финансиран от външни за страната организации. Впоследствие се потвърди, че това е неистина.

Тя беше тази, която организираше контрапротести против настояванията ни.

Тя беше изпълнителен шеф на Национален парк Неправителствени организации – Център за психически проучвания, чиято активност, меко казано, буди подозрения. Едва ли е изненада за някой, че ние поискахме и нейната оставка.

На 05.03.2020 година, наблюдавайки ескалацията на демагогията на госпожа Сачева във връзка с ЗЛП, си дадохме сметка, че това държавно управление е способно да ръководи единствено по този метод – посредством измама и всяване на боязън. Исканията на митинга ни се трансформираха.

ВЕЧЕ ИСКАМЕ ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ОТКАЗВАМЕ КАКВИТО И ДА БИЛО ПРЕГОВОРИ С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА КАБИНЕТА " БОРИСОВ 3 ".

Скъпи сънародници,

Без значение дали и за каква идея се борите. Без значение дали имате и какви са политическите ви убеждения. В изискванията на ръководство " Борисов " всички чисти дела са обречени на крах.

Време е да се надигнем! Време е да отърсим от светлосинята измама, обещаваща ни розови еднорогчета! Време е да превърнем в действителност, тези прекомерно нереални за ръководещата прослойка понятия като " народна власт ", " гражданско общество ", " цивилен права ", " независимост на словото ", " честност "...

Изправете се и елате при нас, дружно да построим Града на Свободата! На " Триъгълника на властта " има място за доста палатки! "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР