Майчин дом е в страната, въпреки че в нея се

...
Майчин дом е в страната, въпреки че в нея се
Коментари Харесай

Историята на Майчин дом

" Майчин дом " е в страната, макар че в нея се раждат все по-малко деца, само че това е демографски проблем, касаещ цялата страна.

Историята на " Майчин дом " притегли вниманието, откакто на връх 1 юни в Народното събрание бе открита тематична галерия с архивни фрагменти и документи на здравното заведение. Малко след формалното разкриване на изложбата се случи в Народното събрание, който по-скоро бе една ненужна и истерична свада. И въпреки всичко, какво знаем за историята на " Майчин дом "?
 Огледалото на българските срамотии 2 юни 2022 | Старият свят на привидностите си отива. Колкото по-бързо го разберем, толкоз по-добре. Защото, когато човек...
В документалната експозиция са показани малко известни архивни документи за най-ранната история на болничното заведение чак до наши дни.

Идеята за първата профилирана АГ болница е на Княгиня Мария-Луиза, която през 1883 година взема решение да построи със свои средства " Матерните ". Началото на градежа е през 1896 година, а формалното разкриване на първата профилирана акушеро-гинекологична болница Майчин дом " Княгиня Мария-Луиза ", се реализира на 19 ноември 1903 година в наличието на Цар Фердинанд, депутати, дипломати, министри, духовенството и жители.

Първият шеф на болничното заведение е доктор Димитър Стаматов, на " Майчин дом ".

В рамките на новоизградената постройка, той разкрива в началото три отделения с общо 40 кревати - 20 акушерски и 20 гинекологични. По-късно разбирайки нуждата от независимо инфекциозно поделение, той съумява още през 1906 година да осъществя стартирането му в употреба. Родилната зала е дребна - с 1 легло, обвързвана с дребната операционна, до която е огромната операционна. Водопроводната мрежа обгръща всички пространства на болничното заведение, а всяко поделение е снабдено с резервоари за вода с размер от 3 куб. м. Осветлението е електричество. Болничното долни дрехи е задоволително и положително, чистотата - забележителна. Изобщо, структурно и функционално доктор Стаматов устройва болничното заведение по този начин, че обезпечава допустимо за времето си съвременен лековит развой.


Снимка: Университетска акушеро-гинекологична болница " Майчин дом "
Д-р Стаматов прави енергични действия и за канализиране на квартала, а с него и на болничното заведение, както и за преобразяване на пустеещото поле пред фасадата на болничното заведение в градина — сегашната градина пред остарелия " Майчин дом ".

В продължение на 20 години, единствената в страната акушеро-гинекологична профилирана болница, под управлението на проф. Стаматов, се утвърждава като приет център за най-квалифицирана акушеро-гинекологична помощ и база за образование на студенти и лекари по специалността. Общият леглови фонд е 160 кревати. Броят на ражданията се движи сред 1800 и 2400. на гинекологично болните - сред 600 и 1000. амбулаторните прегледи надвишават 10 000, акушерските интервенции доближават приблизително 250, а гинекологичните - 650. Номеклатурата на интервенциите включва всички одобрени в западните клиники хирургични интервенции.

Днес доктор Димитър Стаматов е приет за патриарх на българското акушерство и гинекология и името му вечно ще остане в историята. След него с ръководството на болничното заведение краткотрайно е претрупан д- р Асен Петров, а от 19.12.1907 година за шеф е назначен доктор Методи Славчев, който преустройва болничното заведение и доусъвършенства лечебната и активност.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР