Мая Манолова предлага . С него се урежда процедурата по

...
Мая Манолова предлага . С него се урежда процедурата по
Коментари Харесай

Мая Манолова предлага личен фалит за затъналите в дългове

Мая Манолова предлага. С него се урежда процедурата по персонален банкрут на хората, потънали в задължения, които не могат да ги обслужват. Според вносителите планът им обезпечава виталното оцеляване и финансовото стабилизиране на длъжниците, само че и удовлетворява кредиторите. България е единствената страна в Европейски Съюз, която няма сходна уредба, настояват още Манолова и сътрудниците от " Изправи се Бг! Ние идваме " (ИБГНИ), които са поставили подписи под проектозакона.

Предвижда се производството по неплатежоспособност да се открива при свръхзадлъжнялост или несъстоятелност. Свръхзадлъжнялост има тогава, когато индивидът няма задоволително средства да извършва отговорностите си за най-малко година. За да се възползва от процедурата физическото лице би трябвало да е добросъвестно - да вземем за пример да не е продавало доста имущество през последните 2 години, не е заявило приходи и имущество, повече от година е било без работа, или да не е обявявало персонален банкрут в последните 10 години.

С производството по неплатежоспособност ще се занимават окръжните съдилища. Те ще назначават шеф на имуществото. Такъв може да е и служител на Комисията за отбрана на потребителите.

Предвижда се да има публичен указател на лицата, за които е намерено и водено произвеждане по неплатежоспособност. Данните в него ще са за 10 години обратно.

Производството се открива от заемодател или от индивида, който желае да бъде разгласен във банкрут. Съдът може да наложи и обезпечителни мерки. Длъжникът самичък прави списък на имуществото си. След като съдът разгласи длъжникът в неплатежоспособност, се стопират всички изпълнителни производства против имуществото, включено в масата на несъстоятелността (това са всички имуществени права към датата на молбата за разкриване на производство).

Единият вид за обявяване в неплатежоспособност е с погасителен проект, който планува възнаграждение на най-малко половината от необезпечените и обезпечените заеми. Планът би трябвало да е за сред 3 и 5 години, като може да се удължи с една. Вторият вид е с ликвидация на имущество – списък и продажба на секвестируемото имущество.

В 44-ия парламент съдружните сътрудници на ГЕРБ от " Обединени патриоти " пробваха да прокарат закон за персоналния банкрут. Той бе от финансовото и правосъдното министерство, както и от Българска народна банка и в последна сметка не мина.

Предложения и за фирмите-събирачи на задължения

ИБГНИ оферират и промени в , свързани с колекторските компании. Целта е да се вкарат строги и ясни правила, с които да се забрани натискът над жителите и да се изсветли работата на колекторските компании, изясняват вносителите.

Текстовете плануват единствено сдружения, вписани в специфичен обединен указател към министъра на стопанската система, да имат право да събират вземания от консуматори. Контролът върху компаниите ще се прави от Комисията за отбрана на потребителите, министъра на стопанската система, а когато отговорностите са по заеми - и от Българска народна банка.

Въвежда се и възбрана колекторските компании да употребяват тормоз, насила, закани, обиди или физическо принуждение, с цел да принуждават длъжниците да изплащат отговорностите си. Забранява се да тормозят жителите на работните им места и в дома им и да слагат известия за дълга на публични места. Когато търсят длъжника, ще имат право да го вършат единствено документално или по телефон, не по-често от период от два работни дни. Забранява се и звъненето през почивните дни и сред 20:00 и 7:00 часа.

Текстовете плануват колекторска компания, която редовно нарушава разпоредбите, да бъде заличавана от регистъра и активността по събиране на вземания да бъде прекъсната. За нарушавания, осъществени от сдружения за събиране на вземания, глобите са 5% от оборота, само че не по-малко от 5000 лева за всеки обособен случай.

Задълженията за публични услуги като сметки за ток, парно, вода, телефон няма да могат да бъдат прехвърляни за събиране от колекторски компании, плануват още измененията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР