Мая КулишеваИво Пиперов е роден в София. На 32 години.

...
Мая КулишеваИво Пиперов е роден в София. На 32 години.
Коментари Харесай

Иво Пиперов: Общинско дружество гр. Банкя да стопанисва минералната ни баня

Мая Кулишева

Иво Пиперов е роден в София. На 32 години. Завършил е професионална гимназия „ Електротехника “, сега следва в Международно бизнес учебно заведение - МВБУ. Повече от 10 години развива фамилен бизнес в областта на преводаческите услуги. За първи път се кандидатира за областен кмет, повдигнат от Инициативен комитет, подсилен от Българска социалистическа партия. Активен алпинист, женен с едно дете.

- С какво се разграничава Район Банкя от други сходни региони в Голяма столична община, като да вземем за пример р-н „ Искър “, „ Панчарево “, р-н „ Витоша "?

- Няма особени разлики, като даденост, да – с минералната вода, само че нищо друго тъй като множеството неща като проблеми са сходни и незабавно давам образец с това, което се разяснява в последните дни. А, точно -„ София на две скорости “- или другояче казано, развиването на централната градска част за сметка на кварталите. И в гр. Банкя следим същото. Средствата се влагат в централната градска част, а периферията и кварталите остават на назад във времето както инфраструктурата, по този начин и неналичието на задоволително превоз – всичко това хората го виждат и са в правото си да се оплакват. Аз също съм коментирал тези проблеми с актуалната администрация, само че няма ответна реакция.

- Този кмет е трети мандат, дали не би трябвало да стартира с крайните квартали или най-малко да обещае?

- Да! Трети мандат е кмет и аз си изяснявам нещата по този начин – в първия мандат е имал и упоритостта и желанието и средства, работил е. През втория му мандат се случиха двата знакови плана – водния цикъл и реконструкцията на централната градска част, имам предвид парка, а през третия му мандат – безспорна абдикация. Тоест, нито на жалбите до него се връщат отговори, нито се взема отношение по наболелите проблеми. Интересното е, че в този момент през последните месеци започнаха да приказват за проблемите и тяхното решение, насъбрани през годините. И тук мога да изреждам поименно – пропаднали шахти, месеци наред писах тъжби, в този момент се сетиха да го вършат. Навесите на спирките. От години ние приказваме, че жителите не могат да употребяват съответни градския превоз, че спирките са без навеси, необезопасени. Сега се сетиха и мога да дам образец с едно заричане, обещано през 2015 година. Това заричане визираше съответно детските площадки – импортиран от съвета ангажимент да бъдат построени и други реновирани – мина мандат от 4 години и нищо. Този месец октомври стартира построяването им.

- В Платформата на Българска социалистическа партия за общините е залегнала децентрализацията, като първа стъпка се предлага 2% от налозите на физическите лица да остават в общините. Как ще се отрази това и на районните кметове, ще има ли повече средства или ще продължите да сте реализатори на бюджета на Голяма община?

- В миналите години е било тъкмо по този начин, за жалост. В едно от интервютата на в този момент настоящия кмет, обещано през 2015-16 година, той споделя: „ Мен ме е позор да кажа какъв брой средства съм усвоил да не ми се разсърдят останалите районни кметове “. Разбира се, че всеки кмет дърпа към себе си, само че е различен въпросът на кого и какъв брой се отпуска. Конкретно за Банкя е разбираемо за какво до в този момент са отпускани огромни средства, знаем поради кого – няма да го разясняваме. Трябва да кажа, че Банкя е изменена и това е реалност. Но, отново ще повторя, измененията настъпват единствено в централната градска част и вторият проблем е, че липсва качество.

- Щом липсва качество приказваме за корупция?

- Разбира се. Ако човек се разноски и поговори с майсторите, които работят на терен – те го споделят без да се крият. А, точно, че до тях пари съвсем не доближават. Просто една компания печели публичната поръчка, надлежно си прибира %, пуска се ремонта на под-изпълнителите - техните средства са лимитирани и откакто нямат пари да заплащат на дипломиран личен състав – нещата потеглят надолу. Това е един обаян кръг, в който се генерира непрекъснато наливане на пари без резултатът най-после да е приемлив.

- Кога страната и общините ще спрат да трансферират обществените си функционалности на частни сдружения. Веднага давам образец с Манолова, която съобщи, че ще желае премахването на концесията на „ Софийска вода “. Има ли и Банкя сходни контракти?

- Същото е както в Столична община, по този начин и при нас. В сегашния миг в Банкя желаят да дадат на концесия банята. Тя сега се ремонтира и то се ремонтира за близо 8 млн.лв. Общински пари. Искат стопанисването на банята да се даде на концесия. Няма да бъдат обезпечени да вземем за пример, преференциални цени за възрастните хора. Какво стана с общинския плаж. Общината имаше 50% присъединяване, сега има 1%. Започнаха с 10 лв. вход – минаха през 15, в този момент са 20. Посещаемост има, тъй като като имаме поради какъв брой са басейните на София, какво е популацията и заради близостта на Банкя до София. Най-лошото е, че администрацията изобщо не крие – на тях им трябват платежно-способни клиенти: „ На нас не ни трябват небогати хора и пенсионери “. С минералната баня ще стане същото – ще сложат висок предел, непостижим за множеството хора. Не единствено за възрастни, аз персонално не отивам на басейна тъкмо затова – има различни към София басейни на доста по-ниски цени. И по този начин ще сложат висок вход, няма да се генерират средства, влизащи в общинския бюджет.

- При срещите ви с хората какво Ви споделят те – желаят ли да вземат участие в ръководството на региона посредством публични разисквания?

- Аз считам, че кметът би трябвало да е всеки ден измежду хората, даже в извънработно време, в събота и неделя. Щом си се захванал с сходна работа, 4 години би трябвало да се работи крепко. Иначе, по-добре освободи мястото. Но да се върнем към минералната ни баня.

- Какво е мнението на хората?

- Има ги и двата разновидността – едните споделят „ за нас е значимо, че банята се възвръща “ и не ги интересуват следствията, а другите, които споделят „ това е неприемливо “. Както пишат и в обществените мрежи – имало е сложени на разискване пет разновидността – оставено е само предлагането за концесия. Ще дам образец с клаузите заложени в контракта – има кафе с три маси и три сервитьорки със заплати 1500 лева С по този начин заложени параметри няма по какъв начин да чакаме събираемост на приходите и надлежно да се заплаща концесионната такса. Тоест, най-после постоянно да се излиза на нула не на облага и естествено в общината няма да влизат и тези пет % заложени в контракта.

- Първите три неща, които ще желаете да извършите в случай че станете кмет на Банкя?

- Общинско сдружение, което да стопанисва банята, втори приоритет – сметоизвозването. Ще упорствам община Искър да поеме сметоизвозването, тъй като е видно, че до момента настоящата компания не си прави работата. Жалбите към нея са от години. Аз също съм ходил при кмета, дружно с представители на инспектората и тези диалози до в този момент не са довели до никакъв резултат. Смятам, че опазването на здравето би трябвало да е на първото място. Ще упорствам за Общински медицински център – неприемливо е в целия град да нямаме Общински медицински център, до момента настоящия предходната година разгласи банкрут. Сградата е празна и се разрушава, най-общо казано опазването на здравето в Банкя е в плачевно положение. Визирам от една страна и поликлиниката, която е нужна и за до болничната помощ, т.е. ние не можем да приказваме за нищо, в случай че нямаме качествено опазване на здравето. Всеки един гражданин на града е минал през здравни услуги и е на мнение, че опазването на здравето би трябвало да се възвърне и реформира. Да ни се постанова на нас, родителите, да употребяваме услугите на персонални лекари от „ Люлин “ и „ Надежда “, надлежно и експерти от София и постоянно да чуваме „ като ви трябват лекари – идете в София “. Това са незабавни неща, би трябвало да се свършат в къси периоди, всичко останало е на по-заден проект.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР