Мая ДИМИТРОВА е родена в Оряхово. Завършила е Техническия университет

...
Мая ДИМИТРОВА е родена в Оряхово. Завършила е Техническия университет
Коментари Харесай

Сглобката си разпредели порциите и в съдебната система

Мая ДИМИТРОВА е родена в Оряхово. Завършила е Техническия университет във Варна със компетентност " Машинен инженер " и Икономическия университет във Варна със компетентност " Икономика и мениджмънт ". Има и юридическо обучение, работила е като юрист на свободна процедура.
От 24 години Димитрова е член на Българска социалистическа партия. Член е на Народно събрание на Българска социалистическа партия. Депутат е от ПГ " Българска социалистическа партия за България " в 45-ото, 47-ото,48-ото и 49-ото Народно събрание. Член е на комисиите по конституционни въпроси и по правни въпроси.
Владее британски и съветски език.

" Това, което се случва в България, демонстрира, че  правосъдна ни система е хронично болна " /> - Управляващите пристигнаха с гръмки обещания за промяна в правосъдната система. Случи ли се тя?
- За страдание това не се случи. Вместо промяна сме очевидци на редом правораздаване. Според мен протичащото се в правосъдната система е безусловно неприемливо. Единственото нещо, което ръководещата сглобка промени, е Конституцията и то най-много в частта, която касаеше Висш съдебен съвет и пълномощията на основния прокурор.
Ние от Българска социалистическа партия неведнъж заявявахме, че този парламент няма нито юридически, нито политически, нито честен потенциал да прави промени в главния закон и да трансформира публичния контракт в България. Участвахме в дебатите по Конституцията и гласувахме срещу всички оферти.
От всички вреди, които Сглобката нанесе на страната до момента, смяната на Конституцията е най-голямата.
Тя ще донесе доста повече безпорядък и преодоляване на прокуратурата и правосъдната система. Всички промени, които се случват, без значение дали са в главния закон, или са в други закони, са само и единствено подчинени на ползите на ръководеща сглобка и най - малко са в полза на българския народ.
- Само месец след промените в главния закон, болшинството стартира промени на измененията. Какво потвърждава това?
- Ние предупреждавахме, че бързите промени няма да доведат до реформиране на правосъдната система и още повече ще задълбочат проблемите в нея. И това се случи. Само месец след гласуването и влизането в действие на измененията, които бяха признати от Сглобката на 26 декември, се наложи още веднъж смяна, този път посредством Наказателно-процесуалния кодекс, през преходни и заключителни разпореждания и закона за правосъдната власт. Те касаеха измененията в активността на Висш съдебен съвет, който съгласно по-рано признатите промени той се разделяше на Висш правосъден съвет и Висш прокурорски съвет. Все още няма действително законодателство в системата. Няма и закон за правосъдната власт, който да дефинира пълномощията и метода на работа в нея.
Недопустимо е посредством промени в кодекс или закон да се променя Конституцията. По време на съвещанието на правната комисия заявих, че с предлагането се връща  остарялото състояние за действието на Висш съдебен съвет посредством Пленум. Предупредих, че Конституцията е първа в йерархията на нормативните актове. В преходните разпореждания не е планувано отсрочено деяние на измененията. На съвещанието на комисията даже не бяха поканени членове на Висш съдебен съвет и основният прокурор Борислав Сарафов, с цел да изразят мнението си.
- В последна сметка Народното събрание удостовери ветото на президента в тази тенденция. Какво следва?
- На процедура ветото на президента съвпадаше с претекстовете, които ние изразихме и в пленарната зала, и в правна комисия. То към този момент е реалност. Ние неведнъж предупреждавахме, че всичко, което се прави като промени, е на ръба на закона.
Бяхме очевидци на обществените диспути в парламентарната конституционна комисия и в Народното събрание, на срещата с конституционалистите и негативните мнения на по - огромната част от институциите във връзка със правосъдната власт. Има множеството негативни мнения, свързани с Инспектората към Висш съдебен съвет. Променени са текстове, които са предмет на Велико Народно заседание и при обжалванията Конституционният съд ще се произнесе във връзка с противоконституционността.
Много са пропуските и празнотите в гласуваните от болшинството промени. В тях на никое място не се приказва за председателство на самия Прокурорски съвет. Вероятно задачата на ръководещото болшинство е основният прокурор да бъде ръководител на Прокурорския съвет.
Що се отнася до преодоляването на прокуратурата от политиците, давам за образец нараствания брой прокурори, които ще се избират от Народното събрание. От 10 прокурори в Прокурорския съвет шестима ще се избират от Народното събрание, а оттова към този момент идва и политическото преодоляване на прокуратурата.
Тепърва историята ще е тази, която ще съди за тези промени в Конституцията.
С двойното поданство на депутати и министри се предава българския народен суверенитет и към този момент публично могат да ни ръководят непознати жители. Съдебната промяна не цели никаква правдивост и никаква самостоятелност на правосъдната система. Разпределиха си и порциите в правосъдната система. Демократична България и Христо Иванов най-сетне си получават съдиите сами да избират своята квота във Висш съдебен съвет – негова отдавнашна фантазия. Движение за права и свободи получават една политически подвластна прокуратура, където по-голяма част от квотата на прокурорите ще бъде политически избирана. Бойко Борисов получава едно голо заричане, че те ще го пазят и ще го препират до дъно.
- През последните седмици се вихрят кавги и разкрития, свързани с магистрати. Болна ли е правосъдната ни система?
- По принцип правосъдна власт, правораздаване и провораздаване  значи, че това би следвало да бъде органът, на който хората да разчитат да реши проблемите им, без значение от какъв темперамент са те. Но това, което се случва в България, демонстрира, че в действителност нашата правосъдна система е хронично болна. Да, има потребност от промяна в нея, само че не на хартия, а промяна, която фактически да промени правосъдната ни система. За страдание, на фона на това, което случва - убийства, разкрития, районни прокурори подават оставки, значи, че системата е болна от доста време и на разнообразни равнища.
- Каква е панацеята за излекуването ѝ?
- Независимо какво специалност упражняваш, дали си правист, доктор или даже депутат се поставя клетва да работиш в името на народа и на страната си. За страдание моралът го няма и това е видно от протичащото се. Липсва и политическия, и човешкия морал при част от магистратите. И до момента в който това не се промени, не можем да приказваме за промени и правдивост.
Години наред е имало информация за активността на незаконната група на Нотариуса и никой не е взел ограничения. Съдебната промяна на Сглобката сякаш трябваше да докара до бърз и обективен развой. Всъщност тя единствено препра Борисов и Кирил Петков, като приключи делата „ Барселонагейт “, „ Чекмеджегейт “, двойното поданство. Цинизъм е създателите на такава правосъдна промяна през днешния ден да приканват за обективно следствие и правдивост.
- Вярвате ли, че промяната на министри в това ръководство, ще усъвършенства животът на хората?
- Управляващите оферират единствено систематизиране на постове и власт, а не решения на проблемите на хората. Това няма да усъвършенства живота на никого и въпреки българите да се изморени от избори, когато има ръководство, което не дава сигурност на народа си, може би следва да отидем до урните.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР