Май за първи път в живота си се присъединих към

...
Май за първи път в живота си се присъединих към
Коментари Харесай

Мафията няма етнос

Май за първи път в живота си се причислих към митинг ей по този начин, като жител, без журналистическа карта в джоба. Все отново си припомних някои значими уроци от репортерските ми години, като този - че не би трябвало никога да стоиш сред полицейски кордон и разбеснели се хора, в случай че са ти благи крайниците и главата. Тръгнахме си тъкмо преди да слънчасаме, когато стартира мелето, само че има няколко значими неща, които видях преди този момент:
1. Докато нас ни стопираха на 5 километра от заветния плаж, напълно до полицейския кордон откъм Лукойл бяха паркирани няколко рейса и десетки лъскави коли от Пазарджишко, Кърджали и Смолян - очевидно спонтанни туристи, на които - с цел да не се изгубят в пясъчните дюни - им бяха раздали бели шапчици Движение за права и свободи.
2. Именно тези с белите шапчици прекосяваха без проблем през стената от жандармеристи. Показваха персонални карти и ги пускаха. И аз си демонстрирах персоналната карта, но не ме пуснаха. Очевидно типът ми не е бил задоволително импровизиран. Точно този двоен критерий вбеси хората. То изобщо двойният критерий вбесява хората по принцип и ги подвига на въстания, да си знаете.
3. Имаше откровени провокатори - едни разголени момчета, които крещяха в лицата на полицайчетата, че им заплащат заплатите, че са предатели и... хм... обслужват полово Доган. По едно време първата редица жандармеристи се отдръпна и вярно - нямаше дълго да устоят и щяха да набият някого. Мъчно ми стана за клетниците - в черни униформи, пържат се под адското слънце, а някакви бабаити им крещят в лицата, пък те не могат и да мъцнат в отговор.
4. Когато усетих, че скоро ще бъда повалена от жегата или от тълпата, си потеглих. В едно кръчме в гората седнахме на сянка и се заприказвахме с други хора. Присъединиха се и още, смях, закачки и на 15-атата минута се сетихме да ги питаме от кое място са. Оказаха се от Шумен, пристигнали на контрапротест. За какво е митингът и те на какво са контра, не можаха да обяснят, само че бяхме единомислещи, че в тази горещина е неуместно да си мерим революциите, откакто има студена бира за всички.
Това с етническата карта е демоде, не се харчи доста в последно време. Да използваш едни явно небогати хорица, да ги влачиш от провинцията против някой лев или под опасност, като дрънкаш на етническата струна, те прави елементарен непрокопсаник, а не популярен сив кардинал. Не знам какво са им говорили и по какъв начин са ги надъхвали, само че и на тях ще им писне да бъдат употребявани и стоварвани пред Летния замък като крепостни селяни. Надявам се скоро да им писне.
Мафията е без етнос.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР