Маточината има успокояващо действие и е подходяща за хора с

...
Маточината има успокояващо действие и е подходяща за хора с
Коментари Харесай

Всички ползи за здравето от маточината

Маточината има успокояващо деяние и е подобаваща за хора с разтревожен сън. Освен това отстранява възприятието на напрежение и възбуденост, паниката и чувството за безпокойствие. Билката отстранява спазмите в стомаха и червата, забавя сърдечната активност, намалява кръвното налягане.

Отварите от маточина потискат половата възбуденост, усъвършенстват зрението. Растението се предлага при невроза, мигрена, меланхолия. Освен това маточината е подобаваща при язва на дванадесетопръстника и стомаха, успокоява гастрита, отстранява коликите. Запарка от маточина възпира повръщането, подтиква храносмилането и отделянето на злобен сок, усъвършенства апетита, понижава газовете.

Може да се приема при циреи, зъбобол и инфектиране на венците. При възпалени сливици се предлага гаргара със отвара от растението. Билката сполучливо лекува херпеси, изключително в случай че стартира да се употребява през първите 72 часа след появяването им.

Маточината има благотворно деяние върху нервната система – въздейства позитивно при стресови положения, усъвършенства паметта. Билката въздейства позитивно и на заболели от Алцхаймер, сочат разнообразни изследвания.

Маточината има успокоителен резултат при мъчителна менструация, ревматични отоци. При ревматични и артритни болки се употребява масло от маточина. Често билката се употребява и при сърдечни болести – приключва тахикардията.

Помага и за унищожаване на болежка в региона на сърцето, предлага се при подагра. Влияе добре също при някои форми на астма, грип и настинки. Билката успокоява мускулните конвулсии.

Запарката от маточина се подготвя с 2 ч.л. маточина. Заливат се с 400 мл вряща вода, след което се оставя да престои половин час. По-късно се прецежда и се пие по 1 кафена чаша преди хранене три пъти на ден.

 Чай от маточина

Ако желаете да си приготвите отвара от маточина за външна приложимост или за гаргара, би трябвало да увеличите дозата на билката. В същото количество вода (400 мл) се поставят 4 ч.л. маточина.

За хора, които страдат от разтревожен сън, се предлага да пият всяка вечер по една чаша от запарката преди лягане. При невроза се запарват 2 с.л. маточина – стръкове и листа. Заливат се с половин литър вряща вода и запарката се оставя да се кисне два часа, след това се прецежда.

Препоръчително е да се приема по една винена чаша три пъти на ден. Много постоянно маточината се употребява в националната медицина в композиция и с други билки.

Билката не трябва да се употребява в огромни количества от бременни дами, както и от хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза. Бъдете деликатни и когато давате отвара от маточина на бебета и дребни деца.

Най-добре се консултирайте със експерт преди да започнете да я употребявате. Препоръчва се също да се заобикаля от хора с чернодробни болести, остра кашлица или инфектиране на червата или стомаха.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР