Материално-техническата база на културните институти в Перник трябва да бъде

...
Материално-техническата база на културните институти в Перник трябва да бъде
Коментари Харесай

Катя Иванова, кандидат-кмет на ББЦ: Кметът и Общинският съвет заедно могат да помогнат на културните институти в Перник

Материално-техническата база на културните институти в Перник би трябвало да бъде реконструирана и обогатена, с цел да имат достъп повече перничани до изкуството, което сътворяват художници, музиканти, писатели и поети от общината. Това е един от целите, залегнали в програмата за ръководство и развиване на община Перник, направена от политическа партия " България без цензура ".
Където това е допустимо, е неотложно базата да бъде и разширена, безапелационна е юрист Катя Иванова, претендент за кмет на Перник от Политическа партия ББЦ и лидер на листата за общински съветници на партията. Това зависи напълно от кмета и Общинския съвет на община Перник, като кметът да предложи, а съветниците да одобряват нарастване на дотацията, с цел да се осъществят позитивните промени.

Кандидат-кметът прегледа изложбата от картини в Галерия "Кракра ", рисувани в последните 6 дни по време на обичайния пленер в Рударци, който се провежда за 18-ти път тази година и се прави с навечерието на Деня на града 19 октомври.

Пленерът по живопис "Артстудио " Рударци е интернационален, в него се включиха 10 създатели от пет страни и тази година мина под мотото "Перник - дух и нюанс ", а единствено за няколко дни създателите нарисуваха неповторими картини, изобразяващи привлекателните български дами, красивата ни природа, а също и нереална живопис.

Общината е дебитор на хората на изкуството в Перник, счита юрист Катя Иванова.

Тя е уверена, че би трябвало да бъде продължена традицията на такива културни прояви, тъй като Перник не е единствено миньорски град, нито е обвързван единствено с металургичното произвеждане. Оттук са излезли огромни имена като Здравка Евтимова, Борис Христов, Ангел Малинов, Красимира Зафирова, Иван Андонов, Любен Гайдаров, проф. Емил Попов, и още десетки други известни у нас и по света хора на изкуството и културата. За този пленер да вземем за пример би трябвало да се обезпечат повече средства, тъй като вместо да се разраства, той става все по-кратък като време и в него вземат участие все по-малко художници, поради лимитираните средства, отпускани от общината.

Въпреки че в Перник живеят и творят повече от 50 художници, в тазтодишния пленер участваха едвам трима.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР