Материал за българските кукери на етнолога и уредник от Националния

...
Материал за българските кукери на етнолога и уредник от Националния
Коментари Харесай

Материал за българските кукери обикаля света

Материал за българските кукери на етнолога и организатор от Националния етнографски музей към Българска академия на науките Иглика Мишкова и на фотографа Иво Данчев обикаля света и провокира интерес към нашите обичаи.

След като публикацията със заглавие " Между два свята " излиза в българското издание на списанието National Geographic, първи с редакцията се свързват от Съединени американски щати. До момента материалът е оповестен в Америка, Испания, Португалия, Полша, Германия, Япония, Румъния, Словения, Грузия, Финландия.



" Маскарадите у нас са оня мощен детайл от традицията, който се предава от потомство на потомство, макар трудностите през годините. Фотографът Иво Данчев е в основата на всичко с прелестните фрагменти, аз му помогнах да опиша историята на маскираните с думи ", споделя за Българска телеграфна агенция и рубриката БГ Свят Иглика Мишкова.



" Маските заличават самоличността на човек и го трансформират в свръхестествено творение с достъп до духовния свят, с който те могат да поддържат връзка ", отбелязва Иво Данчев. Костюмите варират според от района и могат да бъдат страшни или занимателни.

Снимки: БТА/Иво Данчев
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР