Матео Месина Денаро, италиански супербос на мафията, известен с бруталността

...
Матео Месина Денаро, италиански супербос на мафията, известен с бруталността
Коментари Харесай

Невидимият бос на Коза ностра, защитен от мафиотската етика на мълчанието

Матео Месина Денаро , италиански супербос на мафията, прочут с бруталността и увлечението си по метода на живот на хайлайфа, е един от най-неуловимите нарушители, който от години е на челно място в листата на най-издирваните лица.
 
Той се укри през 1993 година до момента в който беше на отмора в морския курорт Форте деи Марми в Тоскана. Съден беше задочно за десетки убийства и се приказва, че или е оглавил сицилианската мафия Коза ностра, или е избягал в чужбина, или и двете.
 
" Мога да изпълня цяло гробище с хората, които съм умъртвил ", споделят се хвалел постоянно Месина Денаро.
Colpo alla rete di Messina Denaro, 22 fermi in Sicilia: Si stringe il cerchio sul capo di Cosa nostra Matteo Messina Denaro: Polizia, Carabinieri e Direzione investigativa antimafia (Dia) stanno eseguendo un provvedimento di fermo emesso dalla Direzione…
— Gazzetta del Sud (@GazzettaDelSud) Според Джакомо ди Джироламо, създател на биография на Месина Денаро, озаглавена " Невидимият ", мафиотът е направил първото си ликвидиране на 20-годишна възраст. До 1996 година е умъртвил или се е опитал да убие 61 души. После броенето стопира заради липса на информация за идващите години.
 
Докато се укрива, Месина Денаро получава няколко доживотни присъди, в това число за присъединяване си в смъртоносните бомбени акции през 1993 година в Милано, Рим и Флоренция, и за отвличането, убийството и разтварянето в киселина на натрупа на младеж - наследник на мафиот предател.
 
Години наред Месина Денаро не е просто фантом: той е предпазен от обичайна " омерта " - мафиотската нравственос на мълчанието. Полицията разчита на компютърно състарени фотоси, с цел да се ориентира по какъв начин може да наподобява той през днешния ден.
 
Роден в Кастелветрано, Западна Сицилия, на 26 април 1962 година, в солидно мафиотско семейство, мафиотът прекарва младите си години, тичайки по дами, постоянно подготвен да се изфука с дизайнерските си облекла, златни часовници и бързи коли, до момента в който събира опит в проведената престъпност.
 
Обикновено носи тъмни авиаторски очила Рей-Бан, най-много с цел да крие кривогледството си, провокирано от късогледство. Известен е с прякора си Слабия или Диаболика - благородник апаш от италианска поредност комикси.
 
Предполага се, че Месина Денаро продължава да живее в разкош, за разлика от по-старото потомство мафиоти, които смятаха, че същинската власт не трябва да се излага на показ.
 
Въпреки това, той резервира традицията за потребление на " пицини " - дребни хартиени бележки, написани с код, с цел да ръководи огромната си незаконна империя.
 
Продължи и лудешкия си живот на плейбой, стана татко на щерка и наследник от две разнообразни дами. Неговият биограф Ди Джироламо писа, че той обича да прекарва свободното си време с видеоигри или четене и съжалява, че не е приключил учебно заведение и не е следвал.
 
Влиянието на Месина Денаро в Коза ностра набъбна, откакто именитите босове на мафията Тото Риина и Бернардо Провенцано бяха задържани през 1993 година и 2006 година Но не е ясно дали ги е наследил като " необут на босовете ".
 
През 2015 година тогавашният вътрешен министър Анджелино Алфано го назова " номер едно в Коза ностра ". Но през 2014 година Риина беше подслушан и записан в пандиза да прави язвителни забележки за бившето си протеже, подклаждайки подозрения за хипотетичния му управителен статут.
 
Риина изглеждаше отчаян от това, че Месина Денаро не обича зрелищните убийства, а избира безшумно да прави пари, като навлиза в законни браншове на бизнеса като супермаркети и медицински клиники, както и в строителството на ветрогенератори.
 
Бившият необут, провел най-кървавите акции на Коза ностра през 80-те и 90-те години, назова вятърните турбини на Месина Денаро " стълбове с улични лампи " и добави: " Този господин Месина, този дезертьор, който прави... улични лампи: може да си напъха тези стълбове в задника! ".
 
В годишния си отчет за 2017 година италианската организация за битка с мафията сподели, че Коза ностра страда от вакуум в управлението, само че уточни, че Месина Денаро ще е единственият човек, който ще е в положение да го запълни и че залавянето му е " безспорен приоритет ".
 Полицията последователно стяга примката, като арестува над 100 негови родственици или помощници на Месина Денаро Полицията последователно стяга примката, като арестува над 100 родственици или помощници на Месина ДенароБГНЕС
От 2009 година насам полицията последователно стяга примката, като арестува над 100 негови родственици или помощници, измежду които брат му и сестра му, и конфискува рекордните 1,3 милиарда евро от предприемач с плантация за ветрогенератори, който действаше като негово подставено лице.
 
Остава неразбираемо обаче за какво е нужно толкоз доста време за залавянето му. През 2015 година основният прокурор на Палермо Франческо Ло Вои сподели пред парламентарната комисия за битка с мафията, че Месина Денаро " безусловно има " другари на високи постове, в това число в политиката.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР