Масово малолетни пушат наргиле, понякога дори в учебно време. Това

...
Масово малолетни пушат наргиле, понякога дори в учебно време. Това
Коментари Харесай

Все повече ученици пушат наргилета в заведения около уилище

Масово малолетни пушат наргиле, от време на време даже в образователно време. Това откри инспекция на екипа ни със скрита камера. Много от наргиле питейните заведения се намират до учебни заведения в София. Това се случва на фона на готвените промени в три закона - за здравето, за тютюна и за налозите и акцизите, с които да се забрани използването на наргилета от лица под 18-годишна възраст. В момента използването на наргилета не е регламентирана в българското законодателство, за разлика от страни като Полша, Хърватия, Кипър и Румъния.

Вижте репортажа на Тереза Ставрева и операторът Иван Сребреков.

Оказва се, че да има наргиле на метри от оградите на образователните заведения в центъра на София е постоянно срещана панорама.
Светла Василева: Там има един бар, в който учениците се държат малко подозрително, когато съм минавала и съм ги виждала.
Българска национална телевизия: На каква възраст са били учениците?
Светла Василева: 12-14г. дребни са били... от това учебно заведение и от прилежащото.
Според психолога Евелина Лафчийска пушенето на наргиле е мода като всяка друга, която след време ще отмине. Тя, обаче счита, че готвените промени в няколко закона, които да забранят използването му измежду деца, няма да е задоволителна, с цел да спре ползата към него. Причината - въпреки и неразрешени за деца, наргиле питейните заведения ще си останат там, където са в този момент - по тази причина предлага:
Евелина Лафчийска: Така както преди време имаше полемика за магазините за алкохол и цигари, които се намираха наоколо до учебните заведения, по този начин не би следвало наргилетата и питейните заведения да се намират наоколо до тях, тъй като по този начин освен в огромното, само че и в дребното междучасие учениците имат тласък да бъдат в питейните заведения, а не в учебно заведение. Така че е хубаво да бъдат на по-голямо разстояние.
А другояче институциите са безапелационни - използването на наргиле от деца би трябвало да бъде неразрешена с аргумента, че вредите от него са големи. От здравното министерство обявиха, че до края на този месец работната група, която приготвя измененията, ще бъде подготвена с съответните ограничения за регулацията и контрола.

Какво обаче ще включват те и дали сходно на магазините за алкохол и цигари и наргиле питейните заведения ще би трябвало да се намират на най-малко 200 метра от образователните заведения, към този момент от здравното министерство отхвърлят да разясняват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР