Масовите нарушения на транспорта във Франция се очаква да продължат

...
Масовите нарушения на транспорта във Франция се очаква да продължат
Коментари Харесай

Франция се готви за втори ден на стачка срещу пенсионната реформа на Макрон

Масовите нарушавания на превоза във Франция се чака да продължат и през днешния ден поради най-голямата от десетилетия национална стачка в страната, съобщи Би Би Си.

Работници в редица браншове стачкуваха през вчерашния ден против проектите за пенсионна промяна на Еманюел Макрон. Над 800 хиляди дущи излязоха по улиците в четвъртък, а в няколко града имаше информация за конфликти.

Отменени влакове и нарушени полети се чакат и в петък, като единствено част от транспортната система в столицата работи. Стачката в метрото и автобусния превоз ще продължи най-малко до понеделник. Днес се чака и други синдикати да вземат решение за бъдещите си проекти, отбелязва " Ройтерс ".

Много френски служащи са гневни от проекта на президента Еманюел Макрон да вкара универсална, учредена на точки, пенсионна система. Тя би трябвало да размени сегашната система на 42 разнообразни пенсионни схеми в частния и обществения бранш с вариации във възрастта за пенсиониране и пенсионните компенсации.

 Франция се готви за втори ден на стачка против пенсионната промяна на Макрон
© Reuters

Учители, транспортни чиновници, служители на реда, адвокати, болничен и летищен личен състав са измежду участвалите в общата стачка през вчерашния ден.

Все още не е ясно какъв брой дълго може да продължи " неограничената стачка ". Някои синдикални водачи се заканиха да стачкуват до момента в който Макрон не се откаже от обещанието за промяна на пенсионната система, което беше едно от основните в предизборната му акция.

Администрацията на Макрон се надява да избегне повтаряне на националната стачка поради пенсионни промени през 1995 година, която сковава превоза за три седмици и получи всеобща социална поддръжка, принуждавайки държавното управление да се откаже от измененията.

Единната система на Макрон, която по думите му ще бъде по-справедлива, ще възнаграждава служащите за всеки направен ден, давайки им точки, които по-късно ще се трансформират в бъдещи пенсионни компенсации.

 Франция се готви за втори ден на стачка против пенсионната промяна на Макрон
© Reuters

Официалната възраст за пенсиониране през миналите 10 години беше увеличена от 60 на 62 години, само че остава една от най-ниските измежду групата на богати страни в Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Промяната ще отстрани едни от най-изгодните пенсии за няколко бранша, а синдикатите се притесняват, че новата система ще значи някои да би трябвало да работят повече за по-ниска пенсия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР