Масова смърт на пчели край Бургас, затова сигнализират пчелари. От

...
Масова смърт на пчели край Бургас, затова сигнализират пчелари. От
Коментари Харесай

Масова смърт на пчели край Бургас, от БАБХ започнаха проверки

Масова гибел на пчели край Бургас, по тази причина алармират пчелари. От БАБХ започнаха инспекции на кошерите в района.

От 27 години Хюсеин Мустафа гледа пчели. Той е измежду най-засегнатите в сектора. В момента има пчелин в село Желязово край град Камено. Повече от половината му кошери обаче са останали празни.

" 152 броя кошера са умрели – пчели в кошери, фамилии. Трудно ще бъде възобновяване. Сигурно 3-4 години минимум би трябвало да се възстановят ", описа пчеларят Хюсеин Мустафа.

От общо 260 живи кошера, които са били зазимени в края на септември, през днешния ден се оживели едвам 108.

Бургаският район попада на четвърто място в страната по смъртност на пчели. На места тя доближава до 100%. Именно това предизвика инспекции от Агенцията по храните, които да опитат да открият от какво измират пчелите.



През първата седмица на март са тествани над 6 хиляди пчелни фамилии. Близо 2 хиляди от тях са починали.

" По-голяма част от пчелните фамилии умират освен от това, че нямат задоволително хранителни ресурси, а от по този начин наречения синдром на празния кошер. От в този момент изследваните единствено към 6% са отпаднали от синдрома на празния кошер, 7% са отпаднали заради дребни хранителни ресурси от незадоволително количество зазимен мед и единствено 3% са със подозрение за някакво заболяване ", добави доктор Румен Кънев от БАБХ-Бургас.

Според сертифицирания персонален доктор на пчели Валентин Кованджиев, който обслужва над 6 хиляди кошера край Бургас, земеделските производители може да са повода за измирането на пчелите, защото пръскат насажденията си с отровни субстанции.



" Лятното отнасяне на културите, земеделците пръскат. Може би това води до понижаване на броя на пчелите и намаляване на фамилиите. Защото те събират тогава мед. Може да се комуниращи субстанции, само че това не можем да го потвърдим ", съобщи ветеринарният доктор Валентин Кованджиев.

Междувременно взетите проби от пчелите на Хюсеин ще дадат резултат до 4 дни. Той не се субсидира по стратегии на отрасловото министерство и самичък ще възвръща вредите.

" Един прекрасен кошер коства не по-малко от 150 до 400 лв.. Сами изчислете – 152 кошера по 150 лв. да ги сложим, какъв брой костват ", сподели още Хюсеин Мустафа.

Проверките на пчелните фамилии от Агенцията по храните ще продължат до края на март.

Автор: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР