Масов протест на пътните строители блокира държавата. Протестиращите извадиха тежка

...
Масов протест на пътните строители блокира държавата. Протестиращите извадиха тежка
Коментари Харесай

Страната е блокирана: Масовият протест затвори основни пътни връзки

Масов митинг на пътните строители блокира страната. Протестиращите извадиха тежка техника, с която затвориха съществени пътни артерии в София и страната. Малко преди 12 часа пред Народното събрание бяха извадени камиони с надути клаксони. Общо 86 компании вземат участие в митинга в столицата.

Колона от 8 тежки пътни машини блокира за десетина минути входа на Стара Загора на към километър от детелината на Автомагистрала „ Тракия “ в символ на съпричастност към БК „ Пътища “, предава Телеграф. Представител на участващите в блокадата посочи, че са поели ангажимент към служителите на реда да не основават усложнения в трафика.

По думите на Николай Дешков, ръководите на план при „ Текущи поправки и зимно поддържане “ на „ Трейс груп “,компанията не е получила парите за зимната поддръжка и ремонта по основен път II-66 от Стара Загора за Чирпан, сумата била в границите на 5,5 – 6 млн лева Договорът на ТРЗП за зимната поддръжка бил преустановен през м.г., сега дейностите се изпълнявали по силата на съглашение със период до 29 април.

Дешков отхвърли да има неизплатени хонорари на служащите. За късото време, през които техниката излезе на пътя от двете страни се образуваха близо двукилометрови опашки, само че нямаше напрежение. На фотосите 1 Тежки машини блокираха за малко входа на Стара Загора откъм Автомагистрала Тракия 2. Николай Дешков изясни, че компанията за която работи има да получава 5,5 млн лева за ремонт на основен път II-66 от Стара Загора за Чирпан.

Пътни служащи излязоха на митинг на автомагистрала „ Струма “ край Благоевград. Те желаеха сигурност, с цел да работят. До обсада на главната пътна права не се стигна.

Работници от „ Автомагистрали – Черно море “ в Шумен пък блокираха придвижването в Ришкия проход. Те се събраха още в 9.30 часа, където получиха плакати „ Една година нищо “, „ Ние не сме крадци “, „ Не сме политически заложници “, „ Не сме крадци “, „ Една година обещания “ и „ Държава без пътища няма “.

Протест имаше и на шосето Хасково – Димитровград. Пътни строители от най-голямата компания в сектора в Хасковска област – „АБ“, излязоха да изразят недоволството си.

На пътя Айтос – Провадия 50 чиновници на „ Автомагистрали – Черно море “ разпънаха български байрак, дълъг 50 метра. А по-късно за половин час блокираха правата. Недоволните желаят страната да изплати на компанията дължимите 28 милиона лв. за ремонта на правата Чирпан – Стара Загора от автомагистрала „ Тракия “.

Атанас Пехливанов, представител на КНСБ съобщи, че хората не имат вяра на обещанията на премиера Кирил Петков, че половината от сумата ще бъде изплатена.

„Вече сме тотално обезверени. Хората са на ръба на отчаянието. Масово хората са със заеми… Дружеството има контракт с КНСБ, в който заплатите са предпочитани, получат ли се някакви пари, незабавно се изплащат заплати. В момента имаме да получаваме заплати за февруари и март “, сподели той пред БНР.

Десетки служащи с камиони и друга техника на пътностроителни компании излязоха на митинг и на пътен възел „ Абланица “ сред Ловеч и Троян.

Някои от компаниите имат да получават от страната сред 30 и 60 милиона лв. за осъществени поправки и зимно разчистване и поддържане на пътища.

150-метров трикольор разпънаха протестиращи при кръговото кръстовище в региона на Граничния контролно-пропускателен пункт „ Дунав мост “. Трафикът от и за Румъния бе спрян. Причината за недоволството на служащите е, че страната не им е платила това, което са изработили по ремонта на автомагистрала „ Тракия “. Общото обвързване към сдружението от страна на „ Автомагистрали “ЕАД е в размер на 27,6 млн. лв.. Проведени са доста срещи, написани са писма, само че досега няма резултат от дейностите на сдружението.

При протестиращите в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “ дойде президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той настоя за изплащането на дължимите съвсем 28 млн. лв..

Край Русе имаше митинг и друга пътноподдържаща компания. Движението бе блокирано в региона на разклона за село Иваново на пътя Русе – Бяла.

За половин час беше затворен и основен път Е-79 в региона на пернишкото село Драгичево. Образува се огромна колона от коли.

На митинг излязоха и чиновници на пътноподдържащи компании и Перник. Те се събраха на Околовръстното при квартал „Въргашево“ над Кюстендил. Към момента не е затворен пътя за Граничен контролно-пропусквателен пункт „Гюешево“ и Северна Македония.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР