Маслото от кипарис масло идва от суровината на дърветата от

...
Маслото от кипарис масло идва от суровината на дърветата от
Коментари Харесай

Масло от кипарис – Свойства и приложения

Маслото от кипарис масло идва от суровината на дърветата от семейство Cupressaceae, по-известни като кипарис. Тези растения са доста богати на етерични масла и се употребяват например в производството на артикули за възстановяване на работата на кръвоносната система, като хемороиди или разширени вени. В ароматерапията може да употребявате масло от кипарис за обезпечаване на духовна дълбочина и втълпяване на възприятие за прочувствена сигурност.

Маслото от кипарис се употребява и в разнообразни предписания и медицински и козметични формули. По-долу представяме най-важните му свойства и методите за потреблението му.

Кипарисовото масло се получава посредством парна филтрация на кората на кипарисовото дърво. Най-често срещаният вид растения в това семейство е Cupressus Sempervirens, който е прочут също като средиземноморски кипарис или вечнозелен кипарис.

Именно кората на това дърво обезпечава най-често употребяваните етерични масла. Още в древността дървото се свързва с жизнеспособност и дългоденствие. В доста култури кипарисовото дърво има религиозно значение, да вземем за пример в тибетската вяра се употребява за подготвяне на тамян. Някои етерични масла също се вършат от шишарките на кипарисовото дърво.

Производство на масло от кипарис

Етеричното масло от кипарис се създава в процеса на парна водна филтрация, с помощта на което се получава чист и органически артикул. Въпреки това, в случай че се екстрахира посредством екстракция с разтворител или суперкритичен въглероден диоксид, не се получава изцяло органически артикул. Това е по този начин, тъй като извлечените етерични масла са нечисти с неорганични разтворители, които могат да повлияят неподходящо на цялостното ви здраве.

Маслото от кипарис има бледожълт цвят, който едвам се вижда. Има няколко типа дървета от рода Cupressaceae, които създават етерични масла в разнообразни цветове. Етеричното масло е Blue Cypress, което има кондензиран лазурно наследник цвят. Ароматът му, въпреки това, е очебийно дървесен, лют и ободрителен, както и леко балсамов.

Етеричното масло от кипарис се съчетава добре с други дървесни масла като кедрово масло и борово масло. Също по този начин работи добре в сформира с лавандулово масло, масло от розмарин, както и с цитрусово масло, като масло от бергамот, масло от лайм, лимоново масло, портокалово масло или масло от грейпфрут.

Масло от кипарис – свойства

Следните свойства на маслото от кипарис обезпечават доста скъпи изгоди за здравето и хубостта:

  • Стягащо – Осигурява стягащи свойства и прави кожата по-стегната. Също по този начин стопира кървенето от отворени рани, порязвания и ожулвания. Известно е още като кръвоспиращо средство.
  • Противовъзпалителен резултат – При локално приложение понижава възпалението.
  • Антисептични свойства – Намалява риска от септични рани, като в същото време предотвратява бактериални и други инфекции.
  • Вазоконстрикция – маслото от кипарис понижава подуването на кръвоносните съдове, вследствие на което оказва помощ при хемороиди и отоци.
  • Антиоксидантни свойства – В съпоставяне с други етерични масла, това е лек антиоксидант.
  • Деконгестант – Деконгестира лимфната система, което има огромни изгоди за здравето.
  • Спазмолитични свойства – Естествено оказва помощ за попречване на конвулсии и облекчава тежката менструация.
  • Противоедемни свойства – Предпазва от задържането на течности в тялото.
  • Диуретични свойства – Кара бъбреците да отделят повече урина, като по този метод пречистват кръвта.
  • Успокояващи свойства – маслото от кипарис обезпечава лек седативен резултат.
  • Потогонно деяние – Подпомага изпотяването и по този метод детоксикира тялото още по-ефективно.
  • Подпомага действието на кръвоносната система – Подобрява кръвообращението и тонизира кръвоносните съдове.
  • Осигурява аналгетични свойства – има способността да облекчава болката, макар че го прави по доста гальовен метод.
  • Отхрачващо средство – Прави храчките по-малко плътни и, когато се комбинира с отхрачващо средство, оказва помощ на тялото да почисти всички храчки от бронхиалните тръби.
  • Действие против въшки – Има мощни свойства, които убиват въшките.
  • Антивирусни свойства – Ефективен е против избрани типове вируси, като вирус на херпес симплекс вид 1.
  • Активиране на мозъчните функционалности – Подпомага поддържането на положително въодушевление, подкрепя паметта и умствените функционалности.

Кипарисово масло – Топ изгоди за здравето

Маслото от кипарис е естествен артикул, който се употребява постоянно в ароматерапевтичните процедури. Също по този начин постоянно се комбинира с други масла и се употребява в разредена форма.

1. Подпомага лекуването на хемороиди и разширени вени

За задачата е задоволително да капнете 4-5 капки масло от кипарис и да го смесите със същото количество вода. След това натопете памук в сместа и намажете хемороидите. При разширени вени би трябвало да се втрива с равномерни придвижвания към сърцето. Също по този начин е целесъобразно да оставите маслото върху кожата, с цел да може да се всмуква добре. Кипарисовото масло свива подутите вени, а противовъзпалителните му свойства понижават локалното раздразнение.

В случай на хемороиди, маслото е много дейно за понижаване на болката и сърбежа. Тъй като е естествено стягащо средство, оказва помощ за понижаване на разнообразни типове отичане и лезии. Нещо повече, то също по този начин обезпечава антисептични свойства и понижава риска от зараза.

2. Естествен метод за понижаване на оток

Подуването и задържането на течности са присъщи признаци на оток. Това положение може да се облекчи посредством масаж на засегнатите места с кипарисово масло. Първо би трябвало да се разреди посредством прибавяне на 10 капки към 90 ml носещо масло, като зехтин. С получената примес мощно масажирайте засегнатите от отоци места, постоянно по посока на сърцето. Може да се употребява и за масаж на долните елементи на корема, което ще подтиква диуретичния резултат. Както знаете, непотребната вода от тялото се отделя основно с урината.

3. Облекчаване на болежка и пострадвания

Маслото от кипарис оказва помощ на тялото да се оправи с пострадвания, в това число тези, които кървят. Въпреки това, той може да бъде потребен единствено при леко кървене. Ето за какво, за порязвания и леки рани можете да употребявате воден разтвор с кипарисово масло за разчистване. Просто прибавете 8-10 капки от него към към 2 супени лъжици чиста вода. Нанесете разтвора върху чист памучен тампон и разтрийте раната с него. Маслото от кипарис кара кожата на това място да се свива бързо, което форсира съсирването на кръвта. В рамките на няколко минути кървенето би трябвало да спре изцяло. Това лекуване може да бъде потребно при пукнатини и рани, както и когато в раната има непознато тяло, като да вземем за пример стъкло. Можете също по този начин да употребявате кипарисово масло за управление на кървене от носа. Неговите болкоуспокояващи свойства също оказват помощ при пострадвания, които не кървят.

4. Намаляване на признаците на отмалялост и унищожаване на токсините

Ако пациентът почувства, че кръвообращението в тялото му страда от насъбрани отрови, той може да получи облекчение посредством използване на масло от кипарис. Достатъчно е да си приготвите парна баня с няколко капки от него. Ароматът на това скъпо етерично масло подтиква лимфната система, с помощта на което се усъвършенства кръвообращението и по този метод токсините се транспортират по-ефективно до мястото, от което се отделят. Лимфната система и кръвообращението са доста значими за поддържането на здравето на тялото. Благодарение на тях е допустимо да се доставят хранителни субстанции на клетките и в същото време да се отстранят токсините от тях.

5. Облекчаване на нежелани прочувствени положения

Вдишването на масло от кипарис оказва помощ на хора, които са слаби и прочувствено нестабилни. Кипарисовото масло се употребява за стабилизиране на възприятията и страстите при заболели хора. Благодарение на него пациентът по-лесно се помирява със обстановката и по-бързо се възвръща. Може да бъде от изгода даже при по-напреднали медицински проблеми, като меланхолия.

6. Помощ в грижата за мазна и акнеична кожа

Ако акнето е породено от прекомерно мазна кожа, маслото от кипарис може да бъде доста потребно. Просто смесете няколко капки от него с каша от алое и нанесете върху проблематична кожа. Струва си да оставите маската върху кожата за към 5 минути, след което да я измиете с топла, чиста вода. Кипарисовото масло овлажнява кожата и в това време отстранява непотребния себум от нея, с помощта на което оказва помощ в битката с акнето. Благодарение на стягащите си свойства може да се употребява и за унищожаване на непотребната лой от косата, придавайки й натурален и обновен тип.

7. Помощ при лекуването на синдрома на карпалния тунел

Това е доста мъчително здравно положение на китката, при което има остра и пареща болежка. Те се предизвикват от напън върху нервите, генериран вследствие на повтарящи се придвижвания на китката и нейните пострадвания. За да подобрите това положение, коства си да нанесете кипарисово масло непосредствено върху китката. Най-често тази област на кожата не реагира алергично към етерични масла, заради което продуктът може да се употребява неразреден. Трябва да се употребява постоянно 2 пъти дневно, което ще обезпечи облекчение на мощната болежка.

8. Подкрепа за лекуване на заболяването на Рейно

Това заболяване се характеризира с обстоятелството, че ръцете и краката стартират да бледнеят в извънредно леден климат. Местните капиляри се свиват прекалено много, което води до понижен кръвен поток. За да подобрите това положение, задоволително е да масажирате ръцете и краката си със зехтин, към който са добавени няколко капки масло от кипарис. Благодарение на това капилярите в тази област на тялото се укрепват и се предотвратяват признаците на заболяването на Рейно.

9. Помощ за лекуване на бурсит

Бурситът е мъчително положение на ставите, което предизвиква затруднено придвижване и остра и пареща болежка. В такава обстановка си коства да употребявате разредено масло от кипарис, което би трябвало деликатно да масажирате в засегнатите области. Въпреки това, би трябвало да избягвате да движите тази част от тялото си в продължение на няколко часа. Тези типове лекувания могат да обезпечат облекчение от бурсит.

10. Помощ за унищожаване на непотребните храчки

При всяко здравно положение, при което се натрупват храчки, пациентът изпитва задръстване на носа, синусите и гърдите. За да се усъвършенства тази обстановка, задоволително е да се вдишва пара с ароматно масло от кипарис и евкалипт. Когато и двете етерични масла се употребяват дружно, те са по-ефективни при разграждането на храчките и улесняват отхрачването. Това оказва помощ за облекчение на кашлицата при положения като настинки, бронхит, грип и други респираторни инфекции.

11. Облекчаване на мускулни конвулсии

Ако избран мускул е изключително благоразположен към конвулсии, маслото от кипарис може да бъде доста потребно. Достатъчно е да си приготвите топла вана, в която да добавите 20 капки от този неповторим подарък на природата. Освен това прибавете чаша британска сол. След това легнете във ваната и масажирайте местата, където се получава контракция. Такова лекуване е потребно и при изобилна менструация, както и при менструални болки.

Други облаги

Кипарисовото масло е потребно и при травми, местни отоци, простатит, както и при плеврит, артрит и инсулт. Освен това понижава торбичките под очите, само че би трябвало да се употребява доста деликатно наоколо до очите.

Маслото от кипарис постоянно се употребява в производството на ароматерапевтични средства като свещи, тамян, сапуни и сходни артикули. Използва се и в антибактериални препарати за тялото. Може да се откри и в състава на билков шампоан срещу въшки.

Масло от кипарис – състав

Маслото от кипарис съдържа доста летливи органични съединения, които участват в дребни количества. Освен това изгодите им за здравето не са незабележими, даже в случай че концентрацията им в маслото от кипарис е ниска. По-долу можете да научите за най-важните съединения, присъстващи в това скъпо етерично масло.

  • cedrol – 8,3%,
  • ß-пинен – ​​2,9%,
  • камфен – 0,5%,
  • α-пинен – ​​60,5%,
  • α-туен – 0,4%,
  • линалол – 0%,
  • борнеол – 0%,
  • лимонов – ​​4,6%,
  • мирцен – 3,9%,
  • сабинен – ​​1,3%,
  • цитронелол – 0%,
  • тимол – 0%.

До огромна степен етеричното масло от кипарис се състои от алфа-пинен, който, наред с други, има противовъзпалителен резултат и усъвършенства паметта. Освен това е натурален бронходилататор и деконгестант. Cedrol пък има успокоителен резултат и усъвършенства съня. Лимоненът, присъстващ в маслото, е тип терпен, който способства за образуването на неговия мирис и е потребен в битката против киселини. Мирценът е виновен за мощните противовъзпалителни, аналгетични и леко седативни свойства.

Маслото от кипарис има ORAC стойност от 24300μ TE/100 gm. Тъй като единствено няколко капки от него се употребяват в лекувания и медицински препарати едновременно, действителната мощ на филтриране на свободните радикали може да бъде доста по-ниска.

Странични резултати, безвредна доза и токсичност на етерично масло от кипарис

Няма доста информация за безвредната приложимост и дозата на етерично масло от кипарис. Въпреки това, в ниска централизация не наподобява отровен и такива дребни дози се употребяват в ароматерапията. Все отново бъдете деликатни, защото кипарисовото масло може да взаимодейства с медикаменти. Ето за какво, преди да започнете да употребявате кипарисово масло следователно, би трябвало да се консултирате с вашия доктор.

Закупуване и предпазване на етерично масло от кипарис

Кипарисовото масло най-често може да се закупи в магазин за етерични масла. Въпреки това, при покупката се уверете, че предлаганият артикул е чист и органически. Изберете единствено кипарисово масло, което се състои единствено от мечтаните растения. Този тип артикул би трябвало да се съхранява на хладно, изсъхнало и мрачно място.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР