Масло от кайсиеви ядки – ползи и приложение. Маслото от

...
Масло от кайсиеви ядки – ползи и приложение. Маслото от
Коментари Харесай

Масло от кайсиеви ядки – ползи и приложение

Масло от кайсиеви ядки – изгоди и приложение. Маслото от кайсиеви ядки се употребява за хубост и здраве от стотици години. То се ползва и до през днешния ден в актуалните козметични формули, тъй като работи изключително удобно върху лицето, тялото и косата.

Какво съставлява кайсиевото масло

То се извлича от семената на плодовете на дървото, което публично се назовава Prunus Armenica, т.е. „ арменска слива “. Според някои археологически данни Армения е родното място на този доблестен плод. Индия и Китай обаче също претендират за този статут въз основа на това, че лечебните свойства на маслото от кайсиеви ядки се загатват в рецептите на тяхната антична медицина.

Както и да е, потребните свойства на маслото от кайсиеви ядки са открити преди хиляди години.

Полезни свойства

В допълнение към питателните свойства, присъщи на всички растителни масла, това на кайсиевите ядки спомага за:

  • укрепване на рани;
  • възстановяване;
  • овлажняване;
  • противовъзпалително.

Кайсиевото масло се разпределя елементарно, всмуква се съвършено, без да оставя чувство за тежест и лоен филм по кожата и косата. Подпомага хидратацията, възвръща епидермалната преграда. Следователно възвръща вредите, породени от UV лъчи, температурни промени, стрес. Благодарение на високото наличие на витамини А, Е и С , има мощен антиоксидантен резултат, спомага за понижаване на бръчките.

По отношение на благосъстоянието на своя състав маслото от кайсиеви ядки не отстъпва на своите съперници и даже ги превъзхожда. То съдържа цялостен набор от потребни субстанции, като да вземем за пример ненаситените мастни киселини  (линоленова, олеинова, палмитинова, линолова, стеаринова), които възвръщат липидната преграда на кожата и предотвратяват дехидратацията на епидермиса.

Наличието на м агнезий и калий  имат успокоителен резултат, което прави маслото от кайсиеви ядки добре търпимо от сензитивна и раздразнена кожа.

Приложение в козметиката

Благодарение на своята лекост и повсеместност, маслото от кайсиеви ядки се употребява необятно в промишлеността за хубост.

В козметиката за лице маслото намира приложение във формулите за суха, сензитивна и раздразнена кожа. В дневните кремове се употребява за антиоксидантна отбрана, а в нощните – за възобновяване на кожата.

Маслото от кайсиеви ядки играе значима роля в овлажняващите и подхранващи формули за грижа за сухата, лющеща се кожа на тялото и ръцете, както и в спа ритуалите, защото има лека плъзгаща се текстура и прелестен мирис.

Също по този начин маслото от кайсиеви ядки има удобен резултат върху кожата на главата и се употребява за поправяне на сухата себорея, съпроводена от сърбеж и дискомфорт. Сред преимуществата му е отличната проникваща дарба. А това значи, че маслото може да подхрани и изглади кутикулата на косъма без резултата на утежняване, което е доста значимо за притежателите на тънка коса.

Ето някои домашни предписания:

Подмладяващ домакински крем за лице

Необходими артикули:

  1. Изсушена лайка – 1 супена лъжица
  2. Краве масло – 1 супена лъжица
  3. Кайсиево масло – 1 чаена лъжичка
  4. Глицерин – 1 чаена лъжичка

Приложение:

Изсипете лайката в ¼ чаша вряла вода. Да престои по този начин 2 часа. Разтопете маслото на водна баня и прибавете кайсиевото масло и глицерина. Прибавете го към лайката и приберете в ледник. Използвайте крема 2 часа преди лягане.

Този крем не се предлага за кожа, склонна към формиране на комедони.

Овлажняваща маска за лице

Необходими артикули:

Един яйчен жълтък

Кайсиево масло – 1 чаена лъжичка

Начин на приложение:

Разбийте жълтъка, прибавете маслото и разбъркайте. Нанесете върху лицето, изплакнете с топла вода след 15 минути.

Маска за коса срещу пърхот

В 1 супена лъжица кайсиево масло изсипете 2-3 капки масло от розмарин. Разтрийте състава в скалпа и изплакнете след половин час. Повторете процедурата до изгубването на пърхота.

Маска за суха коса

Необходими артикули:

  1. Кайсиево масло – 1 чаена лъжичка
  2. Лайка – 1 супена лъжица
  3. Глицерин – 1 чаена лъжичка
  4. Камфор – 1 чаена лъжичка

Начин на приложение:

Запарете лайката в ½ чаша вряла вода. Оставете за 1 час. Добавете останалите съставки и разбъркайте. Нанесете върху косата и затоплете с забрадка. След половин час отмийте маската с леко топла вода.

Масло от кайсиеви ядки – изгоди и приложение

Приеха народен проект за битка с рака у нас

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР