Маските в час могат да станат задължителни за учениците, ако

...
Маските в час могат да станат задължителни за учениците, ако
Коментари Харесай

Училищата ще могат да направят маските задължителни и в час

Маските в час могат да станат наложителни за учениците, в случай че педагогическият съвет на учебното заведение вземе такова решение. Това излиза наяве от писмо на просветния министър Красимир Вълчев, изпратено през днешния ден до шефовете на образователни заведения в страната посредством началниците на районните ръководства по образованието.

Министърът показва, че с навлизането в есенно-зимния сезон обстановката с ковид се утежнява и по тази причина от значително значение са персоналните защитни средства. Той напомня сегашните разпореждания, съгласно които носенето на маски от учениците е наложително единствено в закритите общи елементи като коридори, библиотеки и така нататък, само че не и в час. Предвид динамичната конюнктура обаче, " на равнище учебно заведение по решение на педагогическия съвет е допустимо да се вземе решение маските да бъдат наложителни и в часовете " , написа Вълчев. Това решение може да бъде за избрани класове или за всички възпитаници с оглед отбрана на здравето на младежите и учителите.

Специално за учениците от втори гимназиален стадий (10-12 клас), в часовете по профилирана подготовка, когато има разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелка, носенето на маска от младежите е " неотложно ". Също по този начин това се отнася и за класните стаи и другите образователни пространства (кабинети, физкулутрен салон, лаборатории и др.), в които се реализират действия с възпитаници от разнообразни паралелки/класове/етапи и е невероятно да се обезпечи отдалеченост от 1.5 метра. Т.е. това значи, че и в занималните най-малките възпитаници от 1-4 клас, които всеобщо са смесени макар правилото на невзаимодействие на МОН, също би трябвало да носят маски по време на занимания, т.е най-малко 4 часа на ден.

При учителите, които преподават единствено в една паралелка, носенето на маска е наложително единствено за времето, когато реализират непосредствен контакт с децата, само че за задачите на преподаването, при съществуване на разстояние по-голямо от 1.5 метра сред тях и учениците, е възможно те да са без маска. Учителите могат да продължат да употребяват защитни шлемове, само че единствено като допълнение към маските.

Затварянето на учебни заведения в страната към този момент ще продължи по метода, по който това се случва досега - на локално равнище. Ще има диференциран метод и регионалните щабове, както и учебните заведения, ще са тези, които ще преценят дали да преустановят образователните занятия за дадени класове в дадени образователни заведения. Това оповестиха от МОН в отговор на въпроси на " Сега " за решенията, които са взети след днешната среща сред просветния министър Красимир Вълчев и сътрудника му здравното министерство проф. Костадин Ангелов.

Очакваше се през днешния ден да стане ясно дали гимназистите ще продължат да учат от отдалеченост. Със заповед на здравния министър учениците от 8-и до 12-и клас в цялата страна са на образование от разстояние от 29-ти октомври до 11-ти ноември т.г. Централизирано решение обаче по какъв начин да продължи образованието на най-големите възпитаници у нас не е взето, защото МОН остава на тезата, че към всяка обстановка би трябвало да се подхожда на локално равнище. В някои учебни заведения няма заболели деца и те могат да се върнат към присъствено образование, в други има огромен брой инфектирани и при тях е неотложно онлайн образование, разясняват от МОН.

По тази причина просветният министър в даде право на учебните заведения да оферират превключване към онлайн образование при избрани условия - в случай че школото се намира в област в оранжева или алена зона, при увеличаващ се брой отсъстващи и/или под карантина, както и възходящ брой позитивни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни признаци и други Крайното решение за това пък се взема персонално от просветителния министър. Препоръката на МОН е прекосяването към онлайн образование да се реализира първо за гимназиален стадий, по-късно за прогимназиален и като краен вид за начален стадий - при справедлива неспособност да се продължи присъствено. Оттам показаха, че вероятно се чака нова заповед на здравния министър, в която може да има промени, касаещи учениците.

От 2359 учебни заведения в страната 64 са получили позволение от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за прекосяване към образование от разстояние в електронна среда , като в 53 от тях към онлайн образование са минали не всички възпитаници, а единствено тези от избран стадий - да вземем за пример прогимназиален, демонстрират данните на МОН все още. Училищата, в които към днешна дата всички възпитаници се образоват в електронна среда, след позволение на министър Вълчев, са 11 на брой. Най-много учебни заведения, декларирали предпочитание за прекосяване в образование от разстояние, са от София-град, Шумен и Русе.

 

ВСЕ ПО-ТРУДНО

" В момента 13 от 87 учители в 51-во учебно заведение в столицата, или 15%, не са на работа. Трима от тях са с ковид, другите са под карантина или други аргументи. Организацията става все по-трудна ", разяснява шефът на учебното заведение Асен Александров. Той уточни, че заместващи учители се намират извънредно мъчно - в класните стаи не желаят да влизат нито пенсионираните учители, нито студенти.

Сигналите за липса на заместващи учители към този момент валят от разнообразни места в страната. Наскоро от Велико Търново се оплакаха, че срещат съществени усложнения с намирането на заместващи учители, които да влязат в класовете за времето на карантината на мястото на свои заболели сътрудници от Covid-19 или от други сезонни болести. " Търсят се заместващи учители по български език, по британски език, по физкултура и начални учители в най-малко пет великотърновски учебни заведения ", заяви преди дни пред БНР началникът на Регионалното ръководство на образованието във Велико Търново Розалия Личева.

" Трета седмица без преподавател по математика. Втора седмциа без преподавател по български и литература в 6 клас. Заместващи учители няма тази година евентуално няма да е нулева, само че за някои възпитаници на процедура ще е ", гласи и фейсбук пост на родител в обществената мрежа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР