Мъск заплашва да съди Лигата за борба с клеветата заради намаляващите приходи на X

...
Илон Мъск, собственик на платформата за социални медии X, бивш
Коментари Харесай

Илон Мъск, собственик на платформата за социални медии X, бивш Twitter, казва, че обмисля да съди водеща организация за граждански права, като твърди, че обвиненията й в анти- Семитизмът доведе компанията до загуба на приходи.

Късно в понеделник Мъск обвини базираната в Съединените щати Лига за борба с клеветата (ADL) в подаване на неоснователни оплаквания срещу него и X, които са изплашили рекламодателите.

„За да изчистим името на нашата платформа по въпроса за антисемитизма, изглежда, че нямаме друг избор, освен да заведем дело за клевета срещу Лигата против клеветата … о, ирония!“ Мъск написа на X.

„Въз основа на това, което чухме от рекламодателите, ADL изглежда е отговорен за по-голямата част от загубата на приходи“, пише той, добавяйки, че групата „потенциално ще бъде на куката за унищожаване на половината от стойността на компанията, така че приблизително 22 милиарда долара”.

„Рекламодателите избягват противоречия, така че всичко, което е необходимо на ADL, за да смаже нашите приходи от реклами в САЩ и Европа, е да отправя неоснователни обвинения“, написа той в дълга нишка, която започна с пояснение, че той подкрепя свободата на словото, но е „против антисемитизъм от всякакъв вид”.

ADL отказа да коментира правните заплахи на Мъск, но отговори на хаштага „BanTheADL“, който е набиращ популярност на уебсайта.

Мъск, който купи Twitter миналата година и го ребрандира на X, беше подложен на критики за харесване на публикации с хаштаг.

„Дълбоко обезпокоително е, че Илон Мъск прекара уикенда, ангажирайки се със силно токсична, антисемитска кампания на своята платформа“, каза главният изпълнителен директор на ADL Джонатан Грийнблат в имейл до информационната агенция AFP.

„Това поведение не е просто тревожно или безразсъдно, то е опасно и дълбоко безотговорно.“

Омразната кампания започна, след като ADL участва в марш за граждански права, отбелязващ 60-ата годишнина от речта на Мартин Лутър Кинг „Имам мечта“, според групата.

ADL от години обвинява сайта на социалните медии, че засилва антисемитската реч на омразата и наскоро се срещна с висши ръководители на X.

В доклад от 2016 г. групата каза, че антисемитските атаки срещу журналисти са избухнали в Twitter, „благодарение на реториката в президентската кампания през 2016 г.“.

Той обвини социалната мрежа, че не успява да контролира своя „проблем с тролването“.

Милиардерът Мъск също беше обвинен в подхранване на антисемитски тропове, включително атаки срещу еврейския филантроп Джордж Сорос.

Според ADL и Центъра за противодействие на дигиталната омраза (CCDH) проблемната и расистка реч рязко се е увеличила на X, откакто Мъск завърши поглъщането на $44 млрд. през октомври.

Оттогава шефът на Tesla уволни хиляди служители на платформата, намали модерирането на съдържание и възстанови акаунта на бившия президент Доналд Тръмп.

Миналия месец Мъск съди CCDH, обвинявайки го в клеветническа кампания, която е навредила на връзката на социалната мрежа с рекламодателите.

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР