Масивите с пшеница и ечемик в Добричка област се развиват

...
Масивите с пшеница и ечемик в Добричка област се развиват
Коментари Харесай

В житницата на България е започнало засушаване

Масивите с пшеница и ечемик в Добричка област се развиват добре, няма заболявания, само че е почнало засушаване на чернозема, сочат данни на регионалната дирекция " Земеделие " след първото теренно проучване при започване на пролетта, представени от Българска телеграфна агенция.

Експерти от Добруджанския аграрни институт, Областната дирекция по сигурност на храните, от районните структури на Държавен фонд " Земеделие ", " Апробация и семеконтрол " и Националната работа за препоръки в земеделието са обходили 10 на 100 от полетата, засети с есенници. През тази стопанска година в Добричка област се отглеждат 1 157 870 декара с пшеница и 51 910 декара с ечемик.

Около 25 на 100 от пшеницата и ечемика в района са в доста положително положение, а 70 на 100 - в положително, показват от регионалната дирекция " Земеделие ". Само за пет на 100 от полетата специалистите правят оценка развиването на посевите като приблизително. Растенията са във фенофаза " братене ". Влагата в почвата не е задоволителна, почнало е засушаване и има потребност от превалявания, демонстрира обследването.

Сред посевите, които заради преобладаващите ниски температури са с малко листна маса, няма открити заболявания с фитопатогенен темперамент, показват специалистите. В Североизточната част на Добруджа от неприятелите на есенните култури са установени полски мишки с компактност 1-2 дейни колонии на декар. Повечето масиви са чисти от бурени, само че тук-там е почнало замърсяване с присъщи саморасли растения. Стопаните към момента не пръскат с хербициди, допълват от регионалната дирекция " Земеделие ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР