Масирана иранска ракетна атака срещу американска база предложи бегла представа за дълготрайните наранявания, с които американските войски ще се сблъскат във война с Русия или Китай

...
През януари 2020 г. Иран изстреля почти дузина балистични ракети
Коментари Харесай

През януари 2020 г. Иран изстреля почти дузина балистични ракети по иракска база настаняване на американски войски.

Няма убит американски военнослужещ, но повече от 100 по-късно бяха диагностицирани с травматични мозъчни наранявания.

Тези наранявания бяха вероятен преглед на американските жертви в бъдеща война, казват медицински изследователи.

Безпрецедентна иранска атака с балистични ракети в Ирак през януари 2020 г. предложи тревожен поглед върху по-малко видимите, но дълготрайни наранявания, които американските войски вероятно ще получат в бъдещи войни.

< p>Пет дни след убийството на иранския генерал Касем Солеймани при атака на американски дрон в Багдад, Иран изпълни заплахите си за ответни действия, като изстреля 11 балистични ракети във въздушната база Ал Асад на 8 януари 2020 г.

< p>Стотиците американски войници в базата претърпяха това, което беше описано като "най-голямата балистична атака срещу американци в историята."

Войските получиха само няколко часа предупреждение и базата нямаше въздух защита, способна да прихване ракетите. Докато 11-те ракети, всяка носеща бойни глави от 1000 до 2000 паунда, валяха, някои американски войници бяха изнесени от позициите си в охранителните кули от взривовете. Други американски войници, сгушени в бункери, построени по време на управлението на Саддам Хюсеин.

Въпреки това нито един американски войник не е убит или тежко наранен. Тяхното оцеляване беше описано като „Божие чудо“.

Но 109 американски служители в Ал Асад в крайна сметка бяха диагностицирани с травматични мозъчни наранявания или ЧМТ и вероятно ще имат повтарящи се главоболия и симптоми, свързани с ПТСР за остатъка от живота си. Няколко от тези войници бяха наградени с Пурпурни сърца като признание за техните наранявания.

Майор от армията на САЩ Робърт Хейлс беше най-високопоставеният лекар в базата по време на атаката. В интервю за 60 Minutes повече от година по-късно той каза, че има ограничено разбиране за мозъчните травми, които подобна атака може да причини.

"Няма много изследвания с това ниво на ударна вълна, със свръхналягането и отрицателното налягане, което веднага следва излагането на това, отново и отново“, каза той. „Само защото тази ракетна атака беше толкова уникална, тъй като никога не се е случвало в историята сухопътна сила да бъде изложена на 11 балистични ракети на театъра.“

За съжаление, според доклад, публикуван през август от Journal of Американския колеж по хирурзи, TBI ще станат "по-разпространени" сред американските войски в конфликти срещу близък противник, термин, който се отнася до сили с възможности, подобни на тези на американската армия.

В В своите войни след 2001 г. САЩ се озоваха в битка с бунтовници и терористични групи, които използваха нетрадиционни тактики, за да се противопоставят на военното и технологично превъзходство на САЩ. Доминирането на САЩ във въздуха, земята и морето „осигури относителна свобода на движение за медицинска евакуация“ на ранени американски войници, се казва в доклада. в тези войни са били причинени от огън с малки оръжия и по-малко сложни оръжия като импровизирани взривни устройства, минохвъргачки и малки ракети. Както показаха боевете в Украйна, войната срещу близък противник почти сигурно ще включва по-тежки оръжия с по-дълъг обсег.

Около 70% от бойните загуби на Украйна са от руски артилерийски и ракетни обстрели, които причиняват „многобройни високоскоростни проникващи наранявания, баротравма и тъпи наранявания от хвърляне по време на експлозията“ и, разбира се, TBI, според доклада, който отбелязва, че атаките с използване на IED „засягат по-малко пациенти като цяло и причиняват по-малко тежки наранявания."

Докладът подчертава атаката на Ал Асад като "рядък съвременен случай" на американски войски, изправени пред оръжия на почти равностойно противниково ниво и страдащи от значителен брой инвалидизиращи TBIs като резултат.

Освен това би било много по-трудно да се евакуират ранени от бойното поле, като се има предвид вероятността близък противник да използва сензори за голям обсег и оръжия, способни да достигнат далеч зад фронтовата линия.

Това важи особено за евакуацията по въздух. Войната в Украйна показа колко трудни биха били въздушните операции срещу близък противник, а последните кампании в Близкия изток дават примери за това как дори по-малко способни врагове могат да използват евтини дронове, за да оспорват въздушното пространство над бойното поле.

Малките и средни безпилотни летателни апарати се разпространяват в Близкия изток и „представляват нова и сложна заплаха за нашите сили и тези на нашите партньори и съюзници“, каза генералът от морската пехота на САЩ Кенет Макензи пред комисията по въоръжените сили на Сената през април 2021.

„За първи път от Корейската война ние действаме без пълно въздушно превъзходство“, добави Макензи, който по това време беше ръководител на Централното командване на САЩ.

Както вероятността от война или дори ограничен конфликт с близък противник нараства и дългогодишните предимства на американската армия намаляват, става все по-необходимо да се разработват техники за предотвратяване и лечение на ЧМТ. Атаката срещу Ал Асад беше сравнително малка демонстрация на смъртоносните опасности, пред които американските войски ще се изправят на бойните полета на бъдещето.

Пол Идън е журналист на свободна практика и колумнист, който пише за събитията в Близкия изток, военните дела, политика и история. Статиите му се появяват в различни публикации, фокусирани върху региона.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР