Мащерката е една от най-здравословните билки и притежава редица лечебни

...
Мащерката е една от най-здравословните билки и притежава редица лечебни
Коментари Харесай

Ефективни рецепти с мащерка против настинка и грип

Мащерката е една от най-здравословните билки и има редица лечебни свойства. За изгодата от билковите чайове се знае много, само че не пропускайте комфортен случай, в който можете да си извършите чай от мащерка.

Ароматът му е прелестен, а в същото време билката има очебийно оздравително деяние. Гръцкото име на мащерката е Thymus, което се превежда като храброст, мощ, мисъл. Тя има мощен мирис, дължащ се на етеричномаслените жлези на билката. Приложението й е широкоспектърно, както в кулинарията, по този начин и в козметичната промишленост.

Мащерката е богата на етерично масло, тимол, флавонови гликозиди, минерални соли, дъбилни субстанции, и други Мнозина сочат мащерката за универсално лекарство за всевъзможни болежки. Сред най-големите й преимущества е ефикасното деяние при грип, инфектиране на горните дихателни пътища, продължителен бронхит, бронхиална астма, като притъпява сухата кашлица. Успешно лекува коклюш, главоболие, стомашни и чревни болести, като язва, колит, продължителен гастрит, колики, даже диария.

Билката е мощно противовъзпалително, газогонно, нервноуспокоително, болкоуспокоително, дезинфектиращо средство. Помага за отхрачване и има антисептично деяние. В националната медицина мащерката се ползва сполучливо при бодърствуване, ниско кръвно и кожни болести. Мащерката се комбинира най-добре с жълт кантарион, мента, цвят от бъз, маточина. Ако замените утринното си кафе с чай от мащерка напълно скоро ще се почувствате по-свежи и ободрени.

ВИЖТЕ РЕЦЕПТИТЕ ТУК!

Още от ПОЛЕЗНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР