Мащабно шведско изследване опроверга общоприетото схващане, че повечето хора, страдащи

...
Мащабно шведско изследване опроверга общоприетото схващане, че повечето хора, страдащи
Коментари Харесай

Проучване опроверга твърдение, че хората с киселинен рефлукс са изложени на по-висок риск от рак на хранопровода

Мащабно шведско проучване опроверга общоприетото разбиране, че множеството хора, страдащи от продължителен киселинен рефлукс, са изложени на по-висок риск от развиване на рак на хранопровода, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

„ Предишни изследвания демонстрират, че пациенти с повтарящи се признаци на киселинен рефлукс, са склонни да развият рак на хранопровода “, сподели водещият откривател доктор Даг Холмберг, откривател в Каролинския институт в Стокхолм. „ Установихме, че тези лица са били изложени на същия риск от рак като останалото население “.

Отдавна се счита, че хроничният киселинен рефлукс, прочут също като гастроезофагеална рефлуксна болест, покачва риска от рак поради опцията от пострадване на лигавицата на хранопровода, изясни Холмберг.

Според експерти по-голямата част от пациентите, страдащи от болестта, имат естествена лигавица без никакви признаци на пострадване, написа Българска телеграфна агенция. За задачите на изследването, научният екип проучва информация от Националния здравен указател за две групи пациенти в Швеция, Дания и Финландия. Участниците получават лекуване за гастроезофагеален рефлукс сред 1987 и 2019 година

Първата група включва повече от 285 000 мъже и дами, които страдат от киселинна рефлуксна болест. Втората група наброява почти 200 000 пациенти, които са получили пострадвания на хранопровода вследствие на болестта.

Учените следят и участниците в продължение на интервали до 31 години. Случаите на рак на хранопровода са съпоставени с честотата на болестта при общото население за същото време.

Сред втората група откривателите установяват нараснал риск от рак на хранопровода, само че не откриват индикация за по-голяма опция от поява на болестта измежду участниците без пострадвания на хранопровода, като се изключи „ доста умерено “ покачване при дамите.

„ Не мисля, че има огромно значение клинично “, сподели Холмберг. „ Рискът от рак на хранопровода при дамите е извънредно невисок, като към 85% от всички тумори се развиват при мъжете. И защото нарастването на риска е доста умерено, не е належащо по-нататъшно наблюдаване “.

Според Кони Дикман, съветник по храните и храненето в Сейнт Луис, в случай че резултатите от шведското изследване са точни, е допустимо към този момент да не са нужни рутинни ендоскопии, откакто в началото проучване удостовери, че хранопроводът на пациента няма признаци на увреждане.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР