Мащабно изследване потвърждава установена по-рано зависимост между мозъчните травми и

...
Мащабно изследване потвърждава установена по-рано зависимост между мозъчните травми и
Коментари Харесай

Откриха връзка между мозъчните травми и повишения риск от деменция

Мащабно проучване удостоверява открита по-рано взаимозависимост сред мозъчните контузии и покачвания риск от деменция на по-късен стадий от живота, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на обява в сп. "Лансет сайкайътри ".

Най-висока опасност крият повтарящите се и тежки контузии на мозъка.

За задачите на изследването създателите му от Медицинския лицей към Вашингтонския университет в Сиатъл са анализирали здравните картони за 36-годишен интервал на 2,8 милиона души в Дания. Направеният разбор демонстрира, че абсолютният риск е невисок - 95 % от хората с мозъчни контузии в никакъв случай не развиват деменция. В частност експертите са открили, че за човеци, претърпели единична тежка мозъчна контузия, рискът от деменция на по-късен стадий от живота е с 35 % по-висок, в сравнение с за хора, които в никакъв случай не са получавали такава. Опасността е със 17 % по-висока след лека мозъчна контузия. Повтарящите се мозъчни контузии надлежно са свързвани с в допълнение покачване на риска.

Изследователите означават, че актуалното изследване не открива причинно-следствена връзка, а единствено взаимозависимост сред мозъчните контузии и покачвания риск от деменция на по-късен стадий.

По-рано през годината сходни резултати бяха получени в шведско проучване, обхванало 3,3 милиона души, напомня организацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР