Мащабният ракетен кораб от следващо поколение на НАСА Artemis не

...
Мащабният ракетен кораб от следващо поколение на НАСА Artemis не
Коментари Харесай

НАСА отложи изстрелването на Artemis заради технически проблеми

Мащабният ракетен транспортен съд от последващо потомство на НАСА Artemis не съумя да направи дебютното изстрелване поради механически проблеми.

40 минути преди планувания старт се наложи противоположното преброяване до излитането да бъде спряно. Неизправност беше засечена при тестването на един от четирите мотора RS-25. Проверяваха се и предварителни данни за допустима цепнатина по изолацията на системата, която свързва резервоарите с течен водород и течен О2.

Около един час след установяването на проблемите НАСА реши да отсрочи плануваното изстрелване, макар че ракетата беше заредена с гориво съвсем изцяло.

Космическата организация би могла да направи нов опит на 2 или 5 септември, в случай че времето го разрешава. Следващият " прозорец ", при който Луната ще бъде в оптимална позиция, е чак през октомври.

Високата 32 етажа двустепенна ракета Space Launch System (SLS) трябваше да означи първата задача на наследника на " Аполо " (Apollo) - програмата Артемида (Artemis).

Ракетата и нейната капсула за екипажа Orion трябваше да бъдат изстреляни от галактическия център " Кенеди " в Кейп Канаверал, щата Флорида, по време на двучасов прозорец за изстрелване, отварящ се в 8:33 ч. локално време (15:33 ч. българско).

Това е същото място, от което потеглиха задачите " Аполо " преди половин век.

⏱ARTEMIS I LAUNCH COUNTDOWN: L-1 Day.
— NASA`s Exploration Ground Systems (@NASAGroundSys)


По проект 90 минути след изстрелването горната степен на ракетата да изведе Orion отвън орбитата на Земята по курс за 42-дневен полет.

На борда на галактическия транспортен съд няма да има хора при първия полет, а единствено манекени.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР