Мащабните държавни разходи трябваше да задвижат европейската икономика след пандемията

...
Мащабните държавни разходи трябваше да задвижат европейската икономика след пандемията
Коментари Харесай

Кризата е новото нормално: Как се пропуква европейската икономика

Мащабните държавни разноски трябваше да задвижат европейската стопанска система след пандемията и да оказват помощ на изтощените семейства да възвърнат възприятието за нормалност след две ужасни години. Но всичко това се промени на 24 февруари с нахлуването на Русия в Украйна. Нормалността изчезна и рецесията стана перманентна, написа в собствен разбор Reuters.

Рецесията към този момент е съвсем сигурна, инфлацията в еврозоната е съвсем двуцифрена, а зимата с надвисналия дефицит на сила чука на вратата. Макар и мрачна, тази вероятност към момента има възможност да се утежни още повече, преди да се усъвършенства през 2023 година

Кризата е новото обикновено. Това, с което бяхме привикнали през последните десетилетия – ниска инфлация, интернационална търговия – свърши “, съобщи пред вложители Александър Бомпар, основен изпълнителен шеф на веригата за търговия на дребно Carrefour.

Промяната е трагична. Преди година множеството анализатори предвидиха стопански напредък през 2022 година от близо 5%, до момента в който в този момент надвисналата специалистите имат нов обект на разбор – задаващата се през зимата криза.

И семействата, и предприятията страдат, защото резултатите от войната – високите цени на храните и силата – се утежняват от в допълнение от опустошителна суша и ниски равнища на реките, които лимитират превоза в доста европейски страни.

9-процентната инфлация в еврозоната е на равнища, невиждани от половин век, като понижава покупателната дарба на жителите, които харчат непотребни пари за бензин, природен газ и базови хранителни артикули. Продажбите на дребно падат месеци преди началото на отоплителния сезон, до момента в който потребителите лимитират покупките си. През юни размерите на продажбите на дребно са намалели с близо 4% по отношение на година по-рано, като максимален спад – от 9%, е регистриран в Германия.

Гражданите от ден на ден се обръщат към вериги, които оферират огромни понижения и се отхвърлят от висококачествени артикули, насочвайки се към по-евтини марки. Някои хора изключиха от потребителската си кошница много неща.

Животът става все по-скъп и потребителите не са склонни да употребяват доста “, отбелязва Робърт Генц, съизпълнителен шеф на немския търговец на дребно Zalando.

Досега предприятията се справяха добре с помощта на ценовото си предимство и заради непрекъснатите ограничавания на предлагането. Но енергоемките браншове страдат. Близо половината от потенциала за размразяване на алуминий и цинк в Европа към този момент е изключен, до момента в който огромна част от производството на торове, което разчита на природен газ, е спряно.

Туризмът е от дребното браншове, където има светлина – някои хора желаят да похарчат част от насъбраните си спестявания и да се насладят на първото си нехайно лято от 2019 година насам. Но даже туристическият отрасъл е усложнен поради дефицит на работна ръка, защото уволнените по време на пандемията не желаят да се върнат.

Същевременно основни летища, като тези във Франкфурт и Лондон, бяха принудени да лимитират полетите, тъй като им липсваше личен състав, който да обслужва пасажерите. Авиокомпаниите също не можаха да се оправят. Германската Lufthansa трябваше обществено да се извини на клиентите си поради хаоса, признавайки, че е малко евентуално той да намалее скоро.
Рецесията чука на вратата
Болката от всичко изброено дотук евентуално ще се ускори, изключително в случай че Русия понижи в допълнение износа на газ.

Газовият потрес през днешния ден е доста по-голям – той е съвсем двойно по-голям от шока, който преживяхме през 70-те години с петрола. Видяхме 10- до 11-кратно нарастване на спот цената на природния газ в Европа през последните две години “, сподели Каролайн Бейн от Capital Economics.

Докато Европейски Съюз разкри проекти за ускорение на прехода към възобновима сила и отвод от съветски газ до 2027 година – ходове, които се чака да създадат блока по-устойчив в дълготраен проект – дефицитът на синьо гориво го принуди да търси 15% понижение на потреблението на газ тази година.

Но енергийната самостоятелност има цена. В кратковременен проект за елементарните хора това ще значи по-студени домове и офиси. Германия да вземем за пример планува да вкара ограничаване за оптималната температура на отопление на публичните пространства от максимум 19 градуса по Целзий тази зима спрямо към 22 градуса преди.

Тъй като блокът би трябвало да се откаже от най-големите си и най-евтини енергийни доставки, разноските за сила ще порастват, а с тях и инфлацията. За предприятията това ще значи по-ниско произвеждане, което в допълнение подкопава растежа, изключително при промишлеността.

Цените на газа на едро в Германия, най-голямата стопанска система в Европейски Съюз, са се нараснали пет пъти за една година, само че потребителите са предпазени от дълготрайни контракти и въздействието до момента е било доста по-малко. Все отново германците ще би трябвало да платят избрана от държавното управление такса и откакто договорите се трансферират, цените ще скочат. Това допуска, че въздействието просто ще пристигна със забавяне, само че по този начин или другояче ще окаже непрекъснат прогресивен напън върху нфлацията.

Ето за какво доста, в случай че не и множеството икономисти, сочат Германия и Италия като стопански системи със мощна взаимозависимост от газа, за които се допуска, че скоро ще навлязат в криза. Такава е доста евентуална и в Съединените щати, само че нейният генезис ще бъде напълно друг.
Лъч вяра
Борейки се с нагорещен пазар на труда и бърз напредък на заплатите, Федералният запас на Съединени американски щати бързо увеличи лихвените проценти и даде да се разбере, че е подготвен да рискува даже криза, с цел да укроти растежа на цените.

За разлика от това, Европейската централна банка е нараснала лихвите единствено един път назад до нула и ще работи внимателно поради повишението на цената на заемите на мощно задлъжнели страни от еврозоната – като Италия, Испания и Гърция. Опасенията са свързани с способността им да продължат да заплащат задълженията си.

Очертава се обаче Европа да влезе в криза с някои преимущества на своя страна. Заетостта е рекордно висока и компаниите се борят с възходящия дефицит на работна ръка от години. Това допуска, че фирмите ще се стремят да задържат служащите, изключително откакто се насочват към спада с релативно здрави маржове. Това би могло да поддържа покупателната дарба, сочейки към относително плитка криза със непретенциозно повишаване на настоящия рекордно невисок % на безработица.

Виждаме продължаващ изострен дефицит на работна ръка, исторически ниска безработица и огромен брой свободни работни места. Това евентуално значи, че даже да навлезем в рецесия, компаниите може да са много неохотни да освобождават служащите си “, уточни член на борда на ЕЦБ Изабел Шнабел.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР