Машиностроителният бранш у нас вече страда сериозно заради санкциите срещу

...
Машиностроителният бранш у нас вече страда сериозно заради санкциите срещу
Коментари Харесай

Недостиг на стомана заплашва с фалити машиностроителния бизнес у нас

Машиностроителният отрасъл у нас към този момент страда съществено поради глобите против Русия, обхващащи и вноса на стомана, както и поради затворените фабрики в Украйна и разрушената инфраструктура на страната от военните дейности. Много от компаниите не могат да изпълнят поръчките си и са принудени да спрат производствата си, защото резултатът от дефицита към този момент се усеща надолу по веригата, заяви Българска национална телевизия.

Много от вложителите замразяват строителните си обекти, а в машиностроително дружество, което е измежду най-големите работодатели в Лудогорието, се готвят за най-лошия сюжет - редуциране на чиновници. За да продължи да създава аграрни машини, това дружество се нуждае от две хиляди тона стомана годишно. Пестене от материала е немислимо.

" Едно наше произведение 99% съставлява стомана. Като материал това е като брашното за хляба ", споделя инж. Рашид Узунов - шеф на компания за произвеждане на земеделска техника. Последно са купували кг стомана за три лв. и 80 стотинки. Сега даже не мислят за високата цена, тъй като нямат доставки . За сметка на това обаче имат три пъти по-скъпа фактура за ток.
 Европейски Съюз ще забрани вноса на стомана от Русия, износа на първокласни артикули за Москва
Европейски Съюз ще забрани вноса на стомана от Русия, износа на първокласни артикули за Москва

Те ще бъдат оповестени по-късно денем

" 40 хиляди лв. ни е токът. Не можем да одобряваме поръчки, което респективно ще докара до редуциране на личния състав и излизане в неплатен отпуск до време, когато този спор ще спре и стопанската система в света ще влезе в крайник ", изясни инж. Рашид Узунов.

Дотогава безработицата у нас ще е повишена, а стопанската система ще е в колапс, предвиждат от Стопанската камара в Русе.

" Бумерангът се върна, т.е., глобите стартират към този момент да се отразяват на нашия пазар. Тези компании ще спрат активност, ще извадят хора на трудовата борса и оттова нататък ще има много огромни усложнения за страната, тъй като тя ще заплаща техния престой ", съобщи Красимир Ениманев - ръководител на Стопанската камара - Русе.

От машиностроителния отрасъл се надяват страната да им помогне като обезпечи импорт на стомана на квотен принцип и на по-изгодни цени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР