Машинното гласуване е добро решение, макар то да крие своите

...
Машинното гласуване е добро решение, макар то да крие своите
Коментари Харесай

Все още има неосноти около машините за вота


Машинното гласоподаване е положително решение, въпреки то да крие своите опасности. В закона има текстове, които подсигуряват, че в случай че има проблем с машинното гласоподаване, то да продължава с хартиени. Ще има отпечатани хартиени бюлетини, колкото е броят на гласоподавателите, изясни пред Българска национална телевизия новият ръководител на Централната изборна комисия Камелия Нейкова.

По думите ѝ съществено предизвикателство е логистиката, доставката на машините в чужбина, както и тяхната техническа поддръжка. Към този миг няма по какъв начин да е ясна проект сметката за изборите, срокът е не по-късно 55 дни преди изборния ден, това следва да се случи с решение на Министерския съвет, съобщи Нейкова.

От думите й стана ясно още, че занапред ще се откри положението на машините. Договорът с доставчика има проблеми, цената още не е платена, не знам дали собствеността е трансферирана на страната, тъй като може да се стигне до правосъдни разногласия, сподели още ръководителят на комисията. Договорът е с предмет на закупуване на 9600 машини, те бяха обезпечени за изборите на 4 април. Въпрос на разбор е какъв брой машини към момента са нужни, сподели Нейкова, като по нейни сметки сред 300 и 500 машини ще са нужни, с цел да се обезпечат всички изборни секции.

Изборният кодекс дава опция социална поръчка да се извърши в по-кратки периоди, до края на седмицата евентуално ще има изясненост, в случай че на следващия ден бъде публикуван указът за назначение на ЦИК.

Нейкова сподели още, че няма да се постанова преписване на хартиения протокол от машината, което доста ще улесни процеса след края на гласуването.

Карантинираните лица ще могат да гласоподават там, където са сложени под карантинирани, както и ще могат да подават заявление за гласоподаване под карантина и в самия ден на вота.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР