Машините не завземат, а ние сме тези, които ги караме

...
Машините не завземат, а ние сме тези, които ги караме
Коментари Харесай

Помирение и любов между машини и хора в пиесата „Машините са кучки“

„ Машините не завземат, а ние сме тези, които ги караме да правят неща вместо нас – неща, които могат да свършат по-добре от нас. Оттук нататък преглеждаме това по какъв начин се разбираме с тези машини, по какъв начин се развива тази връзка. “ Това сподели в изявление за БНР театралният режисьор и драматург Гергана Димитрова за пиесата „ Машините са кучки “, основана по концепция на.

В написването на пиесата са били прегледани проучвания за роботиката.

„ Започнах пиесата с чувство, че желая тя да е срещу машините, само че се получи доста по-интересен ракурс и в последна сметка това е една любовна история сред машините и хората “, показа актрисата и драматург Здрава Каменова.

В това зрелище се опитваме да помирим машините и хората “, добави тя.

Бъдещето ни е обречено да е общо, добре е да се срещнем някъде, счита Каменова, съгласно която не трябва да сме отрицателно настроени против машините.  

Актьор извършва ролята на машините. „ Виждаме напълно по човешки пресъздадени тези технологии, по тази причина и на мен ми е доста елементарно да се помиря с тях “, уточни още Здрава Каменова.

Относно другата пиеса - „ Случаят Пипилоти Мист ”, която стартира своя живот като онлайн пърформанс и споделя за мистериозно изчезнала художничка, Гергана Димитрова изясни:

„ Написахме я дружно със Здрава по концепция на една актриса. Задачата ни беше да разкажем история, обвързвана с Пипи. Всъщност се получи пиеса – следствие, която търси какво е пипи и кому липсва, когато тя изчезне . “

Според основателите на пиесата Пипи е първата супер героиня в художествената литература. 

„ Пипи е супер жена в актуалния свят, която не се поддава на стандарти, на правила. Която е доброжелателна към света и непрестанно се пробва да кара хората да гледат на света по малко по-любопитен метод, да нещотърсачват “, посочи Здрава Каменова.

През април в Сити Марк Арт център ще се играят още две пиеси на Здрава Каменова и Гергана Димитрова – „ Дом за овце и сънища “ и „ Танго в космоса “.

Повече чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР