Машинистите от влака с цистерни, които се взривиха в село

...
Машинистите от влака с цистерни, които се взривиха в село
Коментари Харесай

Минали ли са курс за управление машинистите на влака от Хитрино?

Машинистите от влака с цистерни, които се взривиха в село Хитрино, не са минали курс за ръководство на локомотиви в сходство с условията на Закона за професионалното обучение. Това е следващото от серията нарушавания, които към този момент ви показхме в „ По света и у нас “. Експерти алармират за систематични пропуски в образованието на машинисти. Желащите да упражняват тази специалност фрапантно понижават.

Проверките демонстрират, че и тримата машинисти са с огромен опит, единият с над 30 годишен стаж. Въпреки това Законът за професионалното обучение изисква те да имат подготовка за съответната серия локомотиви, която ръководят. Тя би трябвало да е добита от самостоятелен Център за преквалификация.
доктор инж. Бойчо Скробански, държавен контрольор по следствие в Министерството на превоза: При Булмаркет се установи, че при тях нещата са издадени от самия шеф, което не дава отговор на условията на норматива.
Според доцент Иван Петров, който е разследвал влаковата злополука при Калояновец, сходен случай в частния отрасъл не е казус. Оказва, се че превозвачите имат личен орган за сигурност, който следи дали се съблюдават разпоредбите.
доцент Иван Петров, учител ВТУ,,Тодор Каблешков “ Това е все едно един автобусен транспортьор, който да си прави самичък курсовете и самичък да се прави оценка и да си прави документи, че могат да се возят. "
Според доцент Петров в частния отрасъл всеобщо разчитат на машинисти в предпенсионна възраст. Подготовката за съответната серия локомотиви, които ръководят постоянно се подценява макар характерните особености на машината.

доцент Иван Петров, учител ВТУ „ Тодор Каблешков “: Те разчитат на техния опит, само че не и на тези локомотиви. Те желаят в случай че може за два дни, за пет дни в случай че може, а за такава дееспособност се изисква време - за образование, за тренировки, в употреба да бъде на стаж. При повреда, при отводи, ти да можеш да отреагираш.
В симулатор се тестват реакциите на машинистите в действителни условия благодарение на мултимедийна система.

Квалификационният курс във Висшето транспортно учебно заведение продължава три седмици. Минават се три тренажора с разнообразни симулации. Тук регистрират, че искащите да станат машинисти внезапно понижават през годините. Кандидати има главно за работа в столичния Метрополитен.
проф. Георги Павлов, ВТУ “Тодор Каблешков “: Има съществени проблеми в жп превоза и някак си младежите са осведомени с тях и странят от тази професионална подготовка.
В най-силните си години учебното заведение е обучавало близо 150 машинисти на електрически локомотиви годишно, а през днешния ден не повече от 10.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР