Мартин Йорданов поема длъжността директор на Умната фабрика на Schneider

...
Мартин Йорданов поема длъжността директор на Умната фабрика на Schneider
Коментари Харесай

Schneider Electric: Искаме да дадем добър пример за устойчиво развитие в България - Технологии

Мартин Йорданов поема длъжността шеф на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив след повече от седем години в компанията. През предходния си трудов опит той е заемал позиции в областта на ръководството на качеството и намаляването на разноските свързани със първични материали, инструментални екипировки и материални потоци. Последната му позиция в Schneider Electric е „ Метод управител и управител поддръжка “. Мартин е ученик на Техническия университет в София със специалности „ Електроника “ и „ Производствен и операционен мениджмънт “. Назначението му идва скоро откакто компанията предприе разширение на производството в града под тепетата. OFFNews имаше опция да беседва с него по последните настоящи тематики към Умната фабрика на френския производител.
Как се развива фабриката на Schneider Electric през последните бурни години?
Доста динамично и сигурно в тенденция към развиване на „ умната фабрика “. През този интервал успяхме да бъдем сертифицирани от централата на SchneiderElectric за Smart Factory. Това е фирмен стандарт, с който бяхме припознати, че заводът самичък по себе си употребява умни технологии в целия развой на работа и най-много на цялостната му цифрова интеграция.

Това значи, че ги прилагаме във всички автоматизирани процеси, които надграждаме с всяка минала година. Както и цифровизация от аналогови такива, към изцяло цифровизирани. Това е причина за доста по-голяма успеваемост и резистентност, както от позиция на осъществяване в границите на целия индустриален развой, по този начин и откъм енергийна успеваемост.
Какви са вашите средносрочни цели за идващите две-три години?
Едно от нещата, които бяха стартирани е нужното уголемение, което съставлява към 3 спомагателни декара към сегашния цех. Решихме, че то би трябвало да бъде стартирано, заради обстоятелството, че автоматизацията от ден на ден пораства като дял на процесите. Разширението ни е с главен фокус и то би трябвало да бъде приключено в границите на актуалната година. Както и допустимо най-бързо да бъде пуснато в употреба.

Друга съществена цел е обвързвана с екипа и хората, които работят за Schneider Electric в България. Важно е да не забравяме, че без значение в какъв брой интелигентен свят живеем и новата индустриална гражданска война автоматизира процесите, хората не престават да са главният запас, на който се осланяме. Затова ние развиваме фрагментите от позиция на пълномощия, адаптивност и към новия свят от технологии.

Целта ни е в границите на идващите години да изградим още по-устойчиви способи на работа и на оползотворяване на силата. На първо място – да осигурим резистентност от веригата на снабдители, като да стесним обсега на работа с нашите подизпълнители. Искаме да опростим процесите, по тази причина се стараем да сортираме от ден на ден районни и даже местни такива. Което да бъде допълнено и с към този момент упоменатата автоматизация на процесите. Последният израз го използваме доста постоянно, тъй като той е в центъра на развиването на завода на Schneider Electric в Пловдив. Освен при нас, се стремим да създадем това и във всяка една точка от веригата за доставки, както и при самите подизпълнители. Така подкрепяме нашите сътрудници, с които работим, като усъвършенстваме и техните процеси.

От позиция на енергийната успеваемост – тук, Schneider Electric способства с плана си за добиване на геотермална сила, който е реформаторски за българския пазар.
Докъде стигна планът с разширението, който обявихте предходната година?
Първа копка направихме през втората половина на 2022 година и всичко върви по проект към този миг. Очакванията са до края на годината и даже до края на третото тримесечие към този момент да имаме изцяло оборудвано място, което да проработи на цялостни обороти.

Разширението ще е изцяло автоматизирана поточна линия, която ще разполага с друго портфолио от артикули по отношение на актуалните. С набирането на този нов потенциал, упованията ни са да назначим нови 100 индивида. Говорим за висококвалифициран личен състав, който да може да оперира с новите автоматизирани системи.
Покрай разширението обявихте и новата апаратура за геотермална сила – тя какво тъкмо съставлява и каква е ролята ѝ?
Изграждането на системата за геотермална сила е един от дълготрайно поетите задължения на компанията по посока нулеви излъчвания и ще ни разреши да сме безусловно самостоятелни от потреблението на природен газ. Ще я използваме напълно за климатизация – за отопление и изстудяване на пространствата най-много. Иновацията e oт зaтвopeн вид и нe чepпи непосредствено тepмaлни вoди, a изпoлзвa caмo зeмнaтa тeмпepaтypa. Taĸъв вид cиcтeми ca инoвaтивни, нo и пo-eĸoлoгични.
Какви други екологични и устойчиви решения планирате да внедрите във фабриката в Пловдив?


Последните нововъведения в тази област са отделяне на зона за електрически автомобили с конфигурирани пет зарядни станции пред завода на Schneider Electric в Пловдив и със свободен достъп за прилагане от цялата индустриална зона.

Имаме желание да влагаме и във фотоволтаични съоръжения. Както и разнообразни вътрешни планове, които стъпват значително на свързаността на фабриката ни. Чрез тях ние може да проследим потреблението на сила във всяка една точка в завода и да знаем къде са ни загубите на електричество и да работим над това непрекъснатото им съкращаване и усъвършенстване.
Как усещате резултата на автоматизацията и каква част от процесите към този момент са такива във фабриката и във веригата от доставки?
Над 80% от процесите във фабриката в Пловдив са автоматизирани, като всяка година ние вършим вложения в увеличението на този дял. Основният резултат е, че това построява потребността от нови пълномощия и то по-специфични такива. Които се опитваме да развиваме в нашите чиновници, като да вземем за пример оператори, които са били свързани с ръчен труд ги образоваме за работа с новите автоматизирани системи.

В административната част също внедряваме нови решения, множеството основани на изкуствен интелект (AI), с цел да може рутинните дейности, които се правят от чиновниците ни да са оптимално понижени. При веригата от доставки, напъните ни са ориентирани към усъвършенстване оптимално процеса и времето за осъществяване. Включително от даването на съставни елементи и първоначални запаси, до доставка до вратата на клиентите.

Предвид стремежите на Schneider Electric да бъде оптимално устойчива и екологична компания, огромна част от автоматизацията включва намаляването на времето за превоз и усъвършенстването на маршрутите, с цел да се отделят минимално количество нездравословни излъчвания. Самият цех в Пловдив е обвързван със седем дистрибуционни центъра, които обслужват както Европа, по този начин и Близкия изток.

Всички говореха за глобализация, търсейки най-хубавите източници на качествени материали на ниски цени. Но се оказа, че по-доброто решение поради ситуацията през последните години е да се насочим към регионализация на равнище Европа. Стартирахме няколко плана, в които завода ни в Пловдив взе участие, с които да локализираме веригата на снабдители на равнище елементи и съставни елементи. Така, с развиването на завода на Schneider Electric, ние развиваме и нашите районни сътрудници.
Оказаха ли въздействие другите геополитически и международни фактори от последните години – пандемията и войната в Украйна на работата на Schneider Electric в България?
И пандемията и войната в Украйна трансформираха геополитическата картина в международен проект. Пандемията ни сподели, че можем да бъдем доста по-гъвкави и да развием нови и хибридни способи на работа. Със сигурност беше една от аргументите да ускорим обучителните процеси в тенденция цифрови умения на чиновниците. И от значително значение за бизнеса - да запазим работните места, както и да подкрепим нашите чиновници от Украйна като осигурим гладко релокиране на техните фамилии в България.

Устойчивите модели на работа ни помогнаха да се оправим поради закъснение на доставките на материали, а в по-широк аспект, ролята на Schneider Electric сега е основна, а точно да даде артикули и решения за справяне с енергийната рецесия в Европа.
Как се справяте със засилената потребност от висококвалифицирани фрагменти, поради обстоятелството, че ще търсите нови 100 души?
Schneider Electric има доста сериозна система за създаване на експерти. Една от насоките е развиването на нашите вътрешни фрагменти. Например, 80% от нашия административен личен състав е израснал в границите на компанията, тръгвайки от производството. В екипите си имаме хора, които сега работят и дават отговор за световни екипи и заводи и които са стартирали от равнище оператор при нас. Даваме опция на всеки, който има желанието да се развива и да работи с нови технологии, да го направи.

Развиваме стратегии, ориентирани към устойчивото обучение и се стараем да осигурим достъп до в допълнение качествено образование в учебни заведения и университети. Всяка година предизвикваме персонализирани стажанстки стратегии, посредством които привличаме млади гении в компанията. За миналата година в нашия Innovation Hub – демонстрационно пространство за запознаване с нововъведенията на Schneider Electric в България – са ни посетили над 500 души от бизнеса и образованието, които са поискали да имат досег до това, което ние произвеждаме и метода, по който го реализираме.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР