Мартин ПетрушевПървоначалното значение на думата либерализъм е свобода. Това е

...
Мартин ПетрушевПървоначалното значение на думата либерализъм е свобода. Това е
Коментари Харесай

Прекрасният нов либерал-тираничен свят

Мартин Петрушев
Първоначалното значение на думата демократизъм е независимост. Това е огромният публичен подарък, подложен в ръцете на едноличната човешка отговорност. Но този подарък излезе прекомерно тежък за обособения човек и историята сподели, че този човек търси олтар, върху който да постави своя подарък и да се преклони. Така демократичната независимост откри капитализма и влезе в него като в храм. Свободните пазари, свободното пътешестване и изложение, придвижването на хора, артикули и капитали станаха негова молитва. Който може, съумява. Който работи, преуспява.
Въпреки идеалистичните му нотки, този идеал се реализира, само че индивидът не откри в него свободата, за която беше жадувал. Капитализмът устреми този човек към търсене на външни проявления на своята независимост и с това го направи винтче в своята обществена мегамашина.
Днес демократичната независимост става все по-тясна, а зад това стои инерционното проваляне на една сложена на изкуствено дишане система, която обезверено се отбранява посредством тиранични разпореждания и последователното унищожаване на персоналното човешко пространство. На нейно място се надига > черната сянка на технокрацията,  > която си присвоява кафкианските структури на либерал-бюрократичния ред и внедрява безликите си механизми в човешкото всекидневие. Мненията, а скоро и мислите, стават елементарно проследими и управляеми посредством компютърни логаритми.
Нобелистът проф. Ричард Тейлър, основател на " теорията на подбутването ", потвърди по какъв начин преобладаващата част от икономическите решения на индивида се взимат въз основата на манипулируеми ирационални импулси, на които може да се повлияе посредством забележими и невидими фактори. Капитализмът подарява на хората фантазията за неограничения избор от благоприятни условия, а съгласно Тейлър " колкото повече благоприятни условия давате на хората, толкоз повече помощ при вземането на решения би трябвало да предоставите. " Именно тази натрапчива помощ е оправданието, посредством което се завладява най-автономното човешко пространство - човешката мисъл.
Ако една система може да овладее съзнанието ти и да внушава подсъзнателни импулси посредством целенасочени рекламни акции и фина политическа агитация, тогава в даден миг свободният ти избор ще бъде авансово изчислен. Така ненадейно се оказваме в демократичен строй, чиято независимост на процедура е тиранична. Всичко, което излиза отвън руслото на тази тиранична независимост, вещае неустановеност, тъй като индивидът към този момент е положил своя демократичен подарък на олтара на капитализма. Но той е предал тежестта на свободата си непринудено, по тази причина му е толкоз мъчно да види, че самичък е постлал пътя към личното си заробване. 
Чрез думите на Великия инквизитор бихме могли да кажем, че човек одобри комфорта на земния самун и върна дара на небесния. > Консумацията разглези обществото  > с обещанието за несекващи материални богатства и то се насочи към своята несвобода, която през днешния ден безликата цифрова администрация използва за набиране на власт. Така опиянените маси бяха забаламосани с нови обещания за сигурност. Прекият резултат е, че западната система продаде свободата си, с цел да получи източна система на контрол по китайски. Образно казано, индивидът от демократичната система разреши да му се сложат решетки, с цел да се усеща по-сигурен в личната си клетка.
Така свободата на демократичната система се пречупи. Като кръст. Езическото слънце на многополовия идеал се развя над Райхстага и се задипли пред фасадата на Белия Дом. Дъгата се спусна над груповия Запад като последното заричане на човешката независимост, само че нейните цветове дадоха пространство за автономия единствено там, където свободата проработи за анулацията на индивида. Зад маската на трансджендъризма и човешките права, трансхуманизмът стартира да употребява биотехнологиите, с цел да разпарчетоса хуманистичния морал, преди да се е зародила огромна социална контрареакция. 
Затова и преглеждам интервенциите за промяна на пола като опит за по-плавен преход към трансхуманистичното бъдеще. Да не забравяме, че една от най-ярките исторически фигури, правили пробни интервенции за промяна на пола на деца, е небезизвестният лекар Менгеле. Днес той безусловно би се застъпил за правата на децата да избират половата си принадлежност.
Но дано да изоставим днешния ден и да погледнем напред. Възможно е скоро демократичната независимост да се свежда до това самичък да вземеш решение да се подложиш на биогенетичен опит. Спокойно може да допуснем, че по-младите от нас ще станат очевидци на това по какъв начин ти повишават обществения рейтинг за нулев въглероден отпечатък, в случай че непринудено се подложиш на интервенция за слагане на неестествен корем, през който храната да се поставя и вади през една и съща междина. Това към този момент се прави с крави. Тези героини избавят атмосферата от незеленосъобразните си газове, въпреки и да не им повишават обществения рейтинг. А може би степента на точкуване е единствената разлика сред крава и човек. А може би всичко това е една смешка. Все отново нищо не е несъмнено в прелестния либерал-тираничен свят.>
Гласове
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР