Марсоходът на НАСА “Кюриозити не е открил нищо потресаващо на

...
Марсоходът на НАСА “Кюриозити не е открил нищо потресаващо на
Коментари Харесай

Марсоходът “Кюриозити” все още не е открил нищо потресаващо – журналистическа грешка доведе до грешни слухове!

Марсоходът на НАСА “Кюриозити ” не е разкрил нищо потресаващо на Червената планета… към момента! Слуховете, че марсоходът е разкрил нещо от основна значителност, а екипът към момента крие или отхвърля да разгласява информацията, се оказаха плод на журналистическа неточност.

Официално прессъобщение от НАСА бе оповестено на днешна дата. Докато на 3-ти декември научният екип в действителност ще даде нови научни данни, слуховете, че има огромни нови открития са неправилни..

 Curiosity layers

Слоест терен на Марс, сниман от “Кюриозити ”. Photo credit: NASA/JPL-Caltech

НАСА припомня, че до този миг най-голямото изрично изобретение, направено от “Кюриозити ”, е откритото остаряло речно корито на Марс. Марсоходът към този момент работи на повърхността на Марс в продължение на съвсем четири месеца и работата на всички принадлежности е естествена.

Как обаче се стигна до слуховете, че марсоходът “Кюриозити ” е разкрил нещо значително на повърхността на Червената планета?

Внимателно изследване на аудиото, при което за пръв път бе употребена думата “разтърсващо изобретение ” се оказа, че тя е употребена от журналиста, задаващ въпроси – журналистът на NPR Джо Полка. По този метод той е подвел учения Джон Гроцингер, който небрежно се съгласил с изказванието, че данните са такива. Както към този момент писахме на уеб страницата на КОСМОС БГ, постоянно се случва това, което един академик намира за завладяващо и разтърстващо, в действителност е завладяващо и разтърсващо единствено за него, само че не и за обществото. До този миг са направени доста огромни открития за Марс – хематит, перхлорати, само че те (макар и в действителност да са огромни за един учен) не будят публичен интерес.

В края на краищата на 3-ти декември в действителност ще бъдат оповестени нови данни по отношение на планетата Марс, само че те в най-хубавия случай са, само че не и. За всеки случай данните няма да са за живот на Марс и най-вероятно няма да са за органични субстанции.

Втора неточност – едно от формалните известия на екипа, оповестено в обществените страници, беше следното: “Какво сме разкрили на Марс? Слуховете се популяризират бързо..  Изречението беше взето от публицистите отвън подтекста – че е направено изобретение, което ще влезе в историята. Напротив – нищо сходно не е казано. Казано е, че самата задача е тази, която ще влезне в историята – и има за какво – “Кюриозити ” е огромен марсоход с размер на лек автомобил – най-сложната задача до друга планета в историята на човечеството.

Независимо от това дали вие ще повярвате на формалното изявление или ще вярвате на тайни теории, моят съвет е следният: Историята демонстрира, че шансът журналистът да сбърка е по-голям, в сравнение с научният екип.
По данни от: Slate, NASAWatch, NASA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР