Марсоходът на НАСА “Кюриосити откри неочакван минерал на Марс и

...
Марсоходът на НАСА “Кюриосити откри неочакван минерал на Марс и
Коментари Харесай

Кюриосити откри неочакван минерал на Марс!

Марсоходът на НАСА “Кюриосити ” откри непредвиден минерал на Марс и това изобретение може да промени нашето схващане за еволюцията на планетата!

“Кюриосити ” учи седиментните скали в марсианския кратер Гейл от кацането си през август 2012 година до ден сегашен. На 1060-тия марсиански ден (сол) от началото на задачата марсоходът взе проби от канара, намираща се на място, което носи името Бъкскин. След разбор на пробите учените откриха, че те съдържат обилни количества от силициевия минерал тридимит.

Изненадата идва от обстоятелството, че тридимитът е добре прочут на Земята и се свързва с така наречен “силициев вулканизъм ”, само че се смяташе, че подобен вид вулканизъм не е бил значим и даже не се е срещал в миналото на Марс. За образуването на тридимит са нужни високи температури и висока централизация на силициев двуокис.

Сега с откритието, че на Марс има тридимит, може да се наложи учените да премислят вулканичната история на Марс. Вероятно на планетата в миналото е имало избухливи вулкани, които са формирали минерала.

Учените, които са създали откритието, работят в отдела ARES на галактическия център Джонсън на НАСА. Научна публикация е оповестена в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, което има импакт фактор 9.423 за 2015 година.

Статията може да бъде прегледана на следния адрес: http://www.pnas.org/content/early/2016/06/07/1607098113.full

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР