Марсианската ледена шапка на северния полюс на планетата е като

...
Марсианската ледена шапка на северния полюс на планетата е като
Коментари Харесай

Марсианска „торта“ показва промените в климата

Марсианската ледена шапка на северния полюс на планетата е като торта- всеки пласт споделя история. В този случай историята за изменение на климата на Марс.

Това изображение на открит сектор от севернополярните слоести отлагания (NPLD) наподобява доста на комат от слоеста торта.

NPLD е формиран от водни ледове и прахови частици, подредени един върху различен. Въпреки това, вместо обледеняване, пластовете са покрити със сезонна слана с въглероден диоксид, обсъждана тук като дълготрайна слана, прилепнала към един от пластовете.

Високите разграничителни качества и цветните благоприятни условия на HiRISE камерата на сондата Mars Reconnaissance Orbiter дава детайлности за разновидностите в пластовете. Интересно е, че изследване с радари демонстрира, че пластовете съществуват и под повърхността на планетата.

По време на отлагането тези комплицирани пластове могат да капсулират дребни атмосферни джобове от атмосферата, от които в случай че бъдат взети проби, биха могли да дадат визия за климатичните особености на всеки от интервалите, през които се е образувал съответния пласт.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР