Маркетингът еволюира като отражение на амбицията на компаниите да задоволят

...
Маркетингът еволюира като отражение на амбицията на компаниите да задоволят
Коментари Харесай

Създавайки емоция, брандовете изграждат връзка с потребителя

Маркетингът еволюира като отражение на упоритостта на фирмите да задоволят потребностите на потребителите, споделя Полина Влахова, управител маркетинг и цифрови връзки във " Филип Морис България " . Тя става част от компанията, която е с над 170-годишна история на сполучлив обичаен бизнес, в интервала на нейната историческа промяна с визията за създаване на бъдеще без пушек посредством подмяна на стандартните цигари с бездимни други възможности. Те, въпреки и не без риск, са по-добра опция за пълнолетните пушачи, които в противоположен случай биха траяли да пушат. С дългогодишния си маркетинг опит Полина Влахова е измежду експертите, които не просто усещат пулса на промишлеността, само че умеят да откриват и употребяват линиите и връзките, изграждащи доверие и страст сред фирмите и потребителите. " В центъра на вселената на " Филип Морис Интернешънъл " са потребностите и желанията на потребителите. Те се отразяват върху всяка наша стъпка и са в основата на всяко наше деяние ", споделя Полина Влахова, споделяйки детайлности към маркетинг тактиката на компанията, която за 5-а поредна година е избрана за " Топ шеф " на локално и световно равнище от Top Employer Institute, както и за " Водещ шеф " тази година от Career Show Awards 2021 в България. В диалог за историческата промяна на ФМИ и нейното отражение върху маркетинг тактиката на компанията Полина Влахова слага фокус върху маркетинг трендовете за идната 2022-а и значимостта фирмите да работят в посока създаване на доверие във време на неустановеност и дезинформация. " Филип Морис Интернешънъл " минава през промяна, която прекатурва освен бизнес модела на компанията, само че и цялата промишленост. Как тази промяна се отразява на маркетинг тактиката на компанията?
Бих описала трансформацията, през която " Филип Морис Интернешънъл " минава, като невиждана. Осъществихме радикална смяна и преобърнахме напълно бизнеса си, водени от визията за създаване на бъдеще без пушек чрез бездимни артикули, за които е научно потвърдено, че въпреки и не без риск, са по-добра опция на продължителното пушене. През последните 12 години компанията влага над 8.1 милиарда $ в създаването на бездимни други възможности за да понижи вредата от използването на тютюн.

Тази промяна се отразява в два съществени маркетинг аспекта. Първият аспект е извънредно значим за всяка компания - да постави потребителя в центъра на вселената си, подхождайки към всичко с внимание към неговите потребности и стремежи. При нас във ФМИ посредством доста детайлно познаване на потребителя сътворяваме доверие и, влизайки в диалог, построяваме мост сред нас и него. Вярвам, че това е измежду главните аргументи потребителите на нашето устройство за нагряване на тютюн IQOS към този миг към този момент да са нарастнали до повече от 20 милиона по целия свят, от които 73% са минали напълно на него и са спрели изцяло цигарите.

Другият детайл - изключително значим за трансформацията и нейното отражение върху маркетинг тактиката на компанията, е дигитализацията. Ние имаме мощно изражение на офлайн връзката с потребителите ни в комерсиалната мрежа, само че редом работим и в посока разширение на цифровите канали, които да предложат друго преживяване.
Реклама Какви бяха провокациите пред вас при започване на пътя ви във " Филип Морис България "?
- Когато станах част от компанията, процесът на промяна към този момент беше реалност, а за мен главното предизвикателство, което, имам вяра, стои пред всеки управител, бе да сформира екип от хора, които да работят за идеята създаване на бъдеще без пушек по логичен и съответен метод. Бих нарекла тези хора носители на смяната.
Екипът ли е най-хубавият измерител за триумф на един управител?
- В целия ми кариерен път хората, с които работя, са главната движеща мощ за мен . Те ме карат да ходя напред, те са и барометър, само че и генератор на всичко, което се случва . Да откриеш верните хора не значи просто да намериш отлични експерти и специалисти, а да намериш хора с темперамент и отношение към бизнеса и живота. Те би трябвало да схващат своята роля в трансформацията и да работят като един за постигането на ясната цел на компанията.
Кои фактори най-силно рефлектират върху маркетинг трендовете? Кое е " новото обикновено " на маркетинг сцената?
- Пандемията форсира доста процеси и даде почва измененията да се случат по-бързо от естественото. Бих се абстрахирала обаче от израза " ново обикновено ". В целостта си методът, по който маркетингът еволюира, е отражение на упоритостта на фирмите да задоволят потребностите на потребителите. Пандемията катализира по-бързия ритъм на развиването на цифровата промяна. Сега мащабът в тази посока е друг както от позиция на бизнес тактики, по този начин и от позиция на изразходване на цифрово наличие.
Изграждането на връзка с потребителя не е лизначително по-трудна задача в цифровото пространство?
Зависи за кои генерации приказваме. За Gen Z цифровото пространство е метод на живот, за тях няма ново обикновено - цифровото е естественото. Милениълите пък към момента минават през приспособяване към този вид връзка. За да изградим връзка, употребявайки опциите на дигитализацията, първо би трябвало да сегментираме доста деликатно нашите консуматори и чак по-късно да създадем смислово уравновесен микс сред онлайн и офлайн канали.
Реклама На прага на 2022-а няма по-добър миг да обсъдим маркетинг трендовете за идната година. Кои са отличаващите се линии, които ще следват огромните компании в задачата си да поддържат връзка с потребителите?
- Както към този момент загатнах - работата в посока цифровизация на всички вероятни функционалности и процеси се ускорява. Навлизането в маркетинга на виртуална действителност ще е все по-често срещан прийом. Хибридните събития и хибридният метод сред онлайн и офлайн интензивности също. Преди пандемията огромна част от връзката на марките с потребителите минаваше през по този начин нареченото прекарване. В момента концепцията за прекарвания също се преориентират в цифрова среда. Запазва се и от ден на ден се ускорява наклонността за основаване на страст и посредством нея - създаване на връзка с потребителите. В такава посока тръгнахме и ние от " Филип Морис България ", когато започнахме работа по колаборацията ни с илюстратора и постер актьор Мила Лозанова за основаване на градско изкуство, което с цветовете и детайлите си споделя история за значимостта да честваме разликите си. Нашата арт стена е към този момент факт. Може да я видите на емблематичния софийски ъгъл сред улиците " Гурко " и " Г. С. Раковски ". Този план, основан с мисъл за градската среда и в колаборация с локални актьори, които се включиха в цялостното основаване на градското изкуство, от началото до неговото довеждане докрай е самобитен метод да споделяме концепциите и посланията, които стоят зад " Филип Морис Интернешънъл " на интернационално и локално равнище. С него засягаме тематиката за значимостта да одобряваме и да бъдем признати, за изкуството да бъдем дружно.
Става ли потребителят все по-изискващ към фирмите?
- Безспорно. Тенденцията потребителят да става все по-изискващ към фирмите от позиция на техните дейности, свързани с устойчивото развиване и грижата към локалните общности, освен се резервира, само че се и ускорява. Ако до преди няколко години устойчивото развиване беше просто допълнение, през днешния ден за потребителя и за вложителите това е хигиеничен фактор, определящ техния избор да се обвържат с даден бранд. Във ФМИ световната тактика за стабилно развиване, която е в основата на нашата промяна за създаване на бъдеще без пушек, включва цели за понижаване на въглеродния отпечатък от производството на компанията и замърсяването с пластмаса, както и обществена отговорност към локалните общности. Щастливи сме, че с целенасочената си работа в тази посока ускорихме с 10 години нашата цел за въглеродна индиферентност. Имаме упоритостта да я реализираме в цялата ни индустриална верига до 2040-а, а от 2010-а до през днешния ден към този момент сме понижили на половина въглеродния си отпечатък. Що се отнася до локалното отражение на световните цели - през лятото на тази година стартирахме националната осведомителна акция #ПромениКартинката, която цели да увеличи информираността по казуса със замърсяването с цигарени фасове и да промени навиците на потребителите, провокирайки отговорно държание.
Във време на съмнение, дезинформация и неустановеност каква е ролята на маркетинга в нелеката задача за създаване на доверие в обществото и потребителите?
- Изграждането на доверие е развой, посредством който марките се потвърждават на потребителите. Когато марката комуникира с публиките си своята цел и задача, той би трябвало да бъде пореден и да показва целенасочената си работа в посока осъществяване на задачата си. В миг като днешния, когато дезинформацията и несигурността постоянно взимат превес, би трябвало да се осланяме на науката и обстоятелствата. Ние във ФМИ постоянно сме се водили от тези два фактора. Вярваме, че трансформацията е път напред, стъпвайки на просвета, обстоятелства и нововъведения. Това е повода портфолиото ни да се разраства, като към този момент влагаме в нови сфери посредством придобиването на компании, които създават артикули оттатък тютюна и никотина. През тази година се случиха две съществени стъпки в тази посока - придобиването на няколко фармацевтични компании: датската Fertin Pharma, профилирана в производството на лекарствени артикули, основани на системи за орален банкет - таблетки, дъвки и други, aмepикaнcкaтa ОtiТорiс, известна cъc cвoя инoвaтивeн мeдикaмeнт зa лeчeниe нa ocтъp миoкapдeн инфapкт, и английската Vectura - производител на новаторски системи за банкет на медикаменти посредством инхалация, към която отправихме предложение за придобиване.
Друга тематика, която е извънредно известна сега, е умеенето да балансираме сред работа и персонален живот. Лесно ли се реализира този баланс предвид на обстоятелството, че маркетингът е извънредно динамично поле за работа?
- Колкото повече отговорности имаш и за колкото повече хора отговаряш като управител, толкоз по-голямо предизвикателство става постигането на този по този начин известен work/life баланс. За мен работата и персоналният ми живот са доста свързани, аз не затварям едната врата, с цел да отворя другата. Те живеят в симбиоза, от време на време едното надвива, само че постоянно пробвам да уравновесявам, без да се концентрирам върху концепцията за заетостта.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Енергетика 3 Банки и финанси 1 Политика 2 Енергетика 3 Банки и финанси 1 Икономика 2 Политика 3 Компании Реклама
Материалът се разгласява с поддръжката на " Филип Морис България "
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР