Маркетинг публикация по проект на Комисия за регулиране на съобщенията.

...
Маркетинг публикация по проект на Комисия за регулиране на съобщенията.
Коментари Харесай

Какво следва от интелигентната трансформация с 5G

Маркетинг обява по план на Комисия за контролиране на известията. Отговорността за наличието носи рекламодателя и наличието дава отговор на разпоредбите на Икономедиа АД за нейтив пакет.

Мобилните мрежи от пето потомство или 5G ще трансформират света до неразбираемост. Това изказване ще го чуете от множеството хора, компании и институции, които промотират тази нова технология. Всички са прави за трансформиращия резултат, който 5G ще има върху живота ни и стопанската система на страните. Има няколко условности – това ще е дълъг развой, който ще отнеме време и няма да го усетим незабавно. Акцентира се и много върху свръхбързите скорости и минималното закъснение (latency) на връзката, само че не и на останалите благоприятни условия, които новите мобилни мрежи ще открият, въпреки и много от тях да бъдат осъществени след пет или повече години.

Именно дълготрайните изгоди и огромните вероятности за стопански напредък карат огромните страни по света да влязат в същинска конкуренция за разгръщането на 5G технологията. Да се одобряват тактики и да се взимат ограничения, както и да се засилват регулаторите в страните, с цел да могат телекомите по-бързо и дейно да изградят новите мрежи. Включително да бъдат и фокус на комерсиалната война, която двете водещи международни стопански системи сега Съединени американски щати и Китай водят. Малко или доста, една от аргументите за нея е в изоставането на Вашингтон в развиването на лични 5G технологии, за сметка на Пекин.

Съединението прави силата

През тестванията на българските оператори ясно бяха демонстрирани очевидните изгоди от петото потомство мрежи. Това са гигабитовата скорост, съпоставима с тази на пряк оптичен кабел, и минимално закъснение на връзката. При тестванията на българските телекоми беше реализирана мобилна връзка от 2Gbps и закъснение под 15ms, което даже е единствено парченце от опциите на 5G.

Подобни характерности разрешават стриймването на видео връзка с виртуална действителност онлайн, което разрешава обзор на пациент отдалечено, професионални игри на електронни спортове и други. Българските оператори покриха някои от главните благоприятни условия със своите проби през последните шест месеца.

За новите мобилни мрежи даже се приказва за 100Gbps скорости при закъснение от 1ms. Но тези индикатори ще бъдат реализирани след няколко години, когато технологията доближи до по-зрял стадий на развиване. Точно в дълготрайните благоприятни условия на 5G са скрити същинските изгоди на идващото потомство мобилни мрежи. Тогава ще се отключи изцяло капацитета им и надлежно тяхната роля за всекидневието ни и стопанската система на страните.

Бързите скорости и минималното закъснение са единствено парче в цялостния пъзел. Към тях прибавяме опцията в един миг всички разнородни сега физически мрежи да бъдат обединени в една. Понастоящем единственото унифицирано нещо е наличието – интернет и облачните услуги. Инфраструктурата е фрагментирана, т.е. има обособена оптична мрежа, която с безжична WiFi такава дава достъп в дома или офиса. Мобилната мрежа е изцяло отделена в последните стъпки до крайните консуматори. Към тях прибавяме и трети вид мрежи, които са предопределени за свързване на голям брой датчици и устройства на доста близки дистанции. Това е методът, по който с актуалното потомство технологии може да изградим Интернет на нещата (IoT).

 Какво следва от интелигентната промяна с 5G

Всички те сега работят и се ръководят без значение, като сплотяващото звено е облака. Този метод има редица дефекти – повтаряне на мрежи, разстройства на сигналите, както и изцяло ограничаване на обвързваните устройства и доста други.

При 5G ще настъпят радикални промени. Всички изброени мрежи ще могат да бъдат обединени под една шапка. Петото потомство съгласуваност ще разреши да бъдат построени и ръководени като единна инфраструктура. В един миг оптичните или LAN кабелите до дома могат да станат непотребни. Огромното преимущество на 5G е опцията да свързва милиони устройства едновременно, да им обезпечава задоволителен потенциал, както и да ги разделя на категории, тъй че да няма разстройства.

Четвъртата индустриална гражданска война

Всичко това ще отключи цялостния капацитет на така наречен Четвърта индустриална гражданска война (или Индустрия 4.0). При нея имаме хиперсвързаност на всичко с всичко, връзка и култивиране на данните в действително време и изкуствен интелект, който да може да автоматизира множеството процеси. Ролята на 5G е да обезпечи този нов вид хомогенна връзка.
Веднъж построена, тя ще разреши развиването на голям брой разнородни приложения. Концепциите като умни градове и домове към този момент ще се реализират доста по-лесно и на ниска цена. Цялостен обвързван град, в който информацията от трафика, било то авто, пешеходен, градски превоз или различен подобен ще може да се проучва и поправя в действително време. Ще има възможост за следене на сметоизвозването, мъдро паркиране и даже поправяне на друг вид градска инфраструктура.

Автономните коли ще могат да придобият повсеместност, да се стриймват освен филми, както е сега, само че и наличие за виртуална действителност. Облачният гейминг ще може изцяло да измести сегашните конзоли или компютри по домовете. Недостигът на лекари ще бъде обезщетен с отдалечено диагностициране в действително време, като в един миг ще могат да се правят по този метод комплицирани интервенции.

Производството, строителството и доста други браншове ще могат да се възползват от тази хиперсвързаност. Чрез нея освен ще подобрят доста продуктивността си, само че и ще могат да плануват какво ще се случи след година-две, по кое време би трябвало да се вършат изключителни профилактики и поправки и доста други.

Световна конкуренция

Всичко това няма да стане внезапно като с вълшебна пръчица, даже в случай че стартира построяването на 5G мрежи - разгръщането на техния капацитет, както механически, по този начин и като приложения е развой, който ще отнеме години. Но позитивният резултат се преглежда много съществено от множеството страни. Оценката на Световната асоциация на мобилните оператори (GSMA) е, че в границите на идващите 15 години 5G мрежите ще допринесат до 2,2 трлн. $ в международната стопанска система.

Има и друго - сега вложенията в 5G са обилни, а възвращаемостта от тях ще пристигна след няколко години. Първи изпитаха това някои снабдители на съоръжение като Nokia, а след тях по веригата са самите оператори. По калкулации на GSMA доникъде на 2019 година телекомите са вложили над 160 милиарда $.

Това кара страните да стартират да влагат освен средства, само че и да търсят облекчения по какъв начин да насърчат телекомите в построяването на новото потомство мобилна инфраструктура. Китай, Съединени американски щати, Южна Корея и Япония са измежду водачите, като малко зад тях се подрежда Европейския съюз. Брюксел дефинира някои хармонизирани правила за 5G като да вземем за пример кои радиочестоти да се употребяват в границите на целия Стар континент, а държавите-членки са ангажирани да го обезпечат на операторите. Честотите са първата и съществена за момента спънка пред разгръщането на новото потомство мобилни мрежи. Затова и много от страните по света започнаха бързи дейности по освобождението на спомагателен радио запас и даването му на телекомите.

Европейски Съюз има и специфичен проект, който е създаден и в деяние от 2013 година за развиването на 5G. В него са включени и 700 млн. евро спомагателни средства за стимулирането на развойната активност в тази посока. Според визията на Брюксел, до края на 2020 година във всяка страна на Европейски Съюз би трябвало да има най-малко по един обвързван град с новата технология. Националните регулатори и държавните управления също по този начин би трябвало да обезпечат свободен радиочестотен набор, който да може да се употребява от операторите за дейно стартиране на 5G. Сред концепциите за в допълнение облекчение на операторите, са шерване на избрани честоти и даже на избран вид инфраструктура.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР