Марката Estée Lauder има над 40% пазарен дял в САЩ

...
Марката Estée Lauder има над 40% пазарен дял в САЩ
Коментари Харесай

Търсете мил човек, забравете за богаташите. Есте Лаудер

Марката Estée Lauder има над 40% пазарен дял в Съединени американски щати и над 30 000 магазина по света. Зад тези числа стои упоритостта на една жена. Тази жена нямала нищо и почнала с продажби на кремове, които правела в личната си кухня. Есте Лаудер казвала, че в младостта й имало дни, в които плачела по-често, в сравнение с ядяла, триумфът не пристигнал елементарно при нея. Но даже когато бизнесът й станал голям, тя продължила да се занимава с него. До последния си ден.

Жозефина Естер Менцер, както е рожденото й име, е родена на 1 юли 1906 г. като най-малкото, девето дете в фамилията на имигранти в Куинс. Баща й бил от Украйна, майка й – от австрийско-немско родословие. Майката на Есте била красива жена, 10 години по-възрастна от брачна половинка си и полагала доста грижи за себе си. По-късно Есте казвала, че в случай че всяка жена живее с по-млад мъж, това ще я стимулира постоянно да е в добра форма.

Когато Есте била дете, в къщата им пристигнал да живее чичо й Джон, който бил химик и разработвал своя формула за крем за лице. За дребната Есте той бил магьосник и нейният пръв преподавател – тя почнала да прави кремове за лице на 6 годинки .



През 1930 г. Есте се омъжила за Джо Лаудер и двамата почнали бизнес с козметика. Кремовете Есте продължавала да създава сама в своята кухня, а когато бизнесът се увеличен, наела кухнята на един ресторант.

Есте Лаудер родила двама сина без нито за ден да прекъсва работата си в компанията. До края на живота си, а тя умряла на 97 години, Есте Лаудер продължавала да води деен обществен живот, да посещава персонално щандовете на компанията и да дава препоръки на клиентите. Личният контакт бил първата и най-голяма загадка на нейния триумф.

Ето някои от тайните, които тази забележителна жена разкрила сама и направила част от търговията и от всекидневието на всяка от нас.

Есте Лаудер е най-известна с това, че тя първа в света почнала бизнеса си с демонстрации и образци . Началото било напълно непретенциозно – тя просто отишла в кварталния фризьорски салон и попитала клиентките коя желае да я намаже с крем гратис и да й направи масаж на лицето. Всички поискали, нали е гратис, по-късно всички си купили крем. Впрочем това не е никаква загадка – кремовете на Есте в действителност били доста качествени. На всичките си клиенти, сегашни и бъдещи, тя подарявала образци – съперниците й се подигравали, че ще банкрутира, раздавайки артикули гратис, само че в действителност се случило тъкмо противоположното.

Ако продуктите ви не се продават, виновността не е в тях, а във вас самите.

Есте не желала да продава продукцията си в евтини магазини и аптеки и се прицелила в най-хубавото – огромните търговски центрове Saks, Bloomingdales, Macy's. Така продукцията й изглеждала скъпа и качествена. Самата Есте постоянно стояла зад щанда и предложила на всяка дама, която се приближи, да я научи по какъв начин да прави сама триминутен масаж на лицето си с кремовете на компанията. Есте вярвала, че козметиката би трябвало да се поставя бързо и да има незабавен резултат, тъй като дамата има единствено 10 минути заран, само че в тях тя би трябвало да може да стане красива. Всички артикули на марката се предложили в известните ни и до през днешния ден сини опаковки, в цвят Lauder Blue, запазена марка на Есте – тя считала, че този цвят подхожда на всяка баня.

За да накара дамите да купуват първия й парфюм , и то на пазар с доста мощни съперници, Есте
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР