Марк Карни промени очакванията на инвеститорите за бъдещото движение на

...
Марк Карни промени очакванията на инвеститорите за бъдещото движение на
Коментари Харесай

Bank of England се опитва да нормализира лихвите в условията на слаб растеж

Марк Карни промени упованията на вложителите за бъдещото придвижване на лихвата

Още по тематиката
Bank of England приготвя страната за всички опасности след Brexit

В изявление за Bloomberg шефът Марк Карни декларира, че комерсиалната война ще има проължително влияние върху световната стопанска система
1 авг 2018
ЕЦБ предстоящо резервира лихвите без смяна
26 юли 2018
Турската централна банка изненадващо не увеличи лихвите, лирата поевтиня

Пазарите се притесняват от лимитираната автономост на регулатора
25 юли 2018 Решението на Bank of England да увеличи лихвите до най-високото равнище от 2009 година може да се одобри като позитивна стъпка към новата следкризисна финансова нормалност, като централната банка на Англия се придържа към политиките на Федералния запас на Съединени американски щати.
За други експерти това беше неразумно решение, поради съществуващия напън върху потребителите и възходящия риск от излизане на страната от Европейски Съюз без договорка с Европейската комисия, което може да извади стопанската система от релси, написа Financail Times.

Обяснението, обещано от финансовата институция в икономическите прогнози, оповестени дружно с решението, беше явно. Последните данни удостоверяват мнението, че забавянето на икономическата интензивност през първото тримесечие е било краткотрайно, а прогнозите за напредък и инфлация не се трансформират по отношение на последните прогнози от май. Икономиката се чака да нарасне приблизително с 1.75% на година до 2021 година, по-бързо от " лимитираната скорост " от 1.5%.

Решението

В четвъртък деветте члена на Комитета по парична политика гласоподаваха единомислещо за нарастване с 25 базисни пункта на лихвата – до 0.75%, най-високото равнище от началото на международната рецесия.

Резултатът беше необятно предстоящ, като цените на пазарите в последното тримесечие се покачиха съвсем напълно в интервала преди срещата. Въпреки това паундът падна поради това, че по време на конференцията шефът на банката Марк Карни разгласи, че няма да се бърза към идващото покачване поради несигурността към договарянията за Brexit.

Причините

Централните банкери обявиха, че в стопанската система на Обединеното кралство е останал доста дребен запас, като ниската продуктивност и по-ниската чиста миграция забавят растежа. BoE съобщи, че стопанската система към този момент работи на съвсем " оптимален капацитет " или цялостна мощ, като по този метод усилва вероятността за по-голяма инфлация поради вътрешния напън, който ще възникне даже при малко нарастване на търсенето.

Банката счита, че пренасищането на пазара на труда ще усили растежа на заплатите и по-нататъшното увеличение на лихвите, въпреки и " последователно и в лимитирана степен ", ще е нужно, с цел да се докара инфлацията до задачата от 2%.

Реакцията на паунда

Гуверньорът Марк Карни се оказа по-предпазлив, в сравнение с чакаха пазарите към прогнозата за идващите нараствания на лихвените проценти. Той уточни по време на конференцията след съвещанието, че покачването на лихвения % евентуално ще е с по-бавен ритъм от упованията заради несигурността от Brexit. Освен това Карни също по този начин съобщи, че BoE може също толкоз елементарно да понижи лихвените проценти още веднъж, в случай че договарянията сред Лондон и Брюксел се влошат повече от предстоящото.

Стерлингът падна с 0.8% до 1.3017 $ в четвъртък, преди изказването на Карни, след което леко се възвърне. Но след края на брифинга пое доста надолу, като в петък спадът продължи – до 1.2975.

Равновесният лихвен %

BoE също разгласява оценката си за равновесния лихвен % - равнището, за което счита, че стопанската система може да се развива стабилно както с цялостната претовареност, по този начин и с задачата за инфлацията. Банката предизвести, че прогнозата не би трябвало да се пояснява като управление за бъдещото повишение на лихвите.

Централната банка има вяра, че равновесният лихвен % е сред 2 и 3%, доста по-нисък от историческия. Това е в следствие от по-голямо икономисване на остарялото население, както и на по-ниския растеж на продуктивността, който е понижил вложенията.

Перспективите

Новите прогнози на финансовата институция са, че стопанската система се чака да нарасне приблизително с 1.75% на година до 2021 година Опасенията за скорошното закъснение на жилищния пазар в Обединеното кралство бяха отхвърлени. BoE също по този начин съобщи, че вероятностите за световен напредък са отслабени, основно заради по-трудните финансови условия в разрастващите се пазари, само че въпреки всичко темпът на разширение остава по-висок от дълготрайната наклонност.

Бизнесът подлага на критика решението за увеличение на лихвите. Британската комерсиална камара съобщи, че е решението е " зле оценено " поради степента на неустановеност към Brexit.

Банката означи, че напрежението в търговията може да засегне вероятностите за развитите страни, както посредством директния резултат на митата, по този начин и посредством понижаване на доверието, което към този момент беше се отразило върху цените на активите. Brexit също може да има отрицателен резултат, като банката може да смъкна лихвата в бъдеще при неподходящо развиване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР