Мария Оряшкова е най-изненадващото име в челната десетка на анкетата

...
Мария Оряшкова е най-изненадващото име в челната десетка на анкетата
Коментари Харесай

Самбистка, боркиня и Кубрат Пулев в Топ 10 на "Спортист на годината"

Мария Оряшкова е най-изненадващото име в челната десетка на анкетата " Спортист на годината " за 2019 година Крайният резултат от вота на българските спортни публицисти ще бъде разгласен на гала на 19 декември от 20:30 ч. зала " Асикс Арена " в София, а през вчерашния ден уредниците от " Нове Холдинг " оповестиха по азбучен ред имената на спортистите в Топ 10.

Като любимци за оценката се открояват тенисистът Григор Димитров, атлетката Ивет Лалова и биатлонистът Владимир Илиев. Освен тях в Топ 10 са Алберт Попов (алпийски ски), Божидар Андреев (вдигане на тежести), Боряна Калейн (худ. гимнастика), Кубрат Пулев (бокс), Мария Оряшкова (самбо), Радослав Панталеев (бокс) и Тайбе Юсеин (борба).

Недоумение буди и наличието в десетката на боксьора Кубрат Пулев, който през тази година организира единствено два дуела на профиринга без значителен залог. Оряшкова пък завоюва за пети път международната купа в международно неизвестен и неолимпийски спорт като самбото.

Като частична изненада може да се одобри и повторният пробив в Топ 10 на миналогодишната победителка Тайбе Юсеин, която през 2019 година отбрани европейската си купа, само че загуби международната. Все отново с второто си място на шампионата на планетата в Нурсултан (Каз) боркинята донесе първата и единствена към този момент олимпийска квота на в миналото най-успешния български спорт.

Същевременно обаче прави усещане отсъствието от Топ 10 на спортисти като плувеца Антъни Иванов (влязъл край на Евро `19 в дребен басейн), волейболиста Цветан Соколов (извел " Лубе " до купата в Италия и в Шампионската лига) и алпиниста Атанас Скатов (станал първият българин с четири изкачени осемхилядника в една година).

Участие в анкетата са взели 136 настоящи спортни публицисти, от които 134-ма работят в София. Само две медии отвън столицата имат свои представители в гласуването - пловдивският уебсайт SportenPlovdiv.com и старозагорската спортна секция на здравния уебсайт Framar.bg.

На 62-рото издание на церемонията " Спортист на годината " по традиция ще бъдат раздадени още премиите " Отбор на годината ", " Спортист №1 с увреждания " и " Треньор на годината ", като последната анкета се провежда от в. " Труд ". За първи път ще бъде връчен приз " Спортист на публиката ", носителят на който е излъчен от онлайн гласоподаване на почитателите.

Ето всички номинирани на челните позиции (по азбучен ред):

 

" Спортист на годината "

Алберт Попов (ски алпийски дисциплини)

Божидар Андреев (вдигане на тежести)

Боряна Калейн (художествена гимнастика)

Владимир Илиев (биатлон)

Григор Димитров (тенис)

Ивет Лалова (лека атлетика)

Кубрат Пулев (бокс)

Мария Оряшкова (самбо)

Радослав Панталеев (бокс)

Тайбе Юсеин (борба)

 

" Отбор на годината "

" Лудогорец " (Разград) (футбол)

" Марица " (Пловдив) (волейбол)

Национален отбор (художествена гимнастика)

Национален тим за юноши (до 17 г.) (волейбол)

Национален тим за девойки (до 20 г.) (баскетбол)

 

" Спортист №1 с увреждания "

Денислав Коджабашев (тенис на маса)

Мартин Христов (лека атлетика)

Николай Ваклинов (баскетбол на колички)

Ружди Ружди (лека атлетика)

Християн Стоянов (лека атлетика)

 

" Спортист на публиката "

Ая Митева (конен спорт)

Божидар Андреев (вдигане на тежести)

Владимир Илиев (биатлон)

Ивет Лалова (лека атлетика)

Кубрат Пулев (бокс)

 

" Треньор на годината "

Весела Димитрова (художествена гимнастика)

Иван Иванов (вдигане на тежести)

Мартин Стоев (волейбол)

Николай Захаров (биатлон)

Петър Касабов (борба)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР