Мария Габриел направи заявка за продължаване на преговорите за съставяне

...
Мария Габриел направи заявка за продължаване на преговорите за съставяне
Коментари Харесай

Мария Габриел смекчи позициите на ГЕРБ: Да направим всичко възможно да не се стига до нови избори

Мария Габриел направи поръчка за продължение на договарянията за сформиране на нов кабинет, като сподели, че " диалози се водят и в този момент " сред ГЕРБ и ПП-ДБ.

" Трябва да създадем всичко допустимо да не се стига до нови избори. Втази напрегната интернационална конюнктура не прави нито упованията на българите изпълнени с резултати, нито нарежда България добре на интернационалната сцена ", сподели Габриел в изявление за " Панорама ".

Без да загатва съответни хора - тя прикани да не се стига до обстановка, в която може да завоюват " хората, които разчитат на това да няма държавно управление, които имат интерес България да не е ясно позиционирана, които няма да се поколебаят да засилят популистки послания, създаващи страхове ".

Габриел направи крачка обратно във връзка рецензиите против Тодор Тагарев от страна на ГЕРБ - и за първи път загатна, че имало концепция за " ротация " и в Министерството на защитата.

" Нямам нищо персонално срещу минстър Тагарев, считам, че през цялото време с доста огромен възторг посрещнах неговото присъединяване. По време на договарянията обаче стана ясно, че имаме потребност дружно да създадем проект за деяние, да има ускорение на модернизацията на армията, доста ясна поддръжка за Украйна, която да не основава чувство за забавени периоди. Това сме обсъждали в договарянията ", сподели тя.

Досега от преговорния екип на ГЕРБ се изпращаше по-различно обръщение - че Габриел персонално е поискала промяната на Тагарев, тъй като " би трябвало да разполага с цялостното доверие на министрите " (по ).

Габриел даде и още един сигнал за колорит в персоналната ѝ позиция по отношение на тази на ГЕРБ.

" Трябва да се научим да приказваме и за триумфите като общи, и за неуспехите като общи - а не единият по хипотеза да има единствено заслуга за триумфите, а другият да бъде упрекван за неуспехите " - това е била една от рецензиите ѝ към двата преговорни екипа, и на ПП-ДБ, и на ГЕРБ, както акцентира тя.

Мария Габриел отхвърли да отговори на въпроса дали е подготвена да работи дружно с Асен Василев като финансов министър в нейно държавно управление.

" Това е част от договарянията и мисля, че когато осъзнаеш, че отношението не е единствено към един човек, а и към хората зад него, партията, електората, тогава е хубаво да мерим думите си и да не се оказваме в обстановки, от която е мъчно връщането обратно ", сподели тя.

По мотив двусмисленото опрощение на Василев по неин адрес " като жена ", тя сподели: " Не желая персонално опрощение, а опрощение за всички дами - експерти. В едно държавно управление и екип уважението сред мъжете и дамите е принцип, от който няма да отстъпя ".

Тя оправда решението си да показа несъгласуван състав на кабинета пред президента Румен Радев като неин опит да " даде късмет договарянията да продължат до последния миг ".

Не изясни обаче за какво реши да върне мандата 24 часа след приемането му, откакто Конституцията ѝ разрешава да го задържи 7 дни.

От изявлението ѝ стана ясно, че преговорният екип на ГЕРБ се е усъмнил, че ПП-ДБ прави опит да протака, с цел да провали първия мандат и да се стигне до втори - нещо, което за ГЕРБ е било недопустимо.

Според Габриел - до 15 март е имало " съвсем заключителен текст на съглашение и състав на държавно управление ", само че не приключен. След тази дата обаче се основало чувство за " губене на време " от страна на водачите на ПП-ДБ.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР