Мария Габриел, комисар по цифровите технологии и общество © Надежда

...
Мария Габриел, комисар по цифровите технологии и общество © Надежда
Коментари Харесай

Падат и цените на телефоните разговори между страните членки

Мария Габриел, комисар по цифровите технологии и общество

© Надежда Чипева Още по тематиката
Вечерни вести: По-евтини диалози на Балканите, Кипър стяга контрола над офшорките

И още: Фейсбук ще ревизира за подправени вести и в България, митинг против АЕЦ " Белене " възнамерява за на следващия ден " Демократична България "
5 юни 2018
Българските телекоми предложиха по-ниски цени за Западните Балкани

Отделните компании пускат специфични проекти, само че общите цени остават високи
5 юни 2018
Телекомите изпреварващо пуснаха по-евтин роуминг за Западните Балкани
от Дневник,5 юни 2018
Роумингът със Западните Балкани поевтинява още от това лято

Приета е пътна карта и мониторинг а процеса
18 май 2018 След като отстрани роуминга сред страните членки, Брюксел е на път да отстрани и по-високите цени за интернационалните телефонни диалози сред страните членки. Промяната е част от новия Кодекс за електронните връзки, договарянията по който завършиха късно през нощта през вчерашния ден. След влизането в действие на новия правилник до края на годината телекомуникационните оператори няма да имат право да таксуват повече от 19 евроцента на минута, когато да вземем за пример клиент на " Мобилтел " в България звъни на клиент на " Проксимус " в Белгия.

В момента да вземем за пример българските мобилни оператори таксуват сред 50 цента и едно евро за гласови телефонни диалози в границите на Европейски Съюз според от мобилния проект на клиента. До отпадането на роуминга операторите начисляваха и такса за диалози в непозната страна, даже когато клиентът им се свързваше с номер в националната си мобилна мрежа. След отпадането на роуминга потребителите приказват в чужбина все едно че са вкъщи, само че когато звънят на номер от друга страна не престават да заплащат цени за интернационалните диалози, които са сензитивно по-високи.

Същевременно през днешния ден комисарят по цифровите въпроси Мария Габриел, която участваше в договарянията, изясни, че операторите могат да изискат дерогация на новите правила за цени на интернационалните диалози, т.е. краткотрайно да не ги извършват, защото новото законодателство не е било съпроводено от проучване за въздействието.

Правилото за налагане на таван на цените на интернационалните диалози в границите на Европейски Съюз влезе главно по гледище на Европейския парламент. В първичното си предложение за кодексa за електронните връзки Европейската комисия не беше планувала сходно условие, главно поради съпротивата на част от страните в Европейски Съюз и на телекомуникационните оператори, които към момента се възвръщат от загубите си от отпадането на роуминга.

Явно обаче в хода на договарянията, в които страните членки бяха представлявани от българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент, се е стигнало до компромис, съгласно който новите правила влизат, само че с допустимо отсрочване. По принцип дерогациите имат оптималната дълготрайност от 7 години.

Въпреки това новото законодателство е сериозен пробив. Намаляването на цените при роуминг стартира още през 2006 година, като последователно таваните бяха сваляни, с цел да бъдат отстранени дефинитивно през 2017 година

Друго изобретение, което новият код планува, е основаването на публични системи за обществено уведомяване посредством къси текстови известия. Те ще се употребяват да вземем за пример при естествени бедствия, терористични офанзиви.

Новият кодекс също така планува да се ускори разгръщането на 5G мрежи, като страните членки би трябвало да обезпечат до 2020 година нужния радиочестотен набор. Бъдещите вложения в нови мрежи с висок потенциал може да се построяват посредством съзнателно вложение (няколко оператора да изградят една мрежа), нещо, което до момента се считаше за нарушаване на конкурентните правила.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР