Мариупол е най-бомбардираният от руските въоръжени сили и най-тежко пострадал

...
Мариупол е най-бомбардираният от руските въоръжени сили и най-тежко пострадал
Коментари Харесай

Защо е толкова важен Мариупол в руските военни планове в Украйна

Мариупол е най-бомбардираният от съветските въоръжени сили и най-тежко потърпевш украински град от началото на войната преди съвсем един месец. Пристанището на Азовско море понася тежестта на непрекъснати съветски офанзиви. Това напълно не е инцидентно, поради стратегическото значение на Мариупол. Югоизточният украински град е основен за съветската военна акция в страната, отбелязва Би Би Си и изяснява за какво.

Мариупол се трансформира в въплъщение на жестокостите на войната. Кадрите с разрушения, разрушени здания и трупове по улиците на града обиколиха света. Особено внимание привлякоха въздушните удари по родилен дом , както и учебно заведение и спектакъл, където съгласно украинските управляващи били намерили леговище стотици цивилни. Русия отхвърля да взима на прицел мирни поданици и твърди, че бомбардираните здания са употребявани като прикритие от украинската войска и националистически фракции.

В Мариупол, който преди войната имаше население от към 430 хиляди души, са останали над 200 хиляди индивида , сподели през вчерашния ден представител на основаната в Ню Йорк правозащитна организация " Хюман райтс уоч ", представен от Франс прес. Избягали локални поданици описали " вцепеняващ пъкъл, с улици, осеяни с трупове ", и разказали за " хиляди хора, отрязани от света ", скрили се в изби без вода, храна, електричество и информационни връзки.

По последни данни на управляващите в Мариупол, датиращи от 15 март, минимум 2300 души са починали от началото на обсадата на украинския град от съветските сили, отбелязва Асошиейтед прес. Смята се, че към една четвърт от популацията е избягало още при започване на войната, а още десетки хиляди хора са били евакуирани през последната седмица по контрактувани сред Русия и Украйна " филантропични коридори ".

Най-малко 100 хиляди цивилни желаят да изоставен Мариупол, само че не могат, тъй като няма безвредни коридори, сподели през вчерашния ден украинският вицепремиер Ирина Верешчук, представена от Ройтерс.

Началникът на Националния център за ръководство на защитата на Руската федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев призна в понеделник, че градът е сцена на " ужасна филантропична злополука ", само че упрекна за това украинските сили, които съгласно него употребяват цивилни като " жив щит ", и за следващ път ги прикани да сложат оръжие.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че Русия желае да унищожи Мариупол, а мнозина към този момент вършат паралели с Грозни и Алепо, опустошени при военни акции на Москва. Факт е обаче, че може би хиляди украински бойци и бойци от паравоенни формирования като батальона " Азов " остават в Мариупол и не престават да оказват гневна опозиция.

Това не е инцидентно. Превземането на Мариупол би било огромна стратегическа победа за Русия и тежък удар за Украйна по четири съществени аргументи: то би осигурило сухоземен кулоар сред Крим и Донбас; би задушило украинската икономика; би предоставило благоприятни условия за съветската пропаганда; и би повдигнало духа в Русия, изяснява Би Би Си.

Първо, Мариупол е единствено дребна точка на картата, само че е последното парче земя на брега на Азовско море, което Киев продължава да управлява. Градът настойчиво блокира пътя на съветската военна формация, нахлула от анексирания през 2014 година Кримски полуостров. Целта й е да се съедини със силите на проруските сепаратисти от така наречен Донецка национална република (ДНР) на североизток.

Превземането на Мариупол би било от жизненоважно значение за съветската военна акция, разяснява военачалник сър Ричард Барънс, някогашен шеф на Обединеното командване на английските въоръжени сили. Той се аргументира, че това би осигурило на Русия сухоземна връзка с Крим. 

Ако пристанището падне, Украйна към този момент би изгубила контрола си върху 80 % от своето крайбрежие и това би я изолирало още повече от света, отбелязва Би Би Си.

Освен това, съпротивляващите се украински бойци задържат обилни съветски сили и не им разрешават да настъпят към други места: близо 6 хиляди съветски военни, проведени в батальонни тактически групи от по 1000 индивида, в този момент се борят за Мариупол. Ако градът падне, те може вероятно да се включат в опитите за заличаване на украинските държавни сили в Донбас, да тръгнат на запад към едномилионна Одеса - последното останало огромно украинско пристанище, или да настъпят към Днепър, на северозапад, показва Би Би Си.

Неуспехът на Русия да превземе бързо Мариупол накара съветското военно командване да прибегне до модерна версия на средновековна тактичност на блокада: градът е подложен на гневен обстрел с артилерия и ракети и над 90 % от него към този момент са разрушени или с нанесени вреди.

Второ, Мариупол е най-голямото пристанище на Азовско море, което е част от Черно море, показва Би Би Си. По тази причина градът от дълго време има стратегическо значение. В спокойно време той е основен първоначален пункт за износа на украинска стомана, въглища и пшеница, а и в самия Мариупол има огромни металургични фабрики. В резултат загубата на града, неловко притиснат сред окупирания от Русия Крим и проруските сепаратисти в Донбас би била тежък удар за това, което е останало от украинската стопанска система.

Трето, Мариупол е дом на батальона " Азов ". В редиците на тази милиция, основана на доброволни начала през 2014 година след експлоадирането на спора със сепаратистите, има десни екстремисти, в това число неонацисти, отбелязва Би Би Си. Въпреки че те са доста дребна част от украинските сили, които се борят против съветската войска, това е потребен инструмент за пропагандата на Москва. Руският президент Владимир Путин употребява като предлог за " специфичната военна интервенция " в Украйна точно " денафикацията " и " демилитаризацията " на прилежащата страна. Ако Русия успее да залови живи огромен брой бойци от батальона " Азов ", те евентуално ще бъдат показвани шумно по следени от съветската страна медии като част от продължаващата осведомителна война за дискредитиране на Украйна и нейното държавно управление, предвижда Би Би Си.

И четвърто, рухването на Мариупол, в случай че стане факт, би било значимо и за двете страни в спора от психическа позиция. То би разрешило на Кремъл да демонстрира на руснаците посредством медиите, които управлява, че военната акция реализира своите цели. За украинците обаче загубата на града би била тежък удар, освен във боен и стопански проект, само че и защото би с отразило на духа на мъжете и дамите, които се бият на терен, защитавайки своята татковина.

Сраженията към този момент доближиха центъра на Мариупол. Признавайки за ожесточената опозиция, ръководителят на ДНР Денис Пушилин обаче предвижда в понеделник, че ще е нужна повече от една седмица, с цел да бъде високомерен градът. В града има няколко хиляди украински националисти, множеството от които са се укрепили в металургичния цех " Азовстал ", сподели Пушилин и обърна внимание, че електроснабдяването и информационните връзки към този момент се възвръщат в " освободените " региони.  

Ако задачата на Путин първоначално е била да принуди Украйна да се съобщи за няколко дни, тя се е провалила, както настояват западни политици, разузнавания и медии. Като огромна мощ Русия обаче има преимуществото да може да поправя своята военната тактика в процеса на бойните дейности, макар тежките загуби които евентуално е понесла. Впрочем Съветският съюз нееднократно е правил това, да вземем за пример по време на войната против Финландия през зимата на 1939-1940 година Неслучайно има известия, че Москва е смекчила до известна степен своята първична позиция и се е отказала от част от първичните си условия, в това число такива, които биха сложили самата украинска държавност под въпрос. 

Това прави борбата за Мариупол още по-важна. Руската пропагандна машина би могла да показа за триумф съвсем всяко развиване в Украйна, в това число да вземем за пример отвод от хипотетичните проекти за завладяване на столицата Киев, само че не и оставането на пристанището на Азовско море под контрола на украинските управляващи. Това покачва неимоверно залозите и за двете страни в спора. 

Украйна се зарича да пази Мариупол до последния боец, отбелязва Би Би Си. 

Що се отнася до Русия, градът в украинската Донецка област към този момент е част от така наречен Донецка национална република, най-малко съгласно карти, показвани по държавните малките екрани. Владимир Путин, който нееднократно е определял Украйна като изкуствено основана страна, счита черноморското й крайбрежие за част от Новорусия - земите в днешна Южна Украйна, присъединени към Руската империя през 18-и век.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР