Марица“ пита: Шест въпроса към прокуратурата Наложената санкция от 1

...
Марица“ пита: Шест въпроса към прокуратурата Наложената санкция от 1
Коментари Харесай

Експерти и магистрати: Кандидатите за Региони в растеж...

„ Марица “ пита: Шест въпроса към прокуратурата
Наложената глоба от 1 050 048 лева без Данък добавена стойност съставлява 5% от общата стойност на плана, който община Пловдив извършва с пари по Оперативна програма " Региони в напредък ". С тези средства се ремонтират улици в карето сред булевардите " Марица Юг ", " Източен " и " Княгиня Мария Луиза " и ул. " Митрополит Панарет ". Санкцията е минимална, тъй като специалистите от Министерство на регионалното развитие са решили, че няма директна щета за бюджета на Европейски Съюз. Завчера магистратите от Административния съд потвърдиха финансовата промяна.

Представителите и на двете институции обаче настояват, че при избора на „ Драгиев и Ко “ ООД, „ Агромах “ ЕООД и „ Пътища Пловдив “ АД за реализатори на трите обособени позиция има основни нарушавания. Най-големият проблем са неразбираемите критерии, по които офертите на трите компании са оценени по-високо от тези на съперниците им. Те печелят публичната поръчка, въпреки да са дали най-високи цени. И трите компании обаче са получили оптималните 35 точки от оценките на техническите им оферти, което е стопило изоставането им по критерия " ценово предложение " /виж таблицата/.

От Министерство на регионалното развитие обаче упорстват, че община Пловдив не е дала точни инструкции за това по какъв начин тъкмо ще бъдат оценени претендентите по техническия индикатор. Това води до подозрения, че за едни участници в търга те са били ясни, а за други не. Вместо да включат съответни и измерими индикатори за образуване на оценката, са употребявани термини като „ допустимо най-качествените на пазара материали, съоръжение и други артикули и продукти, новаторски механически решения " и така нататък От Министерство на регионалното развитие сметнали това за значителен недостатък в публичната поръчка.

Липсата на задоволително информация за евентуалните участници при подготовката на техническите им оферти е довела до предпоставки за субективно отнасяне на офертите от членовете на комисията. Освен това този сложен индикатор се оказва с огромна тежест /35 пункта/ за крайната оценка, въпреки видимо водещият аршин да е цената /55 пункта/.

Така по първата обособена позиция печели компания " Драгиев и Ко ", предложила най-високата цена от 7 085 942 лева Това е с над милион повече от офертата на втория класиран „ Еко традек груп " АД. За техническото си предложение обаче " Драгиев и Ко " е получило оптималните 35 точки, а съперникът - едвам 10. Експертите от Министерство на регионалното развитие не намират логичност в това и считат, че офертата на " Еко традекс груп " също съдържа нужното за отсъждане на 35 точки по противоречивия параметър.

Още по-фрапиращо е несъответствието по втората обособена позиция, извоювана от „ Агромах " ЕООД. Дружеството предлага цена 5 400 271,27 лева без Данък добавена стойност, а класираният на второ място участник ДЗЗД „ Градска среда Пловдив II “ - 4 668 684,37 лева И тук претекстовете на комисията за отсъждане на оптимален брой точки на „ Агромах " ЕООД отново са противоречиви. Експертите от министерството не разкрили в техническото предложение на определения реализатор съществуването на новаторски характерности и техники. Такива по-скоро имало в офертата на съперника ДЗЗД „ Градска среда Пловдив II ", само че неговото техническо предложение е оценено с едвам 10 точки.

По Третата обособена позиция изпълнителят „ Пътища Пловдив " АД получава оптимален брой точки за техническо препоръчани без изложени съответни претекстове.

Така е открито неравно отнасяне на участниците при използването на методиката, което е в несъгласие със „ Закона за публичните поръчки “ (ЗОП) и се стига до налагането на финансовата промяна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР