Марио Драги на прескоференция в централата на ЕЦБ във Франкфурт

...
Марио Драги на прескоференция в централата на ЕЦБ във Франкфурт
Коментари Харесай

ЕЦБ потвърди намерението си да спре програмата за купуване на облигации

Марио Драги на прескоференция в централата на ЕЦБ във Франкфурт на 13 септември

© Kai Pfaffenbach Още по тематиката
Ню Йорк измести Лондон като най-привлекателния финансов център

Топ 10 е доминиран от азитските градове и единствено три европейски, София влиза на 97-о място за първи път
12 сеп 2018
Италия държи нащрек вложителите

Рекордно висока рентабилност по облигациите разклаща пазарните оценки на Рим
4 сеп 2018
ЕЦБ предстоящо резервира лихвите без смяна
26 юли 2018
Ръстът на бизнес заемите в еврозоната надмина предкризисните равнища
25 юли 2018 Европейската централна банка ще приключи най-важната част от паричните си тласъци в края на годината, откакто шефът й Марио Драги даде оптимистична икономическа оценка макар комерсиалната война и рисковете на зараждащите пазари.

ЕЦБ удостовери, че ще забави програмата на по този начин наречените количествените облекчения, като понижи месечните покупки на облигации от 30 милиарда евро на 15 милиарда евро от октомври до края на годината. Също по този начин наподобява все по-вероятно да се спрат нови покупки в границите на програмата от 2.5 трлн. евро през декември.

След края на количествените облекчения

Марио Драги съобщи, че ограниченията, които ЕЦБ има намерение да резервира след края на количествените облекчения, са задоволително " постоянни ", с цел да доведат до устойчива инфлация и стабилен напредък.

Председателят на ЕЦБ въпреки всичко акцентира, че паричната политика ще остане " разхлабена " даже и след края на количествените облекчения, които са в действие от началото на 2015 година Самата стратегия се счита за съществена причина за съживяването на европейската стопанска система.

Важна причина за решението на ЕЦБ за края на програмата е постоянният пазар на труда в района, който съгласно Драги е основал 9.2 млн. работни места, след пика на безработицата в еврозоната преди години.

Лихвените проценти се чака да останат на рекордните ниски равнища най-малко до лятото на 2019 година Основният % на рефинансиране на ЕЦБ е нула, до момента в който Федералният запас на Съединени американски щати и централната банка на Англия към този момент започнаха цикъл на нарастване на лихвите.

Рисковете

Докато разтърсванията в Турция и Аржентина биха могли да обиден някои банки в еврозоната, разпространяването на неустойчивост от разрастващите се пазари " не е било значително ", сподели Драги.

Той съобщи също по този начин, че възходящите разноски по дълга на Италия, третата по величина стопанска система в еврозоната, не са основали странични резултати за други държави-членки. Доходността по италианските облигации доближиха четиригодишен връх през август, като имаше опасения, че новото популистко държавно управление в Рим ще пренебрегне разпоредбите на Европейски Съюз за дълга и недостига, при съставянето на бюджета за 2019 година през октомври.

Въпреки това доходността по италианските облигации стартира да пада, а Драги означи, че италианският министър председател и министър на финансите са декларирали, че държавното управление ще съблюдава разпоредбите на Европейски Съюз.

Прогнози

Прогнозите на централните банкери от еврозоната са за инфлация от 1.7% през всяка от идващите три години. За стопанската система се чака напредък от 2% през 2018 година, 1.8% през 2019 година и 1.7% през 2020 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР